Az, hogy karácsonykor milyen süti kerül az asztalra, épp olyan fontos a legtöbb háztartásban, mint az, hogy milyen főételek és levesek. Van, aki a hagyományokhoz ragaszkodik és minden évben lesüti a zserbó-bejgli-mézeskalács szentháromságát, vannak, akik szeretnek kisérletezni. Nekik szedtük össze az öt legjobb vendégváró karácsonyi sütinket, amiket még jövő ilyenkor is emlegetni fog a vendégsereg.
Narancsos-barackos zserbó
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 20 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 dl natúr joghurt vagy tejföl
- csipetnyi só
a töltelékhez:
- 2 dl narancslekvár
- 2 dl sárgabaracklekvár
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg margarin
- A langyos tejben feloldjuk az élesztőt, majd a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, 20 dkg lágy margarint, az 5 dkg cukrot, a joghurtot/tejfölt, csipetnyi sót. Összegyúrjuk a tésztát, és 1 órára félretesszük pihenni. A tésztát 5 részre osztjuk, lisztezett felületen 25×35 cm-es téglalapokat nyújtunk belőle. A tésztarétegeket kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük.
- A rétegeket megszurkáljuk villával, megkenjük az elkevert lekvárokkal, egyenletesen megszórjuk a porcukorral kevert darált dióval, mandulával, kandírozott narancshéjjal. 4 töltött réteget készítünk, a tetejére csak tészta kerüljön. 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha langyosra hűlt a zserbó, megkenjük a margarinnal megolvasztott csokoládéval, megszórjuk durvára vágott dióval és mandulával, kandírozott narancshéjjal.
Ez is érdekelhet

Fahéjkrémes kávés torta
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg porcukor
- 5 egész tojás
- 1 evőkanál instant kávé
- 15 dkg liszt
a töltelékhez:
- 1 tasak tejszínes puding
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 4 dl tej
- 12 dkg margarin
a mázhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 dkg margarin
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a porcukrot elektromos habverővel 4-5 perc alatt habosra, krémesre verjük a tojásokkal, amíg kifehéredik, és habos nem lesz. Hozzákeverjük az 1 evőkanál forró vízzel elkevert instant kávét. Hozzászitáljuk a lisztet, fakanállal óvatosan elkeverjük benne. Kivajazott, kilisztezett 20-21 cm-es formába öntjük, 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- A pudingport elkeverjük 5 dkg porcukorral, a fahéjjal, felöntjük 4 dl tejjel, és forralva, kevergetve sűrűre főzzük. A margarint habosra keverjük a maradék porcukorral, és elkeverjük a kihűlt pudinggal. A tortát 3 egyenlő részre vágjuk, fokozatosan visszahelyezzük a formába. Miközben töltjük a krémmel, a tetejére is kerüljön krém. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Másnap kivesszük a tortaformából. A csokoládét a margarinnal együtt vízgőz felett megolvasztjuk, és vékony végű kinyomó zsákból rácsosan megcsorgatjuk a torta tetejét.

Rénszarvaskeksz
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
- 3 tojás sárgája
a díszítéshez:
- színes cukorkák
- 10 dkg étcsokoládé
- A tészta hozzávalóit, a lisztet, a porcukrot, a tojásokat és a margarint gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd kiszúróval kör alakú kekszeket szaggatunk. 8-9 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, amíg a kekszek kihűlnek, vízgőz felett olvasztott csokoládéval „megrajzoljuk” a szarvakat és a szemet, egy csepp csokival a kekszre ragasztjuk a cukorka orrot.

Narancsszirupos mézeskalács süti
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- 10 dkg barna cukor
- 10 dkg méz
- 1 dl tej
- teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kakaópor
a sziruphoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 1 nagy narancs
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a margarint, a tojásokat, a barna cukrot, a mézet, a tejet és a fűszereket, kakaóport. Összeállítjuk a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt kisméretű (20×30) tepsibe szedjük a tésztát. 3-4 cm magas legyen. Az előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A cukorból és 1 dl vízből szirupot főzünk, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a kifacsart, átszűrt levét. Forralva besűrítjük a szirupot. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, kockákra vágjuk, majd még a tepsiben hagyva belocsoljuk a sziruppal.

Kókuszos-citromos-mákos kuglóf
Hozzávalók:
- tojás
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg margarin
- citrom reszelt héja
- 2,5 dl tej
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 evőkanál mák
- 1 tasak fehér tortabevonó
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat habosra verjük a porcukorral, hozzáadjuk az olvasztott margarint, tovább keverjük, majd a citromok lereszelt héját, 1 citrom kifacsart levét, és a tejet is hozzáadjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kókuszreszelékkel, a mákkal, és összedolgozzuk a tojásos résszel.
- Alaposan összekeverjük a tésztát, majd kivajazott, kilisztezett kuglófformába szedjük. 50-55 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A kicsit kihűlt kuglófot kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. A fehér tortabevonót a tasakon található leírás szerint felmelegítjük, és a kuglófra csorgatjuk. Végül kevés mákkal megszórjuk.
Fotó: archív


