Spenótos krumplifőzelék kolbásszal
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 szál sütni való kolbász
- 60 dkg burgonya
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg leveles (fagyasztott) spenót
- 1 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
- A kolbászokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, hústűvel megszurkáljuk, majd 220 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Meleg helyre félretesszük őket.
- Közben a meghámozott, felkockázott burgonyát az olívaolajjal és a zúzott fokhagymákkal együtt megdinszteljük. Öntünk alá egy egész kevés vizet, de ne lepje el a krumplikat.
- Megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és 10 percig így főzzük a burgonyát. Még fagyosan hozzáadjuk a spenótot, újra lefedjük, és további 10 percig főzzük, amíg a spenót felolvad, a burgonya pedig megpuhul. Beleöntjük a tejszínt, és sóval, borssal (esetleg fokhagymával) ízesítjük. A sült kolbásszal tálaljuk.
Sárgarépa-főzelék zöldborsós fasírttal

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 30 dkg darált sertéshús
- 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 1 tojás
- 3 evőkanál kis szemű zabpehely
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor snidling
- 1 fej vöröshagyma
- 80 dkg sárgarépa
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál liszt
- só, frissen őrölt bors
- napraforgóolaj a sütéshez
- A darált húst összekeverjük a felengedett zöldborsóval, a tojással, a zabpehellyel, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott snidlinggel, és sóval, borssal ízesítjük. Összedolgozzuk a húsmasszát, és félretesszük.
- Egy lábosban olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a hámozott, szeletelt, majd csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt dinszteljük őket. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
- Lefedjük, és puhára főzzük a répát.
A tejszínt elkeverjük a liszttel, majd fokozatosan
a répához kever-
jük, és forralva besűrítjük a főzeléket. Megszórjuk az apróra vágott snidlinggel. - A húsmasszából lapos húspogácsákat formázunk, és közepesen forró olajban készre sütjük őket. A főzelékkel együtt kínáljuk.
Ez is érdekelhet: Tökéletes húsmentes főétel: Mentás csicseriborsó-főzelék – Recept
Kókusztejes zöldborsófőzelék halfilével

Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 kg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
- 2 gerezd fokhagyma, só
- 3 dl kókusztej
- 1 csokor menta
- 60 dkg tengeri halfilé (pl. tőkehal)
- 2 tojás
- 2-3 púpozott evőkanál liszt
- napraforgóolaj a sütéshez
- A borsót egy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és 10 perc alatt puhára főzzük.
- Hozzáadjuk a kókusztejet, a mentát, összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük a főzelék felét, ez sűríti majd rántás helyett.
- A halat hagyjuk kiolvadni, feldaraboljuk, enyhén besózzuk. A tojást elkeverjük a liszttel, annyi szódavizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, a haldarabokat megmártjuk a tésztában, és bő, forró olajban hirtelen készre sütjük.
Ezeket olvastad már?
Fotók: Vrábel Kriszta


