Lélek Riportok

Önzőség vagy énidő, ha ötven év felett valaki egyedül nyaral, pedig van férje?

Attól még, hogy szívesen utazgat vagy jár el szórakozni a párjával, vágyhat arra is, hogy időnként egyedül vagy a barátaival töltsön egy napot. De hogyan hozza fel a témát otthon, ha a másiknak nincs igénye az énidőre, vagy ha az ilyen alkalmat az elhidegülés jelének venné?

Kortól függetlenül

Míg a fiataloknál gyakorta látni, hogy a barátnők együtt járnak szórakozni, az idősebb emberek esetében csak nagy ritkán. Pedig egy felmérés szerint közülük is minden második vágyna a családjától külön töltött programokra, de az életkorukra hivatkozva inkább elhessegetik a gondolatot. Vagy inkább azért nem hozzák fel otthon a témát, nehogy megsértődjön a férjük, a párjuk, esetleg attól tartanak, megszólja őket érte a környezetük, a szomszédjuk.

Felejtsük el az elvárásokat!

Teljesen normális és egészséges, ha néha a párunk nélkül is szeretnénk megélni dolgokat. Valószínűleg egyik félnek sem ideális, ha egész nap együtt vannak, vagy minden szabad percüket közösen töltik.

„Egyszerűen mindenkinek szüksége van olyan térre és időre, amikor csak magára figyel, és a saját igényeit elégíti ki anélkül, hogy alkalmazkodnia kellene – magyarázza Anda Csilla pszichológus. – Ez még nem jelenti azt, hogy már nem szeretjük a társunkat, vagy bármi megváltozott bennünk.”

A szakember szerint sokszor a társadalmi elvárások miatt nem merünk belevágni egy külön töltött programba, hétvégébe, miszerint: „mit szólnak majd hozzá mások?” Ilyenkor muszáj megvizsgálnunk magunkban, mekkora haszna van ennek a nyomásnak, és lassan rájövünk, hogy semmi, hiszen így valójában csak „kifelé élünk”, és teljesen elnyomhatjuk a saját, valódi vágyainkat, ami hosszú távon csak rombolja a boldogságunkat.

MItől tart a másik?

A párkapcsolati egyensúly ugyanolyan fontos, mint a munkahely és a magánélet közötti balansz. Mivel minden együttélés más és más, kizárólag az számít, hogy mi az elfogadható mindkét félnek, és közösen kell kompromisszumot kötni. De mit tehetünk, ha a párunknak erre láthatóan nincs igénye, és emiatt értetlenül áll az egész felvetés előtt?

„Könnyen lehet, hogy ebben az esetben is az elvárások szabnak gátat a másik fejében. Esetleg elképzelhetetlennek tartja, hogy egy pár tagjai külön menjenek színházba, kirándulni, mert azt tanulta meg gyerekkorában, hogy az igazi szerelmet és kapcsolatot az jelenti, ha csak és kizárólag a másikkal közösen él át élményeket. Azt is gondolhatja, ha valaki a partnere nélkül szeretne kikapcsolódni, az az elhidegülés jele, és lassan el fognak távolodni egymástól. Féltékenység is húzódhat a háttérben, és titkon attól fél, hogy a társa esetleg találkozik valakivel, aki a vetélytársa lehet” – világít rá a pszichológus.

Ne hasonlítgassunk másokhoz!

Ha szükségünk van a külön töltött időre, hozzuk fel nyugodt körülmények között újra a témát, és kommunikáljuk a vágyainkat, az érzéseinket. Viszont mindig maradjunk a saját kapcsolatunknál, mert a másokhoz hasonlítgatás sokszor elvárásként értelmeződik. „A beszélgetés során sok minden kiderülhet, többek között az is, hogy a másikat miért zavarja ennyire a téma, és végül megoldást is találhatunk rá” – mondja Anda Csilla. – Jó, ha előre leszögezzük azokat a közös programokat, amelyek prioritást élveznek, és beszéljük meg, melyik este, esetleg hétvége szabad, amikor bárki csinálhat egyénileg is programot. Fontos tudatnunk a másikkal, hogy attól még ugyanolyan fontos nekünk.”

5 program, ami egyedül még jobb lehet

  1. Pletykaparti a barátnőkkel: Jót tesz a lelkünknek, ha kibeszélhetjük magunkat a közeli barátokkal, és jókat nevethetünk együtt.
  2. Bevásárlás: Néha jólesik egymagunkban mászkálni a sorok között, és akkor koncentráltabban át tudjuk gondolni, mi kerüljön az asztalra.
  3. Hobbik: Kevés olyan párkapcsolat létezik, amelyben a felek ugyanúgy szeretik elütni az időt. Miért ne lehetne egyedül kertészkedni vagy könyvtárba járni?
  4. Sport: Lehet az csak egy rövid séta vagy egy hosszabb kirándulás, sokkal könnyebb egyedül
    figyelni a lépésekre, a ritmusra vagy a légzésre.
  5. Bármilyen szórakoztató program: Egy vacsora, koncert, kirándulás és akár egy többnapos utazás is izgalmas egyedül. A lényeg, hogy együtt is szervezzünk legalább ugyanannyi programot, és figyeljünk az egyensúlyra.

Mint a szerelmünk hajnalán

A külön töltött idő nem hogy visszavesz a kapcsolatból, de még profitálhatunk is belőle. „Ne felejtsük el, hogy két önálló ember találkozott a szerelem kezdetekor! Úgy találtuk érdekesnek, vonzónak a párunkat, hogy volt egy számunkra ismeretlen élete. Később ezeket a külön megélt élményeket meg lehet osztani egymással, ami esetleg fel is dobhatja a házasságot, vonzóbbá teheti a másik felet. Még inkább értékelhetjük a férjünket, feleségünket, hiszen már tudjuk, milyen, ha nincs velünk, ha hiányzik” – mondja a pszichológus. Tehát nyugodjunk meg, egyáltalán nem abnormális a szabadságra való igény! Akkor van probléma, ha csak arra vágyunk, és kerüljük a közös programokat. Akkor meg kell keresni, mi áll a háttérben, és megoldást találni rá. Közösen minden megoldható, de ezt mindkét félnek ugyannyira kell akarnia.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete