Lélek

Hamarosan becsöngetnek: ideje elkezdeni a visszarázódást, hogy észrevétlen legyen az átállás

Bár még van néhány hét, előbb-utóbb kezdődik a suli. Hogyan tegyük elviselhetőbbé a kora reggeli kelést, a rendszeres tanulást, leckeírást? Kezdjük időben!

Ébresztő!
A nyári szünidőben hamar hozzászoknak a kicsik és a nagyok is, hogy addig alhatnak, ameddig csak akarnak, és tulajdonképpen semmi kötelező dolguk nincs hónapokon keresztül. Aztán jön a szeptember, és egyik napról a másikra vége a szabadságnak. Újra korán kell kelni, végigülni az órákat, leckét írni, tanulni és edzésre járni.
A hirtelen változás rettenetesen meg tudja viselni a gyerekeket, ami miatt általában mindent megutálnak, ami az iskolával kapcsolatos.

Felkelsz, és kész!
„Az, hogy miként vezetjük be a gyermeknél az iskolakezdést, az a nevelési eszközeinktől is nagyban függ. Ha például olyan a nevelési stílusunk, hogy az van, amit mondunk, és nincs apelláta, akkor egyszerűen közöljük a gyerekkel, hogy mától korán kell kelni, és kész. De ha általában megbeszéljük a dolgokat, és azt is, hogy miért van úgy ahogy, akkor sokat segíthetünk a csemeténknek, hogy könnyebben vészelje át ezt az időszakot”
– mondta Piczkó Katalin pszichiáter.

Észrevétlen átállás
„A gyerekeknek is van egy úgynevezett felnőtt állapota, tehát mindent meg lehet velük beszélni, értetni, így azt is, hogy szeptembertől újra suli van, ezért ideje elkezdeni az átállást. Bár a gyerekek könnyebben veszik az ilyen jellegű változásokat, mint mi, felnőttek, azért nem árt, ha segítünk nekik zökkenőmentessé tenni ezt az időszakot. Először is keltsük fel előbb a csemeténket. Iskola előtt két héttel mondjuk 8-kor, aztán következő héten már 7-kor. Ennek bevezetésével talán este is hamarabb lefekszenek majd.”

Táborozzunk!
„Sokat segít az is, ha egyfajta rendszert viszünk a gyerek életébe. Ez lehet akár egy tábor is. Ott ugyanis minden nap pontosan ugyanakkor kell kelni, kötött programok vannak, feladatok, amiket el kell végezni, de azért más, mint az iskola. Nem kell tanulni, és órákon át egy helyben ülni.”

Játszunk?
„Ha éppen nem tudunk feladatot adni a gyereknek, akkor találjunk ki társasjátékot, amit nem un meg se ő, sem pedig mi egy nap után. Vagy menjünk minden reggel sétálni, biciklizni.”

Sportoljunk!
„Ha nem találunk megfelelő tábort sulikezdés előtt, akkor az is jó, ha bármilyen edzésre kezdjük járatni gyermekünket. A lényeg az, hogy ha lehet, akkor reggel kezdődjön, és rendszeresen kelljen mennie.”

Te tudod?
„Biztosan beválik, és még hasznos is, ha együtt oldunk meg feladatokat. Nézzünk utána, hogy miről fog tanulni gyermekünk a következő évben, és azzal kapcsolatos teszteket csináljunk együtt. Meglátjuk, hogy kimondottan élvezni fogja a közös tudáspróbákat, és mi is felfrissíthetjük az agyunkat, miközben rengeteget fogunk nevetni. Ellátogathatunk a történelmi helyszínekre is, megnézhetjük Egerben a várat, vagy megkereshetjük Budapesten a belvárosban a Pál utcát, de akár elmehetünk sorban minden megyébe és a megyeszékhelyekre. ”

Emlékszem…
„Csináljunk hangulatot a sulihoz! Meséljük el saját kellemes élményeinket, diákcsínyeinket, amelyek egy életre szóló emlékekkel gazdagítottak minket. Akár el is mehetünk együtt ahhoz az iskolához, ahová mi jártunk, és megmutathatjuk az eseményekhez kapcsolódó helyszíneket. Mutassuk meg hova jártunk fagyizni, a parkot, ahol az osztálytársakkal sétáltunk, vagy bármit, ami az iskolai időszakot idézi fel.”

Gyerünk vásárolni!
„Mindenki szeret új dolgokat kapni, főleg a gyerekek. Ha együtt megyünk el megvásárolni a felszerelést, ami az iskolához szükséges, akkor máris jobban várja, hogy bepakolhasson, és indulhasson a suliba. Elég ehhez egy jópofa tolltartó vagy egy éppen divatos táska. Tovább fokozhatjuk a hangulatot, ha néhány új darabbal gazdagítjuk a ruhatárát, vagy új cipővel, hozzátéve: ezt majd csak az iskolába veheti fel.”

Közös programok
„Sokat segítünk, ha az osztálytársakkal és azok családjával szervezünk közös kirándulásokat. Ha van a közösségben legalább egy barátja a gyereknek, akkor már sokkal szívesebben kel föl reggel, hogy megy suliba, hogy végre találkozhasson a barátjával.”

Segíts nekem!
„Abban az esetben, ha az edzéseken is nyári szünet van, és nem találunk állandó programot, akkor is megoldás, ha mi adunk neki feladatot. Erre bármilyen házimunka vagy ház körüli teendő tökéletesen megfelel. Nagyon jól beválik, ha mondjuk minden reggel a piacon kezdjük a napot, bevásárlással. Oda ugyanis csak korán érdemes menni. De az is megfelel, ha mosogatni, porszívózni vagy port törölni fogjuk be őket.”

Fotó: shutterstock

Címkék: