Lélek

David Beckham és Csuti is csinálja: a pszichológusokat is megosztja, hogy adhatunk-e szájra puszit a gyereknek

Akad, aki szerint semmi köze a szexualitáshoz, más úgy gondolja, hogy igenis beleszól a gyerek későbbi életébe, párkapcsolatába, ha a szülei az ajkára cuppantanak.

Legutóbb nyáron Kulcsár Edina volt párja, Csuti osztott meg egy fotót a közösségi oldalán, ahol két és fél éves kislányának, Ninának adott a szájára puszit. A bejegyzés alatt jó néhányan megszólaltak pró és kontra, míg az üzletember úgy fogalmazott: semmivel nem intimebb, mint ha a nyakát puszilná meg.

Nem tudja, hol a határ

Emlékszem, amikor jó harminc évvel ezelőtt az egyik amerikai tinisorozatot vetítette a magyar tévé, kamaszként mennyire megdöbbentett, hogy ott bizony időnként a barátok is szájrapuszival köszönnek egymásnak. És még ha ezt a tengerentúli szokást nem is vettük át a Valentin-nappal és a halloween­nel együtt, ma már egyre többször látni, hogy a szülők bölcsis, ovis vagy kisiskolás gyermekük ajkára nyomnak egy cuppanóst búcsúzóul, vagy csak úgy szeretetből.

„Sokaknál ezzel kapcsolatban akkor következik be változás, amikor saját gyermekük születik – magyarázza Standovár Sára gyermekpszichológus. – Lehet, hogy addig ezt teljesen elképzelhetetlennek tartották volna, de azzal, hogy anyává, apává válnak, megjelenik az életükben egy más minőségű szeretet, amit ilyen módon is a csöppség tudomására hoznak. Amúgy is vannak olyan családok, ahol a szülők bizonyos dolgokban – például az együttfürdés, a meztelenség kérdé­sében – sokkal megengedőbbek, mint ami a tankönyvi formula lenne. Mégis úgy gondolom, hogy óvodáskorban, amikor a gyerek már tudja, hogy vannak fiúk és lányok, és elkezd érdeklődni a saját szexualitásával kapcsolatban is, érdemes felhagyni a szájrapuszival.”

Ugyanezen az állásponton van dr. Charlotte Reznick, amerikai pszichológus, aki azt mondja, egy 5-6 éves gyerek már nem baba, hanem igenis ismeri a szerelem fogalmát, és összezavarodik, ha azt látja, hogy a szülei csókot váltanak, majd ő is a szájára kap puszit.

A másik veszélynek pedig azt tartja, hogy így a gyerek nem tanulja meg, hol vannak a határok, és mondjuk, egy olyan felnőttel szemben is megengedőbb, akinek nem szabadna ilyen szinten belépnie a személyes terébe.

Bátran rá is kérdezhetünk

Standovár Sára szerint az óvodáskor amúgy is érzékeny időszak lehet, hiszen a gyerekekben beindul a rivalizálás az azonos nemű szülővel.

„Nincsenek általánosan adható tanácsok, de ekkortájt már az anyuka-kisfia vagy apuka-kislánya szájrapuszi nem annyira szerencsés, hiszen a kicsi azt éli meg, hogy anya és apa vált szerelmes csókot, de ez neki is megengedett vele. Ugyanakkor egy olyan családban, ahol jól működik a kommunikáció, ahol nyíltan lehet beszélgetni akár intim témákról is, ott a szülő bátran megkérdezheti a lányát, fiát, hogy ez neki még belefér-e, vagy szeretné, ha felhagynának ezzel a szokással. A gyerek egy idő után már amúgy sem érzi majd komfortosnak, ha például a nagymama vagy az óvodatársak előtt kap a szájára puszit az édesanyjától vagy az édesapjától. Fontos azonban, hogy ehhez semmiképpen se kapcsolódjon bűntudat vagy lelkiismeret-furdalás.”

A szülő megérzi a változást

Más pszichológusok szerint azonban semmi kivetnivaló nincs abban, ha a szülők a gyerek szájára adnak puszit. Az ausztrál dr. Fiona Martin például úgy fogalmazott: teljesen elképzelhetetlen, hogy ennek bármilyen szexuális tartalma lenne, a kicsik pedig pontosan tudják, kikkel szemben engedhetik meg ezt maguknak.

„Egy szülő általában jól megérzi, amikor már nincs helye a szájrapuszinak. Ha úgy tapasztalja, hogy a gyermeke már kerüli ezeket a helyzeteket, akkor magától is változtatni fog” – mondja Standovár Sára. Attól viszont óva int mindenkit, hogy az ezeket a pillanatokat megörökítő fotóit felpakolja a közösségi oldalakra. Ezzel ugyanis akár évekkel később is okozhat kellemetlen perceket a gyermekének.

A leghíresebbek

David Beckham rendszeresen posztol olyan fotókat, amelyen 11 éves kislányának, Harpernek a szájára ad puszit. Ugyanígy az énekesnő Pink is megosztotta azzal a rajongóit, amikor így fejezte ki a szeretetét a lánya és a fia felé is. De Jamie Oliver, Jennifer Lopez és Beyonce is közzétett ilyen képeket a gyerekeivel.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete