Előfordul, hogy a bolti savanyú káposzta nyersen bizony csípős-keserű és az illata sem túl kellemes. Gyakran ilyenkr nem romlott, úgyhogy ne indulj fele egyől a kuka felé, velószínűbb, hogy csak csúszott egy kis baki csúszott a készítésébe a gyártás során. Nem túl szerencsés ilyen káposztával találkozni a saját konyhádban, ezt belátjuk, de pénikra semmi ok. Hét pontos mentőcsomagunkkal még finom ételt készíthetsz belőle.
Gondolkodtál már azon esetleg, hogy otthon, magad készítsd el a savanyú káposztát? Mert arra is van egy bevált receptünk, amivel még a karácsonyi töltött káposzta-főzés idejére is elkészülhetsz.
Miét keserű és büdös a savanyú káposzta?
Oké, a savanyú káposztának amúgy is van egy erőteljes illata, de büdösnek semmiképpen nem neveznénk alapjáraton. Ezt a jellegzetes szagot akkor érzed, amikor az íze is keserű. Ez lehet az alapanyag miatt (sok torzsadarab, erősebb ízű levelek), a lé összetétele miatt, vagy mert egyszerűen fiatal még az erjedés íze. A jó hír: főzéssel szépen kerekíthető, korrigálható a keserűség. Az alábbi lépések egymásra épülnek; már egy-kettőtől is sokat javul az íz, együtt pedig csodát tesznek.
Gyors mentőcsoma: 7 lépés, amit től nem lesz keserű a káposzta
1) Rövid öblítés (1–2 perc)
Tedd szűrőbe a káposztát, hideg vízzel gyorsan öblítsd át. Ne áztasd hosszan, mert a kellemes savanyúság is kimosódik: most csak a kifejezetten keserű ízeket szeretnénk elvenni.
2) Kóstoló és igazítás
Nyomj ki belőle egy marékkal, kóstold meg. Ha még mindig erős, jöhet egy villámblansírozás: dobd forrásban lévő vízbe 30–60 másodperc, majd szűrd le. Ez nem puhítja még meg, de elvesz a kesernyéből.
3) Sav–só–keserű balansz alapjai
A keserűséget legszebben zsír, enyhe édesség és kíméletes sav kerekíti. A magyar konyha erre remek triót ismer: hagyma + zsír + alma.
4) Alaprántás helyett alappirítás
Egy lábasban 1–2 ek zsíron párolj egy nagy fej finomra vágott hagymát üvegesre, majd pirítsd enyhén aranyra. Ezen múlik a karamelles, kerek íz, ami szintén segít a keserűség ellen
5) Káposzta hozzáadása, fűszerek mértékkel
Mehet rá a kinyomkodott káposzta, 1 tk köménymag, 1–2 babérlevél. Ha túlzásba viszed a köményt, az éppen, hogy visszahozhatja a keserűséget, úgyhogy most még csak csipegetve adagold hozzá.
6) Ízkorrekció: három kis trükk együtt
- Alma: egy hámozott, reszelt savanykás alma mehet a káposztához – édeskésen korrigál de nem lesz tőle édes. Ne aggódj, mire összefő az egész káposzta, semmi nem marad a reszelt almából, nem lesz zavaró.
- Fehérbor vagy almaecet: 2–3 ek száraz fehérborral vagy 1 ek almaecettel felöntjük. A bort főzzük el az alkohol miatt; az ecetet a végén is adhatjuk, ha kell még egy kis friss sav.
- Csipet cukor: nem kell sok, ½–1 tk cukor vagy méz elég, csak elveszi a maradék élét.
7) Lassú párolás, de nem perzselés
Öntsünk alá kevés alaplevet vagy vizet (kb. 0,5–1 dl), fedő alatt lassan pároljuk 20–30 percig, időnként megkeverve. Ha elfő a leve, apránként pótoljuk. A cél a selymes, telt íz, nem a tocsogás.
Ez is érdekelhet
Ha még mindig „túl harapós”: plusz igazítások

- Keverd friss káposztával: 3 rész savanyúhoz adj 1 rész finomra gyalult, nyers fehérkáposztát. Együtt párolva szépen „édesíti” az összképet.
- Burgonyatrükk sós–keserű ellen: főzés közben dobj bele egy fél, hámozott krumplit; pár perc múlva vedd ki. Elvesz az erőteljes ízekből.
- Zsírosabb alap: aprított füstölt szalonna vagy kolbász a hagyma alá, klasszikus magyar megoldás, ami összehozza az ízeket.
- Fűszerpaprika óvatosan: a végén ½–1 tk édes pirospaprika is kerülhet bele, de vedd le a lángot, majd azonnal keverd el a szafttal, hogy ne égjen oda, mert akkor megint csak keserű lesz.
Leggyakoribb hibák, amiket elkövethetsz a savanyú káposztával
Ha túl hosszan áztatod, a víz kiold mindent, amiért szeretjük a savanyú káposztát. Mindig elég a rövid öblítés.
Ha túl sok köményt vagy babért teszel bele, még az a káposzta is megkeseredik, ami eredetileg finom sós és ropogós volt.
Erős lepirítás: minden háziasszony tudja, ha a pirospaprika túl sok hőt kap, ott születik a keserűség.
Rohanás és nagy lángon főzés: a savanyú káposzta lassú tűzön fő, akárcsak a tökéletes húsleves. Időt kér magának az elkészítésre, cserébe selymes lesz.
Fotó: gettyimages


