Lélek

10 tipp az állandó rohanás ellen: így szakítson ki néhány órát magának a napból énidőre

Az állandó rohanás kikészítheti idegrendszerünket, előbb-utóbb aztán nem bírjuk az iramot, és kicsúszik alólunk a talaj. Inkább használjuk ki az időt néhány trükkel, és újra egyensúlyba kerülünk!

Lista mindenhez!
Talán régimódinak tűnik listákat írni, hiszen leginkább a bevásárlás előtti ötletelés jut róla eszünkbe. Pedig az egyik leghasznosabb módja a feladatok számontartásának. Különösen akkor jó, ha azért rohanunk állandóan, mert az idő szinte elszáll felettünk, észre sem vesszük, és már újra este van. Érdemes leülnünk, és végiggondolnunk, miket kell elintézni másnap, majd a tevékenységeket időben is beosztani (pl. reggel 7.00–8.00 reggeli és utazás a gyerekkel az iskolába, 8.00–8.30 bevásárlás, majd posta levélfeladás, 9.00–16.00 munka, 16.00–16.30 ajándékvásárlás születésnapra, 17.00–19.00 vacsora, utána viráglocsolás… stb.)

Mikorra kell?
A rohanási pánikot enyhíti, ha előveszünk egy nagy fehér lapot, és buborékokban egyenként felírjuk a teendőket. Amit csak egy másik után tudunk elintézni, azt egy nyíllal kapcsoljuk hozzá (pl. illetékbélyeg vásárlása,→ hivatali ügyintézés,→ ügyvéd). Ezek után válasszunk 3 színt: pirosat, kéket és zöldet. Satírozzuk be ennek alapján az elsőként elintézendő, majd az abból következő, végül az utolsó lépéseket. Akár napokat is írhatunk melléjük, így megnyugszunk, hiszen kész is a haditerv, mindent gondosan megterveztünk!

Pihenés és teendők
A napközben jelentéktelennek tűnő időlyukakat is kihasználhatjuk! Az orvosi váróban, a buszon hazafelé olvassunk, jegyzeteljünk. Kiváló idő ez arra, hogy fejben megfőzzük a heti menüt, vagy kigondoljuk, melyik hétvégén megyünk kirándulni a nagyszülőkhöz, mikorra tegyük a szülinapi zsúrt. Otthon, vasalás vagy főzés közben pedig nézhetünk tévét, vagy megbeszélhetjük a családdal az aktuális ügyeket.

Rangsoroljunk!
Akkor érdemes fontossági sorrendet felállítanunk, ha észrevesszük, apró-cseprő dolgokkal megy el az idő. Könnyen kicsúszik a kezünkből az irányítás, ha a kevésbé lényeges dolgokat is ugyanolyan lelkesedéssel intézzük, mint az igazán fontosakat. Lehet, hogy régóta el van szakadva egy díszpárna a kanapén, és idegesít. Ha azonban nekilátunk, éjfél után már nem lesz energiánk elkezdeni a gyerek farsangi jelmezét. Ilyenkor egyszerűbb, ha eltesszük szem elől a párnát, és nem bíbelődünk vele. Előbb legyen kész, ami előbbre való!

Csípjük nyakon az időrablást!
Ha esténként azzal a tudattal fekszünk, ma nem sikerült elintézni amit beterveztünk, alig jutottunk előre, végezzünk gyors önvizsgálatot. Gondoljuk át, mi viszi el általában az időt. Lehetséges, hogy csak a közösségi oldal csábító chatprogramját kellene becsukni, vagy eltenni a nappaliból kedvenc üzletünk katalógusát. Nem kell ellenállni a csábításnak, csak azt akadályozzuk meg, hogy naponta besétáljunk a csapdába.

Csak 3×1 órával több!
Minden héten válasszunk ki 3 napot, amikor egy órával több időt fordítunk egy-egy fontos tevékenységre. Egyik nap keljünk fel annyival hamarabb, a másik nap annyival később menjünk aludni, a harmadik napon a délutáni programból csípjünk le. Hetente 3 óra észrevétlen, mégis sok dologra elég!
Példa:

Hétfő reggel 6.00–7.00: Otthoni torna és zuhanyzás
Szerda este 21.00–22.00 Halogatott levelek megválaszolása
Szombat délután 16.00–17.00 Az egyik kis konyhaszekrény rendbe rakása

Segít az emlékeztető!
Ha egy-egy feladatba annyira belemerülünk, hogy mire az órára nézünk, már el is késtünk, szabjunk magunknak tartható időkorlátokat. Húzzunk fel egy órát, ami félóránként majd az idő lejártával is csörög, így biztosan nem úszunk el. A feladatok koordinálásában a kis cetlik is jó szolgálatot tesznek. Ragasszuk ki őket jól látható helyre, így biztosan nem feledkezünk meg a legfontosabb dolgokról.

A pihenéssel nő a teljesítmény!

Ezért bizonyosodjunk meg róla, hogy mindig gondoskodunk a kikapcsolódásról is. A kutatások szerint ugyanis minél jobban hajszoljuk a feladatokat, annál rosszabbul teljesítünk. Inkább egy fél órára dőljünk le délután, vagy olvassunk kedvenc könyvünkből egy fejezetet. Utána újult erővel feleannyi idő alatt végzünk a következő teendővel.

Útvonaltervvel könnyebb!
Gondoljuk át, egy nap hol fogunk megfordulni, és az egymáshoz közel eső helyszíneket szervezzük össze időben is. Ha például a gyógyszertár útba esik az iskola felé, igenis menjünk be, hogy ne kelljen még egyszer elindulni otthonról.

Egyedül nem megy!
Nem szégyen, ha nem tudunk minden nap hajnalban kelni, elvinni a gyerekeket az iskolába, estig dolgozni, főzni, takarítani, ügyeket intézni, manikűrözni, vasalni, leckét írni. Lássuk be, hogy többet ér a nyugalmunk, mint hogy frusztrálttá váljunk az egyre hatalmasodó tennivalók listájától. Kérjük meg a gyerekeket, hogy ezentúl ők vigyék le a szemetet, párunk olykor ugorjon le az üzletbe, és ha tehetjük, bízzunk néha a gyerekeket másra is.

Nézzük magunkat kívülről!
Gyakran azért nem tudjuk, hogyan csempészhetnénk több időt a mindennapokba, mert nem látjuk át, mivel pazarolunk értékes perceket, órákat. Kérjük meg a családtagokat, figyelmeztessenek, amikor észreveszik, régóta jelentéktelen dologgal bíbelődünk.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete