Riportok

Többet ésszel, mint pénzzel: tízezreket spórolhat, ha okosan vásárol be az iskolakezdésre – Tippek

Bár a tankönyveket ingyenesen kapják a diákok, a tanévkezdés így is komoly anyagi megterhelés, különösen, ha több gyerek is az iskolapadba ül. Ám van néhány ötletünk, amelyekkel kicsit csökkenthetők a költségek.

Várjuk meg a listát!

A legtöbb tanár év elején lediktálja, elküldi, hogy az órájára milyen felszerelés szükséges. Ezt – főleg, ha új iskolába, új tanárokhoz kerül a gyerek – mindenképpen érdemes megvárni, így elkerülhetjük, hogy olyan dolgokra adjunk ki pénzt, amire azután soha nem lesz szükség.

Ajánlatos továbbá otthon is készíteni egy listát arról, hogy milyen tanszerek maradtak meg tavalyról, vagy épp a testvértől, rokonoktól. Üres füzetek, festékkészlet, gyurma, színes ceruza is lapulhat a szekrény, fiók mélyén. Lehet, hogy már megfeledkeztünk róla, most azonban jó hasznát vesszük.

Néha jó a halogatás

Néhány héttel a tanévkezdés után sok üzlet komolyabban leárazza a tanszereket, már csak ezért sem feltétlenül kell mindent egyszerre megvenni. Sokat spórolhatunk, ha augusztus végén csak a legszükségesebbeket vásároljuk meg, a többi felszerelést pedig később, szép sorban szerezzük be.

A használt is megfelel

Számtalan online felületen kínálják anyukák eladásra a gyerekeik kinőtt ruháit, tanszereit, táskáját stb. Érdemes ezek között is szétnézni, hiszen egy-egy tornapólót, iskolatáskát, tornazsákot az eredeti ár töredékéért kaphatunk meg.

Fontos, hogy tartós legyen

Ha a díszes, színes borítójú füzet helyett az egyszerűt választjuk, de régi magazinból kiszedett lapokkal, megmaradt csomagolópapírral bevonjuk, mutatós és tartós is lesz az eredmény. A tavaly használt műanyag könyv- és füzetborítókat szintén érdemes átnézni, van-e közöttük jó állapotban lévő, használható darab.
A ceruzák esetében érdemes kikérni az eladó véleményét, mert a nagyon olcsó darabok sokszor rossz minőségűek. Ha viszont állandóan kitörik a ceruza hegye, és újra kell faragni, akkor néhány hét alatt „elfogy” az íróeszköz, és vehetünk újat. A jobb minőségű ceruzák hogy picit drágábbak, de tovább tarthatnak, és a gyereknek sem lesz bosszúsága velük.

Füzetcímke helyett

Szintén sok pénzt megtakaríthatunk, ha az interneten keresünk kinyomtatható füzetcímkét, majd ezeket ragasztjuk a füzetre, könyvre. Sőt, ha elég kreatívak, vállalkozó szelleműek vagyunk, akár mi magunk is tervezhetünk matricát, ez garantáltan nem jön majd szembe az osztályban.

Jól jön a támogatás

A szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében megkapják a családok, hogy kicsit könnyebb legyen beszerezni a felszereléseket.

Sok településen az önkormányzatok is támogatják a tanévkezdést pénzzel vagy utalvánnyal, és akad olyan hely is, ahol írószercsomagokkal segítik a diákokat és a szülőket. Érdemes utánajárni, hogy lakhelyünkön milyen lehetőségek vannak!
Iskolakezdési támogatást a munkáltató is biztosíthat, ennek összege minden cégnél más és más. Ez évente egyszer adható értékhatár nélkül a dolgozónak, utalványban vagy pénzben. Az iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző 60. naptól az érintett naptári év utolsó napjáig adható.

Készítsünk tanszertartót!

A gyerekek sohasem rakják vissza a helyükre a színes ceruzát, filctollat, radírt? Készítsünk nekik praktikus tanszertartót, így nem kell folyton új írószereket venni az elveszettek helyett! Egy vastagabb filcből vágjunk ki egy nagyobb téglalapot. A 2-2 egymás melletti oldalára varrjunk cipzárt úgy, hogy ha mindkettőt összehúzzuk, akkor a filcdarab egy kis táskaként zárja magába a tárgyakat.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete