Konyha

Főzelékek kicsit másként: ez a 3 legjobb receptünk, amiből az unokák is repetázni akarnak

Dehogy unalmas ez az étel! Számtalan ötlettel, finomsággal, váratlan fűszerrel dobhatjuk fel... Így színtiszta élvezet az egészséges táplálkozás.
Spenótos krumplifőzelék kolbásszal

Spenótos krumplifőzelék kolbásszal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 szál sütni való kolbász
  • 60 dkg burgonya
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg leveles (fagyasztott) spenót
  • 1 dl tejszín
  • só, frissen őrölt bors
  1. A kolbászokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, hústűvel megszurkáljuk, majd 220 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Meleg helyre félretesszük őket.
  2. Közben a meghámozott, felkockázott burgonyát az olívaolajjal és a zúzott fokhagymákkal együtt megdinszteljük. Öntünk alá egy egész kevés vizet, de ne lepje el a krumplikat.
  3. Megsózzuk, megborsozzuk, lefedjük, és 10 percig így főzzük a burgonyát. Még fagyosan hozzáadjuk a spenótot, újra lefedjük, és további 10 percig főzzük, amíg a spenót felolvad, a burgonya pedig megpuhul. Beleöntjük a tejszínt, és sóval, borssal (esetleg fokhagymával) ízesítjük. A sült kolbásszal tálaljuk.

Sárgarépa-főzelék zöldborsós fasírttal

Sárgarépa-főzelék zöldborsós fasírttal
Sárgarépa-főzelék zöldborsós fasírttal

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál kis szemű zabpehely
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor snidling
  • 1 fej vöröshagyma
  • 80 dkg sárgarépa
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • napraforgóolaj a sütéshez
  1. A darált húst összekeverjük a felengedett zöldborsóval, a tojással, a zabpehellyel, a zúzott fokhagymával, az apróra vágott snidlinggel, és sóval, borssal ízesítjük. Összedolgozzuk a húsmasszát, és félretesszük.
  2. Egy lábosban olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a hámozott, szeletelt, majd csíkokra vágott sárgarépát, és néhány percig együtt dinszteljük őket. Beletesszük a zúzott fokhagymát, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
  3. Lefedjük, és puhára főzzük a répát.
    A tejszínt elkeverjük a liszttel, majd fokozatosan
    a répához kever-
    jük, és forralva besűrítjük a főzeléket. Megszórjuk az apróra vágott snidlinggel.
  4. A húsmasszából lapos húspogácsákat formázunk, és közepesen forró olajban készre sütjük őket. A főzelékkel együtt kínáljuk.

Ez is érdekelhet: Tökéletes húsmentes főétel: Mentás csicseriborsó-főzelék – Recept

Kókusztejes zöldborsófőzelék halfilével

Kókusztejes zöldborsófőzelék halfilével
Kókusztejes zöldborsófőzelék halfilével

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
  • 2 gerezd fokhagyma, só
  • 3 dl kókusztej
  • 1 csokor menta
  • 60 dkg tengeri halfilé (pl. tőkehal)
  • 2 tojás
  • 2-3 púpozott evőkanál liszt
  • napraforgóolaj a sütéshez
  1. A borsót egy lábosba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Beletesszük a zúzott fokhagymát, megsózzuk, és 10 perc alatt puhára főzzük.
  2. Hozzáadjuk a kókusztejet, a mentát, összeforraljuk, majd botmixerrel pürésítjük a főzelék felét, ez sűríti majd rántás helyett.
  3. A halat hagyjuk kiolvadni, feldaraboljuk, enyhén besózzuk. A tojást elkeverjük a liszttel, annyi szódavizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, a haldarabokat megmártjuk a tésztában, és bő, forró olajban hirtelen készre sütjük.

Ezeket olvastad már?

Fotók: Vrábel Kriszta