Egészség Lélek

Már 10 másodperc is elég: ezért tesz csodát az ölelés, még a megfázás ellen is véd

A koronavírus-járvány alatt a kézfogással együtt az ölelés is kikopott a szokásaink közül. Azóta nagyjából visszatértünk a régi életünkhöz, de a kedves érintésekhez – a közeli családtagokon kívül persze – csak alig-alig. Pedig az ereje bámulatos.

Nézzük csak meg a gyerekeket: ösztönösen érzik, mekkora segítséget nyújt nekik a társas kapcsolatokban! A legtöbbször öleléssel fejezik ki az érzelmeiket, eldobva pillanatnyi haragjukat, dühüket, kifejezve szeretet iránti vágyukat. Mi, felnőttek sokat tanulhatnánk tőlük. Például, amikor stresszelünk, szomorúak vagyunk, vagy csak elveszettnek érezzük magunkat, az ölelés erősebb lehet a bátorító szavaknál is.

Hogy még könnyebben visszatalálhassunk az öleléshez, eláruljuk a legfontosabb előnyeit.

Segít a feldolgozásban

Egy szeretetteljes öleléssel csökkenthetjük a magányt, a bánatot. Így a halottak napja közeledtével különösen sokat segíthetünk magunkon és másokon, ha egymás karjában találunk vigaszra, könnyebben feldolgozván a veszteség fájdalmát.

A Kaliforniai Egyetem 2018-ban készített erről egy kutatást: azok a résztvevők, akik gyakran ölelkeztek össze a többiekkel, sokkal jobban meg tudtak birkózni a kellemetlen helyzetekből adódó stresszel, mint azok, akik kerülték a fizikai érintkezést. A felmérésben arra jutottak, hogy az ölelés gyógyír a rossz élmények feldolgozásra is. Az eredmények ugyanis azt mutatták, hogy a minket ért negatív élmények – például halál, szakítás, anyagi veszteség stb. – könnyebben kezelhetők egy szeretett személy karjaiban.

Kevesebb aggódás

A félelem, a szorongás és az alacsony önértékelés negatív hatásai is csökkenthetők az ölelés erejével. A szakemberek arra jöttek rá, hogy ez még akkor is igaz, ha ez csak egy pár másodpercnyi hátsimogatásra vagy egy élettelen tárgy, például plüssmaci megérintésére korlátozódik. Sőt, még egy röpke, látszólag triviális érintés, mint egy kedves hátveregetés is segíthet hatékonyabban kezelni a munkahelyi, anyagi aggodalmakat.

Pajzs a megfázás ellen

Jól tudjuk, hogy az állandó stressz gyengíti az immunrendszert, az ölelés viszont éppen az ellenkezőjére képes. Egy friss amerikai tanulmány rávilágított, hogy akik gyakran és szívesen ölelik meg a szeretteiket, azok nehezebben fáznak meg, mint azok, akik távol tartják magukat az érintéstől. Sőt, az is kiderült, hogy azok az emberek, akik gyakran ölelkeznek, kevésbé hajlamosak a szorongásra és a depresszióra.

Szavak nélküli üzenet

A hétköznapokban nagymértékben támaszkodunk a testbeszédre és a non-verbális kommunikációra. A különféle érintésekkel, így az öleléssel is sokkal jobban ki tudjuk mutatni az érzelmein­ket – legyen az negatív vagy pozitív. Főleg akkor lehet nagy segítség, ha egy adott helyzetben – például gyásznál, együttérzésnél – csak nehezen tudnánk kifejezni magunkat szavakkal.

Erősíti a szívet

Egy mozdulat, ami szó szerint eljut a szívhez. Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai arra jutottak, hogy az ölelés egészségesebb szív- és érrendszert eredményez. Már az jótékony hatással van a szívre, ha 20 másodpercig átkaroljuk valamelyik szerettünket. A tanulmányból kiderül, hogy többek között csökkentette a résztvevők vérnyomását és javította a stresszkezelési képességüket, ami különösen igaz volt a nőkre.

Növeli a bizalmat

Az ölelés egyik előnye, hogy fokozza az oxitocin, a boldogsághormon termelését. Az oxitocin szintje a testünkben megemelkedik, ha megérintünk valakit, vagy egy olyan személyhez vagyunk fizikailag közel, akit különösen kedvelünk. Ez pedig bizonyítottan nagyobb kötődést és bizalmat eredményez köztünk.

Alakbarát mozdulat

Az ölelések szerotonint szabadítanak fel a szervezetben, amitől nemcsak boldogabbnak, de magabiztosabbnak is érezhetjük magunkat. Egyes egészségügyi problémák, mint például a kóros elhízás a szervezet szerotonin-egyensúlyhiányához kapcsolódnak, tehát a felesleges kilók felszedését is megakadályozhatjuk szívélyes ölelésekkel.

A magány ellenszere

Mivel az ölelés a támogatás és a szeretet kimutatásának egyik leghatékonyabb módja, segíthet, ha nagyon magunk alatt vagyunk. A kedves mozdulat ugyanis fokozza a jó közérzet hormonjainak, a dopaminnak a termelését, csökkentve a magány érzését.

Bizonyítékok számokban

  • Már 10 másodperc ölelés is segíthet a szervezetnek enyhíteni a depressziót.
  • 20 másodperc enyhíti a konfliktusok okozta stresszt, lejjebb viszi a pulzus­számot, és erősíti a szívet.
  • Azok az intézetben nevelkedő csecsemők, akiket 10 héten keresztül naponta 20 percig kézben fogtak, ölelgettek, jobban fejlődtek, mint akik kimaradtak ebből a testkontaktusból.
  • Legalább napi 8 ölelésre van szükségünk a kiegyensúlyozott mindennapokhoz.
  • 20 másodperc ölelés után kevésbé izgulunk nyilvános, nagyobb társaság előtti beszéd alatt.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete