Lélek

„Felnőttként tudtam meg, hogy nem apu az apám” – sokkoló történettel keresett meg minket olvasónk, Judit

Juditnak pár hónapja árulta el a haldokló nagymamája, hogy nem az az édesapja, akit annak hisz. Egy világ omlott össze benne. Olvasónk története alapján utánajártunk, mit tehet, hová fordulhat az, aki valamiért úgy érzi, nem az az apja, akiről azt mondják. És meg akarja tudni az igazságot.

„Nyár elején nagyot fordult az életem, és azóta is keresem a helyemet a családomban meg úgy az egész világban – kezdi levelét 35 éves olvasónk, Judit, aki így folyatja történetét. – Mindig nagyon büszke voltam rá az iskolában, hogy az én szüleim nem váltak el, és boldogan élünk. Két öcsém van, az egyik három, a másik öt évvel fiatalabb nálam, velük is mindig jó viszonyban voltam. Attól eltekintve, hogy nem volt különösebb feszültség a szüleim és köztem, sokszor feltűnt, hogy apu jobban szereti a fiait, mint engem. Többször vette ölbe őket, ment velük sétálni, biciklizni. Mindig azt gondoltam, hogy azért, mert fiúk, apu könnyebben megtalálja velük a közös hangot. Ha jól emlékszem, a középiskola elején éreztem úgy, hogy az apám talán nem is a vér szerinti apám, mivel nem fedeztem fel semmi hasonlóságot magunkban. A srácok kiköpött apu: ugyanolyan orruk és mosolyuk van. A legjobb barátnőmnek is elmondtam az aggodalmamat, de mivel ő akkor megnyugtatott, nem is foglalkoztam ezzel a témával, amíg a nagymamám halálos ágyánál nem álltam júniusban. A mama akkor már alig-alig volt magánál, de odahúzott magához, és megsúgta, hogy az apám nem a vér szerinti apám. Anyukám már állapotos volt velem, amikor apám felvállalta ezt a helyzetet, és elvette feleségül. Azt sajnos nem tudtam meg, hogy ki az igazi édesapám, mert sokkos állapotban kirohantam a hátsó kertbe, és utána már soha nem lehetett érteni, mit motyog a nagyi.”

Judit borzasztóan sajnálja, hogy csak ennyit tudott meg, és most fogalma sincs, hogyan derítse ki, kitől esett teherbe az anyukája. Ő ugyanis már nem él, az apukája szerint pedig a nagyi csak képzelgett, nem igaz, amit mondott. Több idős rokon nincs a családban. „Meg kell tudnom az igazságot, és ha van rá mód, akkor a vér szerinti apámat is meg akarom ismerni. Mitévő legyek, kihez fordulhatok?”

Harmincmillió ember kételkedett világszerte

Akármilyen hihetetlen, Judit esete nem ritka, sőt! Egy idei statisztikai adat szerint az elmúlt két évtizedben egyre többen kérnek DNS-vizsgálatot, mivel erős gyanújuk van afelől, hogy nem a vér szerinti apjuk nevelte fel őket, és egyre több olyan férfi van, aki azt sejti, nem az ő  gyermekével várandós a felesége. Becslések szerint 2020-ig (a Covid-járvány óta nem számszerűsítették) világszerte 30 millió ember kérvényezett apasági DNS-tesztet, amely a szülőség kiderítésén túl a felmenőkkel kapcsolatos információkat is szolgáltathat.

A nem házasoknál nagyobb a rizikó

Egy 1996-ban közzétett kutatásban arról írtak, hogy 1%-tól 20%-ig terjedhet azoknak a gyermekeknek a száma a földön, akik mást hisznek vér szerinti szülőnek, ám mindez csak egy becsült adat, tudományosan nem támasztották alá. 2005-ben ezt a számot 0,8-30% közöttire becsülték, és ebbe leginkább a fiatal szülők, a nem házasok és az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státuszú, illetve bizonyos kulturális csoportokhoz tartozó emberek tartoztak.

Bárki igényelheti a vizsgálatot

Magyarországon térítés ellenében bárki kérhet DNS-teszt segítségével végezhető apasági vizsgálatot, ami 99,99% feletti valószínűséggel megállapítja a rokoni kapcsolatot. A vizsgálat során összehasonlítják a gyermek és az apa DNS-molekuláit, de ha az a gyanú áll fenn, hogy az apa rokonától fogant a gyermek, akkor azt a családtagot is be kell vonni a vizsgálatba. Az anyát csak abban az esetben, ha az anya és a feltételezett apa rokoni kapcsolatban áll, de akkor is, ha a bíróság, a gyámhivatal vagy az ügyészség követeli a vizsgálatot. Régebben ezeket a mintákat kizárólag vérből mutatták ki, de a technológiai fejlődésnek köszönhetően ma már egy egyszerűbb és olcsóbb, szájnyálkahártyahámsejt-vizsgálattal megoldható – köznyelven ezt nyálmintaként emlegetik –, de valójában az arc belsejét borító nyálkahártyára van szükség. A vizsgálat ára 70 ezer forint körül van, és pár napot kell várni az eredményre.

Örökség lejegyzése előtt is kérhető

Az apaság már a gyermek születése előtt is megállapítható, ez esetben az anyától vért vesznek, míg a férfiak esetében elegendő a „nyálminta” is. Többször előfordul, hogy egy családi vita során felmerül az apaság valódisága, és az anyuka így szeretné bebizonyítani férjének a gyanú alaptalanságát. Az sem ritka, hogy az állami gondozásban felnevelkedettek így próbálják megtalálni a szüleiket, testvéreiket, vagy egy idős rokon csak a DNS-tesz után hajlandó rokonára íratni az örökséget.

A lélek is sérül

Arról azonban csak kevesen beszélnek, hogy rettentően megviselheti a teszt kérvényezőjét, ha kiderül a gyanúja, és akár különböző pszichiátria tünetekhez is vezethet. Ez egy hosszú feldolgozási folyamat lehet, amihez akár szakember segítségét is kérhetjük, vagy az egész családdal is részt vehetünk egy terápián. A lényeg, hogy ne hordozzuk a lelkünkben a fájdalmunkat, sérelmünket, és ami a legfontosabb, soha ne hibáztassuk magunkat a történtekért!

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete