Lélek

Segítség, nem merek randevúzni!

Társat szeretnénk, mégsem merünk randevúzni. Mi lehet az oka? Utánajártunk, hogy vethetünk véget ennek az áldatlan állapotnak.
faragó melinda lélek párkapcsolat randevú

Manapság gyakori jelenség, hogy nem merünk ismerkedni, a kiszemelt nő vagy férfi számára egyértelművé tenni, hogy tetszik, és randevúra hívni pedig pláne nem. Kizárólag a legjobb barátainkkal beszélgetünk, szórakozunk, ezt leszámítva ülünk otthon, és várjuk, hogy betoppanjon az igazi – ami, valljuk be, igen ritkán történik meg, hacsak nem a villanyszerelő vagy a pizzafutár az illető. Vajon mi az oka annak, ha valaki nem meri randevúra hívni azt, aki megdobogtatja a szívét?

Rettegnek a visszautasítástól

„Sajnos bárkire vonatkoztatva igaz, hogy nem merünk ismerkedni, randevúzni – vélekedik pszichológus szakértőnk, Faragó Melinda. – Ennek oka, hogy nagyon félünk a visszautasítás miatti fájdalomtól, épp ezért elébe megyünk a helyzetnek, és meg sem próbálunk közeledni senkihez, miközben a lelkünk mélyén igaz társra vágyunk. Ez a jellegzetes védekezési mechanizmus elmagányosodáshoz és boldogtalansághoz vezet, és minél jobban engedjük magunkat belesüppedni, annál rosszabb. Ahhoz, hogy képesek legyünk elébe menni a szerelemnek, és megteremthessük azokat a helyzeteket, amelyekben ránk találhat az igazi, szépen, apránként le kell bontanunk a lelkünk köré a korábbi sérüléseinkből épült falakat. A fiatalok nem rendelkeznek elég ismerkedési és párkapcsolati sikerélménnyel ahhoz, hogy higgyenek magukban: igen, ez a lány vagy az a fiú szóba fog állni velem, sőt, képes vagyok meghódítani! Sajnos nem születik senki önbizalom-túltengéssel, és a korai visszautasítások ezen még rontanak, de bárki képes magán dolgozni, hogy javuljon a helyzet.”

Hamis kép arról, mi a menő

Szakértőnk szerint az is gondot okoz az ismerkedésben, hogy manapság árad a médiából és a közösségi oldalakról, hogy csak akkor vagy menő, ha tökéletes az alakod, ha van egy csodajárgányod, ha el tudod vinni a barátnődet a legjobb éttermekbe, vagy van műszempillád, műhajad, műkörmöd és Paris Hilton-színvonalú gardróbod – máskülönben esélyed sincs arra, hogy boldogságra lelj. „Ez egy fals, kreált kép, amire sajnos sokan még rátesznek egy lapáttal agyonretusált fotókkal és azzal, hogy valóságos idealizált álomvilágként tálalják az életet, miközben valószínűleg tele vannak önértékelési problémákkal. Csakhogy ettől mindenki, aki külső szemlélő, még inkább kevésnek érzi magát. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy ismerősünk nem mer randevúzni, a legfontosabb, hogy tudatosítsuk benne: ő nagyon is értékes. Dicsérjük, hogy igenis szép, okos, kedves, és méltó arra, hogy egy csodálatos társra leljen. Magyarázzuk el, hogy nem csak külsőségeken múlik, ki mennyire sikeres vagy épp nem sikeres a szerelemben, sokkal inkább a hozzáálláson. Nagyon fontos, hogy önmagát szeresse, hogy mások által is szerethetővé váljon. Ebben pedig sok-sok dicsérettel és biztatással segíthetünk neki” – mondja szakértőnk.

Mutassunk jó példát!

Az ismerkedési problémákban meghatározó tényező az is, hogy kevés a jó példa. Manapság jellemző, hogy küzdünk a házasságunkban, esetleg kétszer, háromszor is elválunk, közben a gyerek rossz hangulatban nő fel, és naná, hogy felnőttként gyökeret ver benne az érzés, hogy neki nem kell párkapcsolat a boldogsághoz, nem is képes hinni benne. „Pedig az ember társas lény, és hosszú távon nagyon fontos, hogy legyen mellettünk valaki, akit szeretünk és aki viszontszeret. A legjobb, ha jó példával járunk elöl, tehát kilépünk a boldogtalan vagy bántalmazó párkapcsolatunkból, és örömet adó szerelmet keresünk. Ha a párkapcsolatot, a házasságot működőképes, az életet megszépítő dologként látja maga előtt valaki, ő maga is nagyobb kedvvel, hittel, lelkesedéssel vág bele” – árulja el Faragó Melinda.

Gyakorlat az önszeretetért

Önbizalmunk növelésére sokféle praktika létezik, szakértőnk szerint az egyik legjobban működő a reggeli önszeretet-gyakorlat. „Nagyon egyszerű: reggelente álljunk meg pár percre a tükör előtt, és nézzünk magunkra másként, mint ahogyan szoktunk. Ne a hibákat keressük, hanem mondjuk ki hangosan, mi az, amit szépnek találunk a testünkön, és mi az, amitől belső tulajdonságainkat tekintve értékesnek tartjuk önmagunkat. A gyakorlat végére mindezt általában szívből jövő mosoly kíséri, amely energiát ad az előttünk álló naphoz, és ahhoz is, adott esetben meg merjük szólítani azt, aki tetszik nekünk. A rendszeres önszeretet-gyakorlat hatására a kisugárzásunk is változik, egyre vonzóbbak és vonzóbbak leszünk” – vázolja a módszert a pszichológus.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete