Lélek

Tényleg drogmentes lett Magyarország?

2020. január 1-jén nemcsak új év, új korszak is kezdődött a magyar emberek életében. Ekkortól ugyanis elvileg drogmentes az ország. De mit látunk ebből a valóságban?
alkohol b. molnár márk cigaretta dr. asbóth márton drog drogmentes drogstratégia kábitószer kábítószermentes kávé marihuána szabálysértés szerhasználók TASZ jogász

Az ötlet a Nemzeti Drogellenes Stratégiából származik, még 2013-ból: „…a stratégia távlati célként a kábítószermentes Magyarország elérését tűzi ki 2020-ig, annak ellenére, hogy a világban és Magyarországon belül tapasztalható tendenciák alapján ez irreálisnak tűnhet.”
„Nos, a stratégia valóban irreális célt tűzött ki, mert még sehol sem sikerült drogmentességet megvalósítani a világban – kezdi dr. Asbóth Márton, a TASZ jogásza. – 2013-ban a 2020-as dátum távlatinak tűnhetett, de a tiltáson, a segítő szolgáltatások ellehetetlenítésén és a rendőri fellépésen kívül nem történt túl sok minden a cél elérése érdekében. Így nyugodt szívvel kimondhatjuk: 2020-ra Magyarország egyáltalán nem lett drogmentes, viszont az elhibázott drogstratégia eredményeként az utóbbi években sok szempontból rosszabbá vált a helyzet – magyarázza Márton.

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete