Konyha

Klasszikus karácsony: 4 fogásos ünnepi menü, amire a nagyi is elismerően csettintene

A családi karácsonyhoz természetes, hogy elővesszük a legelegánsabb étkészletet és a legkülönlegesebb recepteket. Ezekkel a mennyei fogásokkal pedig biztosan sikert aratunk.
tokaji borleves recept

Mézes-diós sertésborda

HOZZÁVALÓK:

  • 8 szelet sertéskaraj
  • 4 kiskanál dijoni mustár
  • fél dl olívaolaj
  • 12 dkg dióbél
  • 2 evőkanál akácméz
  • 1 dl főtt fekete tea
  • só, őrölt bors
  • a körethez:
  • 1 fej lila káposzta
  • só, őrölt bors, 2 evőkanál cukor

a karamellhez:

  • 1 fej lila hagyma
  • 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
  • 2 babérlevél
  • 1 dl száraz vörösbor
  • cukor, 10%-os ételecet
  • 6 levél réteslap
  • 4 dkg vaj

A húst megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, mustárral ízesítjük, és forró olajon 3-4 perc alatt pirosra sütjük. A maradék zsiradékon megkaramellizáljuk a mézet, rászórjuk a diót, megfuttatjuk, felöntjük fekete teával, felforraljuk, és lehúzzuk a tűzről.

A káposztát felvágjuk, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, pihentetjük. Közben a cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a vékonyra vágott lila hagymát, a kinyomkodott káposztát, köménnyel, babérral fűszerezzük, meglocsoljuk a borral, és roppanósra pároljuk. 3-3 réteslapot konyharuhára teszünk, megkenjük olvasztott vajjal, ráhalmozzuk a káposztát, és felcsavarjuk. 180 fokos sütőben 15–20 perc alatt pirosra sütjük. Meglocsoljuk karamelles dióval.

Tokaji borleves

HOZZÁVALÓK:

  • 5 dl Édes Tokaji Szamorodni
  • 3 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 kisebb darab fahéj
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 citrom
  • fél dl hideg víz
  • 2 tojás sárgája
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
  • 12 dkg puha aszalt gyümölcs vegyesen

A Tokaji Szamorodnit és a vizet egy nagyobb fazékba öntjük, beleszórjuk az összes cukrot, hozzáadjuk a fahéjdarabot, a néhány szem szegfűszeget, a citrom vékonyan lehámozott héját (a fehér része ne kerüljön bele), és felforraljuk.

Ekkor a fél deci hideg vízben alaposan és csomómentesen elkevert vaníliás pudingporhoz hozzáadjuk a kettéválasztott tojások sárgáját, kevés forró lével lazítjuk, és kevergetve a borleveshez öntjük. Ha az egész felforrt, lehúzzuk a tűzről, kivesszük belőle a darabos fűszereket, ízesítő anyagokat, és forrón tányérokba szedjük.

Végül megszórjuk kisebb darabokra vágott aszalt gyümölcsökkel, és friss mentalevelekkel díszítjük. A besűrített borlevest már ne forraljuk, mert a tojás sárgája kicsapódik benne.

Ananászos sült kacsamell

HOZZÁVALÓK:

  • 2 egész kacsamell
  • só, frissen őrölt zöld bors
  • fél dl olaj
  • 1 friss ananász
  • 1,5 dl félédes fehérbor

a körethez:

  • 70 dkg kisebb egyforma burgonya
  • 5 dl olaj a sütéshez

A kacsamelleket sóval, frissen őrölt zöld borssal ízesítjük, majd forró olajon, előbb a bőrös felükkel lefelé pirosra sütjük, és tepsibe tesszük, most már a bőrös felükkel felfelé.

Az ananász húsát kisebb kockákra daraboljuk, és a kacsamellek mellé szórjuk. Meglocsoljuk a fehérborral, és 180 fokos sütőben 25-35 perc alatt megsütjük. A burgonyákat sós vízben megfőzzük, langyosra hűtjük, hegyes kiskéssel V alakban, bevágjuk és szétnyitjuk.

Az így kapott kastélyburgonyákat forró olajban pirosra sütjük, és papírszalvétával bélelt tányérra tesszük. A kastélyburgonyát tányérra halmozzuk, melléfektetjük a félbevágott kacsamelleket, és meglocsoljuk a szaftjával.

Gesztenyével töltött pulykacomb

HOZZÁVALÓK:

  • 2 felső pulykacomb
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 dl olaj

a töltelékhez:

  • 3 tojás sárgája
  • 50 dkg natúr gesztenyepüré
  • 1 vöröshagyma
  • frissen őrölt bors, só

a zöldségkroketthez:

  • 50 dkg héjában főtt burgonya
  • 2 főtt sárgarépa
  • 1 főtt fehérrépa
  • 1 vékony cikk főtt zellergumó
  • 2+3 tojás
  • só, őrölt szerecsendió
  • 12 dkg liszt
  • 40 dkg zsemlemorzsa

A combokat kicsontozzuk, a bőrt fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A gesztenyepürét a tojássárgákkal, sóval, borssal, reszelt hagymával összekeverjük, habzsákba szedjük, és megtöltjük a combokat. Tepsibe fektetjük a bőrükkel felfelé, meglocsoljuk forró olajjal, egy deci vizet öntünk alá, lefóliázva, 180 fokos sütőben 1 órán át pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.

A főtt burgonyát meghámozzuk, a főtt sárgarépával, fehérrépával, zellergumóval együtt pépesre törjük. Hozzáadunk két tojást, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval és zsemlemorzsával. Vizes kézzel 4-5 centis kroketteket formálunk belőle, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk,
és forró olajban pirosra sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta, pexels