Rumos-mazsolás kalács (500 forint/kalács)
Hozzávalók 2 db 50 dkg-os kalácshoz (kb. 15 szelet):
- 50 dkg fehér liszt
- 20 dkg túró
- 15 dkg mazsola
- 1 evőkanál rumaroma
- 5 dkg cukor
- 1 mokkáskanál só
- 3 dkg vaj
- kb. 2 dl langyos tej
- 7 g (1 tasak) szárított élesztő
- 2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
- A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral, a mazsolával és a csipet sóval. Hozzáadjuk a túrót, a lágy vajat, a rumaromát és 1 db tojást.
- Összekeverjük, és fokozatosan annyi langyos tejet adagolunk hozzá, hogy puha kalácstésztát kapjunk. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk, szobahőmérsékleten a duplájára kelsztjük.
- A megkelt tésztát kettéosztjuk, mindkét részből 3 rudat sodrunk, és hármas fonatú kaláccsá összefonjuk őket.
- Megkenjük a kalácsokat a felvert tojással, és szobahőmérsékleten ismét legalább 30 percig kelesztjük. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.
Szőlős-mazsolás, rozmaringos focaccia (650 forint/db)

Hozzávalók 2 db 30 cm átmérőjű kerek vagy egy nagy tepsi focacciához (kb. 8 adag):
- 40 dkg fehér liszt
- 10 dkg durumliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 3 evőkanál olívaolaj
- 3-3,5 dl meleg víz
- 2 teáskanál só
- 1 kávéskanál méz
- 50 dkg kékszőlő
- olívaolaj a kenéshez
- 5-6 ág rozmaring
- Az élesztőt szétmorzsoljuk, és elkeverjük a mézzel 3 dl langyos vízben. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt és az olajat. Ruganyosra dagasztjuk, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük a tésztát.
- A sütőt 250 Celsius-fokra előmelegítjük. Kettéosztjuk a tésztát, lisztezett felületen 2 cm vastag lepényekké nyújtjuk.
- Olívaolajos kézzel mélyedéseket nyomkodunk a tésztába, majd rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett szőlőszemeket. Rozmaringlevélkékkel megszórjuk, enyhén megsózzuk, és forró sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
Tejfölös, diós-szőlős kocka (110 forint/db)

Hozzávalók 15 kockához:
- 2 db L-es tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 dl olaj
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 3 dl tejföl
- 30 dkg szőlő (kék és fehér vegyesen)
- 10 dkg dió
- 2 evőkanál kristálycukor
- porcukor a tálaláshoz
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a porcukorral robotgéppel habosra verjük.
- Hozzáadjuk az olajat, a sütőporral, sóval elkevert lisztet és a tejfölt. Robotgéppel simára keverjük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt, közepes méretű, 30×40 cm-es tepsibe simítjuk.
- Egyenletesen rászórjuk a leszemezett szőlőt, megszórjuk a durvára vágott dióval, 2 evőkanál kristálycukorral, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágjuk.
Ezt olvastad már?
Fotó: Vrábel Kriszta