Konyha

Főzzünk jókat olcsón szőlővel, dióval: a 3 legjobb szüreti sütemény borús őszi napokra

Megérkezett a mézédes szőlő és vele a mazsola szezonja. Sőt, beérett a dió is. Készítsünk belőlük nyalánkságokat! Még csak nem is kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk hozzá. 
szőlős mazsolás kalács felszeletelve

Rumos-mazsolás kalács (500 forint/kalács)

Hozzávalók 2 db 50 dkg-os kalácshoz (kb. 15 szelet):

  • 50 dkg fehér liszt
  • 20 dkg túró
  • 15 dkg mazsola
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 5 dkg cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 3 dkg vaj
  • kb. 2 dl langyos tej
  • 7 g (1 tasak) szárított élesztő
  • 2 db tojás (1 db a tésztába, 1 db a kenéshez)
  1. A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral, a mazsolával és a csipet sóval. Hozzáadjuk a túrót, a lágy vajat, a rumaromát és 1 db tojást.
  2. Összekeverjük, és fokozatosan annyi langyos tejet adagolunk hozzá, hogy puha kalácstésztát kapjunk. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk, szobahőmérsékleten a duplájára kelsztjük.
  3. A megkelt tésztát kettéosztjuk, mindkét részből 3 rudat sodrunk, és hármas fonatú kaláccsá összefonjuk őket.
  4. Megkenjük a kalácsokat a felvert tojással, és szobahőmérsékleten ismét legalább 30 percig kelesztjük. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük.

Szőlős-mazsolás, rozmaringos focaccia (650 forint/db)

Szőlős-mazsolás, rozmaringos focaccia
Szőlős-mazsolás, rozmaringos focaccia

Hozzávalók 2 db 30 cm átmérőjű kerek vagy egy nagy tepsi focacciához (kb. 8 adag):

  • 40 dkg fehér liszt
  • 10 dkg durumliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3-3,5 dl meleg víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál méz
  • 50 dkg kékszőlő
  • olívaolaj a kenéshez
  • 5-6 ág rozmaring
  1. Az élesztőt szétmorzsoljuk, és elkeverjük a mézzel 3 dl langyos vízben. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az élesztőt és az olajat. Ruganyosra dagasztjuk, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük a tésztát.
  2. A sütőt 250 Celsius-fokra előmelegítjük. Kettéosztjuk a tésztát, lisztezett felületen 2 cm vastag lepényekké nyújtjuk.
  3. Olívaolajos kézzel mélyedéseket nyomkodunk a tésztába, majd rászórjuk a megmosott, lecsepegtetett szőlőszemeket. Rozmaringlevélkékkel megszórjuk, enyhén megsózzuk, és forró sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

Tejfölös, diós-szőlős kocka (110 forint/db)

Tejfölös, diós-szőlős kocka
Tejfölös, diós-szőlős kocka

Hozzávalók 15 kockához:

  • 2 db L-es tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 dl tejföl
  • 30 dkg szőlő (kék és fehér vegyesen)
  • 10 dkg dió
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • porcukor a tálaláshoz
  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Az egész tojásokat a porcukorral robotgéppel habosra verjük.
  2. Hozzáadjuk az olajat, a sütőporral, sóval elkevert lisztet és a tejfölt. Robotgéppel simára keverjük a tésztát, majd sütőpapírral bélelt, közepes méretű, 30×40 cm-es tepsibe simítjuk.
  3. Egyenletesen rászórjuk a leszemezett szőlőt, megszórjuk a durvára vágott dióval, 2 evőkanál kristálycukorral, és kb. 35 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágjuk.

Ezt olvastad már?

Fotó: Vrábel Kriszta