Mini málnás charlotte
HOZZÁVALÓK:
- 5 tojás
- 5 evőkanál cukor
- 1 kiskanál reszelt
- citromhéj
- 5 evőkanál liszt
- 6 evőkanál málnalekvár
- 6 dl 30%-os tejszín
- 2 csomag habfixáló
- 5 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 20 dkg friss málna
A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citromhéjat, a lisztet, és a habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, a zsírpapírral együtt szorosan feltekerjük. Ha kihűlt, kicsavarjuk, lehúzzuk a papírt, megkenjük lekvárral, és újból felcsavarjuk.
A krémhez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliaaromát, és beleforgatjuk a málnát. Végül a piskótatekercset 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk, négy félgömb alakú formát szorosan kibélelünk vele, megtöltjük a málnás krémmel, befedjük a piskótával, és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Ribizlis palacsintabatyu
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 evőkanál cukor, 1 csipet só
- 4-5 dl tej
- 0,5 dl olaj
a töltelékhez:
- 2 dl tej
- 2 csapott evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 3 evőkanál leszemezett piros ribizli
- 2 dl édesített
- tejszín (krém)
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, a cukrot, és 4-5 deci tejet attól függően, hogy tejszín sűrűségű palacsintatésztát kapjunk. Ezután 10 percig pihentetjük, és kevés olajon, forró palacsintasütőben vékony palacsintákat sütünk belőle. Közben a töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, majd a tojássárgákat kevés forró tejjel elkeverjük, és kevergetve a forró tejhez öntjük.
Ha elkezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük. Belekeverjük a megmosott, leszárított piros ribizlit, és lazán összeforgatjuk a kemény habbal. Tálaláskor mindegyik palacsinta közepére másfél-másfél evőkanál ribizlis habot kanalazunk, és batyura formázzuk. Fogvájóval meg is tűzhetjük. Azonnal kínáljuk, mert a könnyű, lágy hab gyorsan összeesik.
Madártej
HOZZÁVALÓK:
- 1 l tej
- 12 dkg cukor
- 1 kiskanál vaníliaaroma
- 4 tojás
- 3 evőkanál cukor a tojáshabba
- 4 evőkanál leszemezett
- piros ribizli
- fél csomag vaníliás pudingpor
- citromfű vagy menta a tálaláshoz
A tejet a cukorral, a vaníliaaromával felforraljuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, és még 2-3 percig verjük. Beleforgatjuk a ribizlit, és tejbe mártott evőkanállal habgaluskákat szaggatunk a forró tejbe. Lassú tűzön fél percig főzzük, kanállal óvatosan átfordítjuk, és a másik oldalukat is fél percig főzzük, majd tányérra szedjük.
A tojássárgákat a vaníliás pudinggal és fél deci vízzel elkeverjük, hozzáöntünk egy merőkanál forró tejet, és keverve visszaöntjük a felforrt tejbe. Ha besűrűsödött a madártej, kihűtjük, kelyhekbe szedjük, ízlés szerint ribizlis habgaluskát teszünk a tetejükre, és citromfűvel vagy mentával díszítjük.
Ez is érdekelhet
Málnás muffin
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 2 tojás
- 2 evőkanál méz
- 8 dkg vaj
- fél dl málnapálinka
- 0,7 dl tej
- 12 dkg friss málna
- vaj, liszt a formák kikenéséhez, beszórásához
A lisztet keverőtálba szitáljuk, beleszórjuk a cukrot, a sütőport, lazán összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot, az egész tojásokat, a langyosra melegített mézet, a megolvasztott vajat, a málnapálinkát, a tejet, és fakanállal egyenletesen simára, csomómentesre keverjük.
Az egynemű tésztába beleszórjuk a megmosott, jól lecsepegtetett málnát, és lazán beleforgatjuk, úgy, hogy a gyümölcsöt ne törjük össze. A vajjal kikent, liszttel beszórt szilikon vagy fém muffinformákat háromnegyedig megtöltjük a málnás tésztával, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a belseje is átsült-e.
Ha elkészült, rácsra borítva kihűtjük, és vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó: Vrábel Kriszta