Divat Lélek

Egy nap a világ: megmutatjuk, mi minden fér bele olcsón!

24 órára is érdemes lehet kiszakadni a hétköznapokból. Amíg körülnézünk egy idegen városban, feltöltődhetünk, és kiszellőztethetjük a fejünket. Ha ügyesek vagyunk, sokba sem kerül majd az utazás.

Vonattal, busszal olcsóbban

A határon túlra kirándulva érdemes START Europa jegyet váltani, mert rendkívül olcsó (Kassa kb. 20 euró, Nagyvárad kb. 11 euró.) Ez a spe­ciális jegy Európa 15 országára megvásárolható. Az úti célok közé tartozik többek között Csehország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Románia, ha nem egy napra megyünk, akkor Németország, Franciaország, Svájc vagy Olaszország is. 6 évesnél fiatalabb gyerekeknek ingyenes, de vonathoz kötött, nem visszaváltható, és – figyelem! – hamar elfogy. Távolsági buszokkal is viszonylag kedvező árakon utazhatunk egész Európában.

Kedvezmények idősebbeknek

A 65. évüket be nem töltött nyugdíjasok az „Ellátottak utazási igazolványa” elnevezésű okmánnyal vehetnek igénybe belföldön 50, vagy két esetben 90%-os utazási kedvezményt.

A 65 év feletti személyek belföldön díjmentesen utazhatnak, a korukat a személyi igazolvánnyal tudják bizonyítani. Helyjegyet vagy pótjegyet viszont váltaniuk kell, egyes kijelölt busz­járatokon pedig kiegészítő jegyet szükséges vásárolniuk.

Az ingyenes közlekedés az EU más országaiban nem érvényes, de vannak jelentős engedmények. A nyugdijasok.com és a ­hovege.hu oldalakon friss információkat találhatunk ezekről és az olcsó szállásokról, programokról is.

A vonatokra szóló, kedvezményes Interrail-bérlet a fiatalok kedvence, de a 60 éven felüli seniorok is 10% engedményt kapnak a különböző időtartamokra és országokba váltható bérletek árából. Ezekkel már több napos utazásokat is tervezhetünk.

Menjünk telekocsival!

Ha többen megyünk egy autóval, és megosztjuk az útiköltséget, a buszhoz, vonathoz hasonló árakat is elérhetünk. Plusz több útravalót csomagolhatunk, kevesebbet költünk a napközbeni étkezésre. A mozgásszabadságunk is nagyobb, kevésbé ismert célállomásokat is felkereshetünk: Kassához közel például a gyönyörű Eperjest és Bártfát.

Éjjeli utazás

Egyre népszerűbbek az éjszakai vonatok, buszok: a járatok este indulnak, reggel érkeznek a célállomásra, így az egész napot a városnézésre szánhatjuk. Az ár attól is függ, hogy 2, 4 vagy 6 fekvőhelyes kocsikban, vagy hálókocsiban alszunk. Budapestről éjszakai vonattal elérhető többek között München, Berlin, Prága, Krakkó, Székelyföld és Brassó. Tavaly nyártól a horvát tengerpartra, Splitbe (és vissza) is a MÁV START közvetlen éjszakai járatával, az Adria InterCityvel utazhatunk.

Hasznos tippek

Érdemes olyankor menni, amikor nálunk ünnep van, a célországban pedig hétköznap.

Nézzünk utána, nincs-e valamilyen ünnep, rendezvény abban a városban, ahová megyünk, mert az felboríthatja a tervezett programunkat.

Vigyünk magunkkal elemózsiát, de azért szánjunk egy kis költőpénzt a helyi finomságok kipróbálására is.

Vannak egynapos utakra szakosodott utazási irodák is – velük egy napra akár a közelebbi tengerpartokra is eljuthatunk.

Repülés jó áron
A diszkont légitársaságoknál ki lehet fogni hihetetlenül olcsó, pár ezer forintos jegyeket is. Ha előre tervezünk, és ügyesen bűvészkedünk az időpontokkal, egy teljes napunk is lehet Milánóra, Barcelonára, Brüsszelre, Koppenhágára, Nápolyra vagy Berlinre. A hajnali géppel utazva akár reggel 8 órára ott lehetünk, és egy késő esti járattal hazarepülhetünk. Vannak olyan oldalak az interneten, amelyek olcsó repülőutakat keresnek nekünk, ezeken érdemes tájékozódni. A gyakorlottak jó tanácsa: itt csak keresgéljünk, ne foglaljunk! Ha ugyanis közvetlenül a légitársaság honlapján nézelődünk, az algoritmus emelni kezdi az árakat, ezért érdemes először a közvetítők oldalán körülnézni. A kinézett jegyet viszont mindenképpen a légitársaság oldalán vegyük meg, mert az esetleges reklamációt ők kezelik méltányosan.

Hová induljunk?

Ha szeretnénk átlépni a határt, de csak egy napunk van kikapcsolódni, meglepően izgalmas úti célokat találunk elérhető közelségben.

Maribor: A Dráva-part hangulata

Sétálhatunk a Fő tér történelmi házai, palotái között, pihenhetünk a Dráva partján és a hangulatos Városi Parkban, vagy barangolhatunk a bohém városrészben, Lentben, ahol rengeteg kávézó, étterem és kocsma várja a turistákat. Egyikükben megkóstolhatjuk a kranjska klobasát, füstölt kolbászfajtát savanyú káposztával tálalva. Állítólag Ferenc József is nagyon kedvelte.

Nagyvárad (Oradea): Ady nyomában

Különleges hangulata miatt híres lakója, Ady Endre „Pece-parti Párizs”-nak nevezte. A belvárosban a magyar szecessziós építészet megannyi emlékét csodálhatjuk meg. A híres Sas-palota passzázsa a milánóiéval vetekszik.

Brünn (Brno): Hátborzongató élmények

Szép templomai és Špielberk várának meglátogatása mellett megnézhetjük a kapucinusok kriptáját, ahol több tucat múmia látványa riogat, a Szent Jakab-templom alatti kápolna csontkamrájában pedig mintegy 50 ezer csontváz látható „művészi elrendezésben”. Ezt a temetőt 2000-ben fedezték fel, 2016-ra tették látogathatóvá, és méretében ma már a második ilyen emlékhely a párizsi katakombák után. A piacon remek ételeket, füstölt sajtokat és kézműves sört találhatunk.

Kassa (Košice): A fejedelem emlékei

Belvárosa könnyedén, kényelmesen végigsétálható, hangulatos utcái tele vannak magyar történelmi emlékekkel, amelyekről magyar nyelvű táblák is tudósítanak. A dóm Európa egyik legszebb gótikus temploma, benne II. Rákóczi Ferenc fejedelem és édesanyja, Zrínyi Ilona síremlékével. Kassa híres szülötte Márai Sándor, szülőházában kiállítás, nem messze tőle érdekes szobor vár, amely az íróval való „beszélgetésre” csábít.

Fotó: Adobestock, Mti

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete