Lélek

Irigylésre méltó házasságban élők trükkjei: 13 apró szokás, ami boldogabbá teszi a kapcsolatot

Ti mindig olyan boldognak tűntök. Hogy csináljátok? Biztosan ön is ismer olyan párokat, akiktől ezt gyakran kérdezik. A titok sokszor a leghétköznapibb dolgokban és egy kis odafigyelésben rejlik. Olvasóinkat kérdeztük.

Az első évben a párok egyharmada érzi a „pillangókat a gyomrában a másik közelében”, a kapcsolatok 5-10. évében már csak 10%-uk számolt be ugyanerről – derült ki egy brit felmérésből, melyben több mint kétezer önkéntest vizsgáltak. És bár a kutatók szerint nagyon fontos, hogy kifejezzük az érzelmeinket, két év után csupán a férfiak és nők 50%-a mondja ki a „szeretlek” szót, 10 év után pedig mindössze 33%-uk.

Soha nem késő

Nyilvánvalóan minden kap­csolat, házasság más, és sok mindentől függ, mennyi ideig tartható fenn a tűz, ám akármennyi ideje is vagyunk együtt, érdemes energiát és időt fektetni a szövetségünkbe. Megkérdeztünk hát néhány irigyelt házasságban élő feleséget és férjet, ők hogyan látják, mely szokásaiknak köszönhetik, hogy erős a kapcsolatuk. Van köztük, aki 5 éve házas, de olyan házaspár is, aki több mint 40 éve állt oltár elé.

1. Minden-napi bók

„Naponta legalább egyszer elmondom a férjemnek, milyen jóképű és milyen szerencsés vagyok, hogy engem választott. Valahányszor ezt megteszem, látom rajta, mennyire jólesik neki, és milyen boldogan megy dolgozni.”
Katalin, 44

2. Mi van veled?

„Esténként legalább félórát beszélgetünk az ágyban elalvás előtt. Ilyenkor megosztjuk a másikkal, kivel mi történt a munkahelyén, milyen terveink vannak másnapra, de az aggodalmainkat, örömeinket és sok minden mást is kitárgyalunk. Így nyugodtabban hajtjuk álomra a fejünket.”
Veronika, 51

3. Kedves ébresztő

„Minden reggel ágyba viszem a kávét a feleségemnek. Tudom, hogy rettentő nehezen ébred, és ez óriási segítség neki.”
András, 60

4.  Otthoni ízek

„Mindketten sokat dolgozunk, de arra mindig szakítok időt, hogy elkészítsem a férjem ebédjét a munkahelyére. Mindig megköszöni, és el is mondja, milyen jó érzés volt az én főztömet enni, és nem a menzán bedobni valamit. Cserébe gyakran ő készíti el a hétvégi menüt, mert akkor van ideje rá, és szeret alkotni a konyhában. Ez a mi titkunk, nem nagy ördöngösség.”
Dóra, 56

5. Mozgás

„Akár esik, akár fúj, kora este teszünk egy félórás sétát a kiskutyánkkal. Ez a közös kikapcsolódásunk. Ilyenkor nem is viszünk magunkkal telefont, csak egymásra figyelünk, fogjuk egymás kezét és beszélgetünk. Van, hogy csak csendben csodáljuk az alkonyi fényeket. Az együtt töltött idő és figyelem tompítja a hétköznapi súrlódásokat is.”
Szilvia, 63

6. Teljes őszinteség

„Sokszor nehéz igazán őszintének lenni, de azt gondolom, ez a titka a 15 éve tartó szerelmünknek. Előfordult már mindkettőnkkel, hogy megbotlottunk a kapcsolatunkban, de rengeteg átbeszélgetett éjszaka segített megérteni, mi hiányzott a másiknak, és min kell változtatni ahhoz, hogy kitartsunk egymás mellett.”
Tünde, 46

7. Közösen jó

„Rendszerint együtt filmezünk. Szeretjük előre kiválasztani, mit nézünk aznap este, pattogatunk ki kukoricát, vagy sütök házmester stanglit, és aztán sokat nevetünk a vígjátékokon. Utána mindig megbeszéljük, kinek, melyik jelenet tetszett a legjobban. Ha nincs kedvünk tévézni, keresztrejtvényt fejtünk. A lényeg, hogy valami társas elfoglaltság legyen.”
Péter, 62

8. Gondolatban is…

„A párom rendszeresen küld kedves üzeneteket. Szeretek ránézni a telefonomra munka közben, mert azonnal jobb kedvem lesz, ha azt írja, mennyire szeret, vagy hiányzom neki, de az is előfordul, hogy csak egy dalt küld el, és azzal kíván szép napot. Ezzel tudom, hogy akkor is gondol rám, ha épp nem vagyunk együtt.”
Judit, 55

9.  Kell a szabadság

„Többségében közös barátaink vannak, de mindkettőnknek van egy-egy olyan ember az életében, akivel mindent megbeszélhet. Előfordul, hogy külön programokon veszünk részt velük, legalább nem unjuk meg egymást. Fontosnak tartom megadni a másik szabadságát, és én ugyanígy elvárom ezt. Igaz, egyikünk sem féltékeny, maximálisan megbízunk egymásban.”
Marianna, 60

10. Testi közeledés

„Igaz, hogy 19 év után már lényegesen kevesebbszer kívánjuk meg egymást, de ha nem is szeretkezünk, akkor simogatjuk, megmasszírozzuk a másikat. A rendszeres fizikai kontaktus az egyik legfőbb kulcsa a harmonikus párkapcsolatnak.”
Mónika, 53

11. Napi két ölelés

„Akármilyen nehezen is kezdődik egy nap nálunk – három gyerekkel indulunk iskolába –, minden reggel szorosan megölelem a férjemet, hogy biztosítsam a szeretetemről. Ugyanígy esténként is. Ez egy csodálatos befejezése a napnak, még akkor is, ha feszültek vagyunk, hamar ellazulunk egymás karjaiban.”
Brigitta, 46

12. Egészséges versengés

„Mindketten nagyon szerettünk játszani, vetélkedni fiatalon, és ez az évek múlásával is megmaradt. Imádjuk a tévés vetélkedőket, a képernyő előtt kiabáljuk be mi is a megoldásokat. Gyakran hívjuk át magunkhoz a barátokat kártyázni, társasozni. Sőt, fallabdázni is járunk. Sokat nevetünk, húzzuk egymást, és igen, ez az egészséges versengés jót tesz a kapcsolatunknak.”
Zita, 65

13.  Elfogadni az apróságokat

„Sokáig kiborultam attól, amikor a szerelmem végigcsurgatja a konyhában a kávéját, vagy a lakásban rohangálva morzsázik az étellel. De 28 év után rájöttem, hogy ő már nem fog megváltozni, és csak magamat idegesítem feleslegesen. Inkább nem szólok érte, megfogadtam a fiam tanácsát, aki mindig csak legyintett: „Anya, engedd el”, és azóta lényegesen kevesebb parázs vitánk van a férjemmel. Ő is elnézi nekem, hogy mindig miattam késünk el a megbeszélt időpontokról, mert nekem meg a pontosság nem az erősségem.”
Andrea, 71

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete