Mézes-diós sertésborda
HOZZÁVALÓK:
- 8 szelet sertéskaraj
- 4 kiskanál dijoni mustár
- fél dl olívaolaj
- 12 dkg dióbél
- 2 evőkanál akácméz
- 1 dl főtt fekete tea
- só, őrölt bors
- a körethez:
- 1 fej lila káposzta
- só, őrölt bors, 2 evőkanál cukor
a karamellhez:
- 1 fej lila hagyma
- 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
- 2 babérlevél
- 1 dl száraz vörösbor
- cukor, 10%-os ételecet
- 6 levél réteslap
- 4 dkg vaj
A húst megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük, és forró olajon 3-4 perc alatt pirosra sütjük. A maradék zsiradékon megkaramellizáljuk a mézet, rászórjuk a diót, megfuttatjuk, felöntjük fekete teával, felforraljuk, és lehúzzuk a tűzről.
A káposztát felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, pihentetjük. Közben a cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a vékonyra vágott lila hagymát, a kinyomkodott káposztát, köménnyel, babérral fűszerezzük, meglocsoljuk a borral, és roppanósra pároljuk. 3-3 réteslapot konyharuhára teszünk, megkenjük olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a káposztát, és felcsavarjuk. 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt pirosra sütjük. Meglocsoljuk karamelles dióval.
Tokaji borleves
HOZZÁVALÓK:
- 5 dl Édes Tokaji Szamorodni
- 3 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 kisebb darab fahéj
- 4 szem szegfűszeg
- 1 citrom
- fél dl hideg víz
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál vaníliás pudingpor
- 12 dkg puha aszalt gyümölcs vegyesen
A Tokaji Szamorodnit és a vizet egy nagyobb fazékba öntjük, beleszórjuk az összes cukrot, hozzáadjuk a fahéjdarabot, a néhány szem szegfűszeget, a citrom vékonyan lehámozott héját (a fehér része ne kerüljön bele), és felforraljuk.
Ekkor a fél deci hideg vízben alaposan és csomómentesen elkevert vaníliás pudingporhoz hozzáadjuk a kettéválasztott tojások sárgáját, kevés forró lével lazítjuk, és kevergetve a borleveshez öntjük. Ha az egész felforrt, lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a darabos fűszereket, ízesítő anyagokat, és forrón tányérokba szedjük.
Végül megszórjuk kisebb darabokra vágott aszalt gyümölcsökkel, és friss mentalevelekkel díszítjük. A besűrített borlevest már ne forraljuk, mert a tojás sárgája kicsapódik benne.

Ananászos sült kacsamell
HOZZÁVALÓK:
- 2 egész kacsamell
- só, frissen őrölt zöld bors
- fél dl olaj
- 1 friss ananász
- 1,5 dl félédes fehérbor
a körethez:
- 70 dkg kisebb egyforma burgonya
- só
- 5 dl olaj a sütéshez
A kacsamelleket sóval, frissen őrölt zöld borssal ízesítjük, majd forró olajon, előbb a bőrös felükkel lefelé pirosra sütjük, és tepsibe tesszük, most már a bőrös felükkel felfelé.
Az ananász húsát kisebb kockákra daraboljuk, és a kacsamellek mellé szórjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, és 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, langyosra hűtjük, hegyes kiskéssel V alakban, bevágjuk és szétnyitjuk.
Az így kapott kastélyburgonyákat forró olajban pirosra sütjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük. A kastélyburgonyát tányérra halmozzuk, melléfektetjük a félbevágott kacsamelleket, és meglocsoljuk a szaftjával.
Gesztenyével töltött pulykacomb
HOZZÁVALÓK:
- 2 felső pulykacomb
- só, frissen őrölt bors
- 1 dl olaj
a töltelékhez:
- 3 tojás sárgája
- 50 dkg natúr gesztenyepüré
- 1 vöröshagyma
- frissen őrölt bors, só
a zöldségkroketthez:
- 50 dkg héjában főtt burgonya
- 2 főtt sárgarépa
- 1 főtt fehérrépa
- 1 vékony cikk főtt zellergumó
- 2+3 tojás
- só, őrölt szerecsendió
- 12 dkg liszt
- 40 dkg zsemlemorzsa
A combokat kicsontozzuk, a bőrt fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A gesztenyepürét a tojássárgákkal, sóval, borssal, reszelt hagymával összekeverjük, habzsákba szedjük, és megtöltjük a combokat. Tepsibe fektetjük a bőrükkel felfelé, meglocsoljuk forró olajjal, egy deci vizet öntünk alá, lefóliázva, 180 fokos sütőben 1 órán át pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
A főtt burgonyát meghámozzuk, a főtt sárgarépával, fehérrépával, zellergumóval együtt pépesre törjük. Hozzáadunk két tojást, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval és zsemlemorzsával. Vizes kézzel 4-5 centis kroketteket formálunk belőle, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk,
és forró olajban pirosra sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta, pexels


