Lélek

Mik az előnyei és mik a hátrányai, ha a férfi sokkal idősebb?

Azok a párok, akiknél a két felet több évtizedes korkülönbség választja el, gyakran néznek szembe előítéletekkel. Sokan úgy gondolják, a nőt az anyagi biztonság, a férfit a kapuzárási pánik vezette ebbe a kapcsolatba. Nem ritkák ezek a megfontolások sem, de a kérdés ennél jóval összetettebb.
előny hátrány idősebb férfi mit keres a férfi mit keres a nő párkapcsolat rozs erika szexuálpszichológus ványik dóra

Talán meglepő, de a WHO, az Egészségügyi Világszervezet még pontos ajánlást is adott arról, hogy szexuális szempontból milyen maximális korkülönbség az optimális egy párkapcsolatban. A tudományosan meghatározott irányszám a 15 év. Az évek előrehaladtával változik az intimitáshoz való hozzáállás; a mennyiséghez és a minőséghez való viszony is egészen más a húszas éveinkben, mint mondjuk a negyvenes éveink végén. Ugyanakkor egy idősebb férfi az érzelmi intelligencia szempontjából előrébb járhat, mint a fiatal fiúk. És ez vonzó lehet a lány számára. „A nőknek általában jobban megy a kommunikáció – akár az érzelmekről való beszéd terén is –, ám a férfiaknak gyakran szükségük van az évek tapasztalataira, hogy ebben fejlődjenek – mondja Rozs Erika szexuál-pszichológus. – Ha egy lány egy idősebb férfi kedvese lesz, észreveheti, hogy könnyebben beszélnek érzésekről, vagy esetleg nagyobb figyelmet kapnak az igényei. Ebben annak is szerepe lehet, hogy míg a húszas-harmincas éveikben járó férfiak rengeteget dolgoznak, hogy megteremtsék a szükséges egzisztenciát, egy idősebb úrnak mindez már megvan. Viszont van, ami hiányozhat: az idő további előrehaladtával a férfinak már nem lesz elég csupán a női test látványa; az évek számának növekedésével csökken a tesztoszteronszint, és ezzel együtt a spontán szexuális vágy is.”

Mit keres a nő?

Egy fiatal nő számára nem csak az vonzó egy idősebb férfiben, hogy anyagi biztonságot kap. Ez a nyugalom fakadhat érzelmi biztonságból is. „Amikor 20 vagy akár 25 éves korkülönbség van a pár tagjai között, akkor egyértelműen felmerülhet az apakomplexus, mint ok. Aki kíváncsi, megvizsgálhatja, hogy milyen férfiképek voltak a családjában, illetve, hogy milyen a viszonya az édesapjával. Ha korán elvesztette az apját – akár válás, akár valamilyen tragédia miatt –, lehet, hogy éppen ezt a veszteséget nem tudta feldolgozni, és egy jóval idősebb partnerrel próbálja pótolni az apját.” Ugyanakkor egy ilyen kapcsolatban a nő azt is megélheti, hogy a tapasztaltabb partner pontosan tisztábban van azzal, hogy mire van szüksége testi és lelki szinten, amely igazán vonzóvá teheti az idősebb urat. Az ilyen viszony a nő szempontjából éppen a korkülönbség miatt rejthet komoly buktatót magában. „A gyerekvállalás sarkalatos pont: a férfinak lehet, hogy a korábbi kapcsolatából már van gyereke, és nem akar többet vállalni, ha pedig mégis beadja a derekát, biztos, hogy nem tud olyan aktivitással részt venni a kicsi felnevelésében, mint egy harminc körüli apa. És ott van a nagy kérdés is, hogy meddig lesz velük a családfő. De a kor akkor is felmerül, ha nem vállalnak gyereket: ha a férfi meghal, a nő esetleg olyan korban – 40 éves kor fölött – marad magára, amikor már sokkal nehezebb új életet, új párkapcsolatot kezdeni, a gyerekvállalásról pedig már valószínűleg lemaradt.”

És mit keres a férfi?

Egy idősebb férfi számára az, hogy meg tud hódítani egy fiatal nőt, akár státuszszimbólum is lehet. Arról nem is beszélve, hogy az élet minden területén újra aktívnak érezheti magát. „A gyakran emlegetett kapuzárási pánik furcsa dolog. Hiszen míg a nőknél a változókor hoz hormonális változásokat, ez a férfiaknál nem következik be, de megijedhetnek a párjuk gyors változását látva. Beszélhetünk életközepi válságról is, amikor a kamaszkorban megálmodott életet megvalósítottuk, és hirtelen kiüresedett állapotba kerülünk.” Fiatalon látjuk magunk előtt a vágyainkat — szeretnénk elvégezni az iskoláinkat, a munkában egyre feljebb jutni a ranglétrán, megházasodni, gyereket nevelni, lakást, autót venni — ám, ha mindez jó esetben a negyvenes évek végére sikerül, hirtelen nincs semmi, ami továbbvinne a nyugdíjas évekig. „Egy új kapcsolat, főleg egy fiatalabb nővel, új célokat ad, amitől fiatalabbnak, energikusabbnak érezheti magát a férfi. Arról nem is beszélve, hogy egy húszas éveiben járó lány még formálható, míg egy olyan, aki már több mindent megélt, jobban tisztában van magával, az igényeivel. Azonban, ha a fiatal lány nyitott a gondoskodó figyelemre, az egy jó kapcsolat alapja.”

Gondoskodom, tehát vagyok!

Bár az apakomplexust a nő igényeként szoktuk megfogalmazni, az is előfordulhat, hogy a férfi azért keres fiatalabb partnert, hogy gondoskodhasson a másikról. „Az én pácienseim között is van olyan pár, ahol a férfitől a válás után elfordult a családja, és a gondoskodó energia, amit korábban a feleségére és a már felnőtt gyerekeire fordított, hirtelen felszabadult. Ő talált egy olyan nőt, akit apáskodva szerethet, akinek vacsorát készíthet, és akár a ruháját is kivasalhatja másnapra. Viszont a szex nem működik köztük, hiszen sokkal inkább apa-lánya kapcsolatban léteznek, mint szeretői viszonyban.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete