Otthon

Nagy eredmény, kis változtatásokkal: így spóroljon pénzt, időt és főleg stresszt a lakásfelújításkor

Nehéz rávenni magunkat a lakásfelújítással járó macerára, tologatjuk a kezdés időpontját, ám ha okosan tervezzük meg a munkákat és a költségvetést, újjávarázsolt otthonunk láttán csak a sok öröm marad.

Mérlegeljünk!

Ha nem szeretnénk, hogy csalódás legyen a felújítás vége, mindenképpen mérlegeljük, mire futja anyagi lehetőségeinkből, és mi az, amire már nem. Járjuk végig az otthonunkat, hogy melyek azok a munkálatok, amelyeket mindenképpen el kell végeznünk, és mi az, ami esetleg még várhat. Ugyanakkor arra is gondoljunk, mennyivel jobb, ha egy füst alatt végzünk, mintha néhány hónappal később ismét por és kosz lesz a lakásban, miközben mesterek jönnek-mennek otthonunkban. Jobb ezen a kellemetlenségen egyszerre túlesni!

Vegyük a fáradságot, és készítsünk költségvetést, nehogy később érjenek a kellemetlen meglepetések. Figyeljük a barkácsáruházak kedvezményes ajánlatait, és amikor ráakadunk egyre – még ha távoli terv is a felújítás – vásároljuk meg az adott terméket alacsonyabb áron.

Írjuk össze, mi mennyibe kerül, milyen kiadásokra számíthatunk. Képezzünk 10% tartalékkeretet – a teljes költségvetés egytizede –, mert menet közben kiderülhetnek rejtett hibák, amelyekhez majd pluszpénzre lehet szükség.

Hogy több pénzünk maradjon

Van néhány olyan hosszú távú befektetés, amelyet érdemesátgondolni egy lakásfelújítás kapcsán. Ezek például:

Ha parkettával szeretnénk burkolni, érdemes átgondolni, milyen fajtát válasszunk. A laminált változat fajtájától függően 15–25 évig használható, ám csiszolni, lakkozni nem lehet. A faparketta élettartama 50–150 év is lehet, ha igénybevételtől függően 5–10 évenként újracsiszoljuk és lakkozzuk. Apróbb javításokat mi is elvégezhetünk. Ha kisebb felületen a parketta kikopik, csiszolópapírral csiszoljuk le a felületet a fáig, majd lakkozzuk át. Mivel a lakk nem mindig egyforma, először próbáljuk ki olyan felületen, amely nincs túlzottan szem előtt, például szekrény vagy szőnyeg alatt.

Ha nem akarunk nagyobb mennyiségű tapétát venni, tapétázzuk a falak felét, amelyet bordűrcsíkkal zárhatunk le. Esetleg választhatunk egy mutatós falimatricát is, amely feldobja a falfelületet, és töredékébe sem kerül egy szobányi tapétának.

Ha a konyhabútort is szeretnénk felújítani, ám a test maga jó állapotban van, cseréltessük ki csak az ajtókat.

A nyílászáró cseréjét alaposan gondoljuk meg, ugyanis tetemes összegre rúghat. Amíg lehet, szigeteléssel próbáljuk meg megoldani az ajtók, ablakok problémáját.

Tudta?

Vannak olyan cégek, amelyek a téli időszakban – amely az építési vállalkozások számára holtszezon –, akciós árakon vállalják a lakásfelújításokat. Bár természetesen ezzel vállalunk némi kellemetlenséget – például nehezebben száradnak a falak festés után –, de jó néhány százalékkal olcsóbban túleshetünk a felújításon.

Válasszunk jó mestert!

Egy komolyabb felújításhoz szakembereket kell hívni. Kereshetünk az interneten is, de érdemes inkább a környezetünkben érdeklődni, és olyan mestert választani, aki már másoknál dolgozott, és jól szerepelt. Kérjünk árajánlatot több kivitelezőtől is. Aranyszabály: soha ne a legolcsóbbat vagy a legdrágábbat válasszuk, hanem azt, amely a közepes árfolyamba tartozik. Tisztázzuk, hogy van-e valamelyik cégnél kedvezménye, mert így könnyen néhány százalékot spórolhatunk az alapanyagok árából, ellentétben azzal, ha mi vesszük meg.

Amit érdemes átgondolni

Ha régi házban lakunk, idővel felmerülhet a villany- és vízvezetékek cseréje. Ez bizony nem kis teher a családi költségvetésnek, ha viszont nem szeretnénk nagyobb galibát – például csőtörést, vagy, hogy a falban égjen el egy villanyvezeték – mindenképpen cseréltessük ki ezeket is. Természetesen, utána a falat helyre kell állítani, glettelni, festeni kell, ugyanakkor ez élethosszra szóló befektetés. Ugyanígy idővel felmerülhet a radiátorok, illetve a bojler és a cirkó cseréje.

Fotó: shutterstock