Miért egészséges a szilva?
A szilva az egyik legkedveltebb őszi gyümölcs, amely nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is bír. Íme, miért érdemes rendszeresen fogyasztani:
-
Tele van antioxidánsokkal
A szilva gazdag polifenolokban és C-vitaminban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben, így csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.
-
Rostban bővelkedik
A szilva és különösen az aszalt szilva kiváló rostforrás, ami támogatja az emésztést és segít a bélrendszer egészségének megőrzésében.
-
Természetes vércukorszint-szabályozó
A szilva glikémiás indexe alacsony, így lassan emeli meg a vércukorszintet, ami kedvező a cukorbetegek számára is.
-
Szívbarát gyümölcs
A benne található kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
-
Erősíti az immunrendszert
A C-vitamin és az antioxidánsok kombinációja támogatja az immunrendszer működését, különösen a megfázásos időszakban.
-
Segíthet a csontok egészségében
Kutatások szerint az aszalt szilva rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a csonttömeg megőrzéséhez, így csökkentheti a csontritkulás kockázatát.
-
Természetes méregtelenítő
Magas rosttartalma és víztartalma miatt segíti a szervezet tisztulását és az anyagcsere folyamatokat.
- Tipp: Fogyaszd frissen, turmixban, salátában vagy akár aszalva – minden formában értékes!
Ezeket olvastad már?
Áfonyás citromos pite
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 2 evőkanál barna cukor
- 18 dkg vaj
a citromkrémhez:
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 15 dkg áfonya
- Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. A tésztához sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel.
- Ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet. Kb. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. A krémhez kézi habverővel felverjük a tojást a sárgájákkal és a cukorral, majd vízgőz felett kis lángon, folyamatos kevergetés közben besűrítjük.
- Hozzáadjuk a vajat, belekeverjük a citromhéjat és levet, majd még pár percig kevergetve főzzük. Hagyjuk kissé hűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk rá, ezt megszórjuk szárazbabbal (használhatunk lencsét is).
- 185 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A citromkrémet a tésztába töltjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére szórjuk az áfonyát.
Őszi szilva- és szőlőleves

Hozzávalók:
- 8 dl víz
- 4 dl száraz vörösbor
- 3 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
- 2 rúd fahéj
- 1 db narancs
- 40 dkg szilva
- 25 dkg szőlő
- 4 db tojás
- 5 dkg cukor
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 dl 10%-os főzőtejszín
- 15 dkg porcukor
- A bort és a vizet egy fazékban összeöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a karikázott narancsot, és a kimagozott, darabolt szilvát. Összeforraljuk, és körülbelül 15-20 percig főzzük.
- A tojások sárgáját fehéredésig verjük az 5 dkg cukorral, majd csomómentesre keverjük a pudingporral, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel adagoljuk a leveshez. Melegítve összefőzzük, épp csak annyira, hogy egyet forrjon.
- A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel elkezdünk habnak felverni. Amikor már szép habos, de még nem kemény a fehérje, fokozatosan, evőkanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1-1 percig.
- A kemény habot nyomózsákba töltjük, a fehérjehabból sütőpapírral bélelt sütőlapra kis korongokat/kupacokat formázunk. A sütőbe tesszük, 10 perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 120 fokra. 35-40 percig sütjük. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest a habcsókkal kínáljuk.
Ez is érdekelhet
Meggyes-szilvás cobbler vaníliafagylalttal

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 25 dkg szilva
- 30 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
- 1 citrom
- 2-2 evőkanál barna cukor
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 dl natúr joghurt vagy aludttej
- csipetnyi só
- a tálaláshoz adagonként 1-1 gombóc vaníliafagylalt
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szilvát kimagozzuk, darabokra vágjuk, egy tűzálló tál aljára szórjuk. Rászórjuk a meggyet, a fahéjat, a szerecsendiót, megcsepegtetjük a citrom kifacsart levével, és összeforgatjuk 2 evőkanál barna cukorral.
- A lisztet elkeverjük 2 evőkanál barna cukorral, a sütőporral, a citrom reszelt héjával, csipetnyi sóval.
- Hozzámorzsoljuk a vajat, felöntjük a tej és a joghurt keverékével. Sűrű, kanalazható masszát kapunk. Ha túl sűrű, tejjel, joghurttal lazíthatjuk.
- A gyümölcs tetejére kanalazzuk, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűlve 1-1 gombóc fagylalttal tálaljuk.
Azért ne feledkezz el a szilvalekvárról sem, mert az is mennyei csemege. Ráadásul van egy lusta szilvalekvár receptünk is, ami szinte magától készül el a sütőben.
Fotó: Vrábel Kriszta, gettyimages