Konyha

Nyári gombák: 4 olcsó és gyors recept vacsorára az egész családnak

A gomba olyan univerzális alapanyag a konyhában, amit akár hús helyett még a férfiak is szívesen megesznek. Nyáron sem kell lemondani róla, vannak kifejezetten nyári fajták.
gombás ételek receptek csiperke galambgomba

Rakott galambgomba

HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg galambgomba
  • 50 dkg kemény húsú paradicsom
  • vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez, beszórásához
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 szál zöld fokhagyma
  • 3 szál kakukkfű
  • 2 szál friss bazsalikom
  • fél dl olívaolaj
  • 16 dkg Anikó sajt

A galambgomba kalapját folyó víz alatt alaposan megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot szintén fél centi vastagra szeleteljük, és váltakozva a gombával, egymást félig fedve, vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt tepsibe sorakoztatjuk.

Sóval, frissen őrölt borssal, vékony karikákra szelt zöld fokhagymával, aprított kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk a frissen lereszelt sajttal. 180 fokos sütőbe téve 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a sajt ráolvadt, és az étel elkészült, még forrón, friss péksüteménnyel kínáljuk. A galambgombákat ne süssük túl sokáig, mert magas a víztartalmuk, nagyon összeesnek, és az ízükből is veszíthetnek.

Zöldhagymás vargányaragu

HOZZÁVALÓK:

  • fél dl olívaolaj
  • 3 szál zöldhagyma
  • 50 dkg vargányagomba
  • 2 dl zöldségleves
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 szál rozmaring
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál étkezési keményítő
  • 50 dkg spagetti
  • 5 dkg vaj

A forró olívaolajon megpirítjuk a megtisztított, felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk az alaposan megmosott, leszárított, fél centi vastag szeletekre vágott vargányagombát, és erős tűzön kicsit összepirítjuk. Ekkor meglocsoljuk az előzőleg elkészített zöldséglevessel. Rászórjuk a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, a forró vízbe mártott, meghámozott, kimagozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselyemmel ízesítjük.

Ha felforrt, közepes tűzön 4-5 percig főzzük, és kevés vízzel elkevert keményítővel mártás állagúra besűrítjük. Közben a körethez a spagettit bő sós forró vízben kifőzzük, leszűrjük, még forrón összeforgatjuk a vajjal. Az előkészített tányérokon fészket formálunk belőle, és belehalmozzuk a zöldhagymás-paprikás-paradicsomos vargányaragut.

gombás ételek receptek csiperke galambgomba

Szegfűgombás sült kacsamell

HOZZÁVALÓK:

  • 4 egyforma kacsamellfilé
  • só, durvára tört színes bors
  • fél dl olívaolaj
  • 2 lila hagyma
  • 20 dkg szegfűgomba
  • 1,5 dl száraz rozé bor
  • 2 dl zöldségleves
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál étkezési keményítő

A körethez:

  • 70 dkg vajbab
  • 8 dl zöldségleves
  • 5 dkg vaj
  • 1 csokor petrezselyem

A lebőrözött kacsamelleket sóval, borssal fűszerezzük, és forró serpenyőben, olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a maradék olajjal, mellészórjuk a cikkekre vágott lila hagymát, a szegfűgombát, meglocsoljuk a borral. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a szaftból.

A gombához öntjük a zöldséglevest, ha felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, és sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. A körethez a vajbabot a zöldséglevesben roppanósra főzzük, és sóval, petrezselyemmel megszórva, a vajban 7-8 percig pároljuk. A hússal tálaljuk, és meglocsoljuk a gombamártással.

Ez is érdekelhet

  1. Rákkeltő lehet a kávé, ha így fogyasztod: csak ezt ne csináld vele
  2. Egyszer ültesd el, és 50 évig virágzik: ez a világ egyik legszebb növénye, a kerted ékszere lesz
  3. Ez a legjobb tea 50 év felett: javítja a memóriát és jobban is alszol tőle

Erdei gombás karaj

HOZZÁVALÓK:

  • 70 dkg sertéskaraj csont nélkül
  • só, frissen őrölt bors, 1 dl olaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 5-5 dkg vargányagomba, szegfűgomba és kucsmagomba
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál rózsabors

a körethez:

  • 70 dkg hámozatlan burgonya
  • 1 csokor petrezselyem
  • olaj, só, frissen őrölt bors

A karajt bevágjuk, de nem teljesen, szétnyitjuk, mint egy könyvet, és vékonyra klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Forró olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, leszárított kisebb darabokra vagdalt vegyes gombát. Sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, rózsaborssal fűszerezzük, és erős tűzön, rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Ha elkészült, egyformán elosztjuk a négy hússzeleten, szorosan felgöngyöljük. Megközözzük, majd forró olajon átpirítjuk, és tepsibe téve 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

A körethez a burgonyát megfőzzük, szeletekre vágjuk, és forró olívaolajon rázogatva megpirítjuk. Sóval, frissen őrölt borssal, petrezselyemmel ízesítjük.

Fotó: pexels