Rakott galambgomba
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg galambgomba
- 50 dkg kemény húsú paradicsom
- vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez, beszórásához
- só, frissen őrölt bors
- 2 szál zöld fokhagyma
- 3 szál kakukkfű
- 2 szál friss bazsalikom
- fél dl olívaolaj
- 16 dkg Anikó sajt
A galambgomba kalapját folyó víz alatt alaposan megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd éles késsel fél centi vastag szeletekre vágjuk. A paradicsomot szintén fél centi vastagra szeleteljük, és váltakozva a gombával, egymást félig fedve, vajjal kikent, zsemlemorzsával beszórt tepsibe sorakoztatjuk.
Sóval, frissen őrölt borssal, vékony karikákra szelt zöld fokhagymával, aprított kakukkfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Meglocsoljuk az olívaolajjal, megszórjuk a frissen lereszelt sajttal. 180 fokos sütőbe téve 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a sajt ráolvadt, és az étel elkészült, még forrón, friss péksüteménnyel kínáljuk. A galambgombákat ne süssük túl sokáig, mert magas a víztartalmuk, nagyon összeesnek, és az ízükből is veszíthetnek.
Zöldhagymás vargányaragu
HOZZÁVALÓK:
- fél dl olívaolaj
- 3 szál zöldhagyma
- 50 dkg vargányagomba
- 2 dl zöldségleves
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom
- só, frissen őrölt bors
- 2 szál rozmaring
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál étkezési keményítő
- 50 dkg spagetti
- 5 dkg vaj
A forró olívaolajon megpirítjuk a megtisztított, felaprított vöröshagymát, hozzáadjuk az alaposan megmosott, leszárított, fél centi vastag szeletekre vágott vargányagombát, és erős tűzön kicsit összepirítjuk. Ekkor meglocsoljuk az előzőleg elkészített zöldséglevessel. Rászórjuk a kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, a forró vízbe mártott, meghámozott, kimagozott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és aprított petrezselyemmel ízesítjük.
Ha felforrt, közepes tűzön 4-5 percig főzzük, és kevés vízzel elkevert keményítővel mártás állagúra besűrítjük. Közben a körethez a spagettit bő sós forró vízben kifőzzük, leszűrjük, még forrón összeforgatjuk a vajjal. Az előkészített tányérokon fészket formálunk belőle, és belehalmozzuk a zöldhagymás-paprikás-paradicsomos vargányaragut.
Szegfűgombás sült kacsamell
HOZZÁVALÓK:
- 4 egyforma kacsamellfilé
- só, durvára tört színes bors
- fél dl olívaolaj
- 2 lila hagyma
- 20 dkg szegfűgomba
- 1,5 dl száraz rozé bor
- 2 dl zöldségleves
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál étkezési keményítő
A körethez:
- 70 dkg vajbab
- 8 dl zöldségleves
- 5 dkg vaj
- 1 csokor petrezselyem
A lebőrözött kacsamelleket sóval, borssal fűszerezzük, és forró serpenyőben, olajon mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután tepsibe fektetjük, meglocsoljuk a maradék olajjal, mellészórjuk a cikkekre vágott lila hagymát, a szegfűgombát, meglocsoljuk a borral. 180 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a szaftból.
A gombához öntjük a zöldséglevest, ha felforrt, kevés vízzel elkevert keményítővel sűrítjük, és sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. A körethez a vajbabot a zöldséglevesben roppanósra főzzük, és sóval, petrezselyemmel megszórva, a vajban 7-8 percig pároljuk. A hússal tálaljuk, és meglocsoljuk a gombamártással.
Ez is érdekelhet
Erdei gombás karaj
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg sertéskaraj csont nélkül
- só, frissen őrölt bors, 1 dl olaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 5-5 dkg vargányagomba, szegfűgomba és kucsmagomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál rózsabors
a körethez:
- 70 dkg hámozatlan burgonya
- 1 csokor petrezselyem
- olaj, só, frissen őrölt bors
A karajt bevágjuk, de nem teljesen, szétnyitjuk, mint egy könyvet, és vékonyra klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. Forró olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a megmosott, leszárított kisebb darabokra vagdalt vegyes gombát. Sóval, borssal, fokhagymával, petrezselyemmel, rózsaborssal fűszerezzük, és erős tűzön, rázogatva 3-4 percig pirítjuk. Ha elkészült, egyformán elosztjuk a négy hússzeleten, szorosan felgöngyöljük. Megközözzük, majd forró olajon átpirítjuk, és tepsibe téve 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
A körethez a burgonyát megfőzzük, szeletekre vágjuk, és forró olívaolajon rázogatva megpirítjuk. Sóval, frissen őrölt borssal, petrezselyemmel ízesítjük.
Fotó: pexels