Konyha

Legendás francia desszertek: 9 mennyei édesség, amit mindenképpen ki kell próbálnod

A francia konyha ékkövei a messze földön híres, elegáns, krémes, pillekönnyű édességek. Minőségi alapanyagokból készülnek, olykor kifinomult technikákkal, de van köztük egyszerűen megsüthető is. Kóstolja meg őket a hazai cukrászdákban, pékségekben, vagy próbálja ki receptjeinket.
Croissant-t tartó kéz az Eiffel-toronynál

A királynő kiflije

A francia reggeli állandó szereplője, a croissant eredetileg nem is francia. Marie Antoinette osztrák királylány, a francia forradalom nyaktilójának áldozata vitte Franciaországba 1770-ben, amikor férjhez ment XVI. Lajoshoz. A legenda szerint a török félholdat idézi, és annak állít emléket, hogy a törökök nem tudták bevenni Bécs városát. Hajtogatott, vajas tésztából készül, ami azt is jelenti, hogy a sok hajtogatás és a vajjal történő egybedolgozás hosszadalmassá, nehézkessé teszi az elkészítését. Egyébként bolti leveles tésztából is elkészítheted. Érdemes inkább készen vásárolni, de csak akkor, ha frissen sült.

Édes bundában

A french toast a mi sós bundás kenyerünkkel ellentétben édes, de szintén reggeli étel, és egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. A kenyér- vagy kalácsszeleteket tejből, tojásból, cukorból kevert, vaníliával, fahéjjal ízesített masszába mártjuk, néhány másodpercig hagyjuk, hogy kissé megszívják magukat, aztán kiemelve lecsöpögtetjük, vajban aranybarnára sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Égetett krém

Creme brulee
Crème brûlée

Ismertebb nevén: crème brûlée. Már a 17. század végén szerepelt a francia szakácskönyvekben, de pontos eredete homályba vész. Sokáig feledésbe merült, aztán a múlt század utolsó évtizedeiben ismét népszerű lett. Sok hasonlóságot mutat a katalán krémmel, de messze nem ugyanaz. Igazi könnyű desszert, amelyet laktató menük végére ajánlanak.

  • Receptje: 1 vaníliarúd, 1 liter zsíros tejszín, 6 tojássárgája, 10 dkg finom kristálycukor, 2 evőkanál narancsaroma, barna nádcukor. A tejszínbe belekeverjük a kettéhasított vaníliarúdból kiszedett magokat, és folyamatosan kevergetve felforraljuk. Levesszük a tűzről, lefedjük, és 20 percre félretesszük. Egy tálban összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és az aromával, majd átszűrve kis formákba adagoljuk. A formákat forró vízzel félig töltött tepsibe tesszük, alufóliával lefedjük, és 150 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, majd meghintjük a nádcukorral, és konyhai flambírozó pisztollyal (zsebsárkánnyal) vagy a sütő grillfokozatán karamellizáljuk a cukrot.

Ez is érdekelhet:

Narancsos palacsinta

Igazán könnyen elkészíthető specialitás a Crêpes Suzette, a narancsos palacsinta. A hagyományos palacsintatésztát kissé franciásabbá tehetjük, ha a tésztájába két evőkanál narancsvirágvizet teszünk, és nem olajban, hanem vajban sütjük ki. A mártáshoz reszelt narancshéjra és a narancs kinyomott levére van szükség. Kevés cukrot karamellizálunk, beleöntjük a narancslevet, majd vajjal simára keverjük. Néhány másodpercre belemártjuk a palacsintákat, majd tányérra tesszük őket, és a maradék narancsmártással meglocsolva kínáljuk.

Fordított klasszikus

Tatin-torta
Tatin-torta

A Tatin-torta története legalább olyan élvezetes, mint a receptje, hiszen állítólag egy tévedés folytán került az asztalra. A 19. században a Tatin nővérek Loire-menti éttermükben elfelejtettek tésztát tenni az almatortájuk alá, így a tetejére simították azt – így jött létre ez a karamellizált gyümölcsön alapuló csodás francia specialitás.

  • Hozzávalók: 25 dkg omlós tészta, 10-12 nagy alma, citromlé, 12 dkg vaj, 12 dkg kristálycukor, fél teáskanál fahéj. A kész tésztát lisztezett deszkán kb. 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk, majd hűvös helyre félretesszük. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, citromlével meglocsoljuk, és cikkekre vágjuk. Tortaformába helyezzük a vajat, a cukrot és a fahéjat, és az egészet karamellizáljuk. Jó szorosan belerakjuk az almagerezdeket, majd 25 percig pirítjuk a formában közepes lángon. Kivesszük a sütőből, és kicsit hűlni hagyjuk. Ráhelyezzük a tésztakarikát, és kicsit be-gyűrjük a szélén, majd 230 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, villával megszurkáljuk, és 25 percig sütjük. A formában hagyjuk hűlni. Amikor langyos, egy késsel meglazítva a szélén, óvatosan egy nagy tányérra fordítjuk, hogy az almák felülre kerüljenek.

Gyümölcsös tejpite

Ma már az eredeti neve is ismerős: clafoutis-nak hívják (klafutinak ejtjük). Igazi könnyű, nyári sütemény. Palacsintatészta és gyümölcs – csak ennyi kell hozzá. Leggyakrabban cseresznye vagy meggy kerül bele, de lehet benne kockákra vágott őszibarack, szilva, szeder, áfonya vagy körte is.

  • Receptje: 50 dkg érett gyümölcsöt megszórunk 2 evőkanál porcukorral, meglocsoljuk 1 citrom levével, és 2 órán át hagyjuk állni. 10 dkg lisztből, 5 dkg cukorból, 2 dl tejből vagy habtejszínből és 2 tojásból egy kevés őrölt szerecsendióval és reszelt citromhéjjal palacsintatésztát keverünk, és a kivajazott sütőtálban elosztott gyümölcsökre öntjük, majd 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 40 percig sütjük, amíg a sütemény széle hólyagosodni kezd. Ha kihűlt, remekül szeletelhető, kívül ropogós, belül krémes.

Mint a villám

Éclair
Éclair

Ez a süti, az éclair annyira meghonosodott már nálunk, hogy nem is francia nevén ismerjük, hanem magyaros írásmóddal: ekler fánk. A legenda szerint a neve arra utal, hogy villámgyorsan elfogy. Égetett tésztából készül, mint a képviselőfánk. A hosszúkásra formázott fánkocskákat vaníliás, kávés krémmel töltik, csokoládéval vonják be. Díszíthetjük cukorgyönggyel, dióval, apróra vágott gyümölcsökkel is.

Ezer lap

A francia krémes, a mille-feuille parádés sütemény, a francia elegancia megtestesítője, a történetírók szerint Napóleon is nagyon kedvelte. A ropogós levelestészta-rétegek közé változatos krémek, esetleg gyümölcsök kerülnek, a tetejét olykor csokoládé- vagy karamellbevonat díszíti.

A sokszínű kedvenc

Az elmúlt évtizedben lendült fel a macaron karrierje. Két, mandulalisztből, tojásfehérjéből, porcukorból készült habcsókot ragasztanak össze krém vagy lekvár segítségével. A finomság valójában olasz eredetű, valószínűleg a francia gasztronómiát többször is megihlető Medici Katalin királynétól származik. Elkészítéséhez gyakorlat kell, de látványos ajándék lehet.

Ez is érdekelhet: Sütik piros gyümölcsökkel: 4 könnyű recept képpel a legfinomabb nyáreleji bogyósokkal

Fotó: Adobestock, Getty Images