Otthon

Szeptemberi feladatok a kertben: most vesse ezeket a zöldségeket, hogy idén arathasson

Számos feladatnak kifejezetten kora ősszel van a főszezonja. Lássuk, mi lesz a dolgunk a gyümölcsösben, a konyhakertben, a magvetés, valamint a betakarítás és a tárolás terén is!

Fiatalítsuk meg a gyümölcsfákat!

A fákon lévő sarjakat tőből el kell távolítanunk. Az előtörés helyét bontsuk ki a talajból, és határozott mozdulattal tépjük ki a növényt. Ne hagyjuk el a sebkezelést sem! Metsszük meg az őszibarackot, tegyük levegősebbé a koronáját, hogy elősegítsük a tavaszi rügyfakadást. Itt az ideje a ribiszke és a köszméte ritkításának is, valamint az őszi gyümölcsfa-telepítésnek. Az ültetőgödrök aljára jutassunk komposztot vagy szerves trágyát. A málna letermett részeit is tőből ki kell metszeni, ideális esetben elég, ha 4-5 sarj marad. Erjesztett biolével pótoljuk a tápanyagokat.

TIPP:

A fagyérzékeny növények védelmére érdemes téli takarónövényeket is ültetni, vetni. Ilyen például a lóbab, a mustár vagy a facélia.

Vessük el, és heteken belül ehetjük is!

A saláta, a hónapos retek, a spenót vagy a sóska még idei betakarításra is vethető ebben a hónapban. Sekély árokba érdemes szórni, némi földdel takarva. Óvatosan lapogassuk le a talaj felszínét, és ne feledkezzünk meg a gondos öntözésről sem, hogy hajtásnak induljanak a magok. A termések néhány hét múlva az asztalra kerülhetnek. Kelkáposztát és karfiolt is vethetünk, persze még csak palántának – ezek majd tavasszal válnak kiültethetővé, a termést pedig jövőre élvezhetjük.

A krumplit már ne öntözzük!

A burgonya fő szedési ideje az ősz eleje, persze vannak később érő fajták is. Fontos, hogy a betakarítás előtt 3-4 héttel már hagyjunk fel az öntözéssel. Az is lényeges, hogy időben szedjük fel, máskülönben a keményítő cukorrá alakul át benne, és nem lesz sem finom, sem pedig jól tárolható. Szüreteljük a zöldbabot, az uborkát, a tökféléket – ezek 2-3 hétig tarthatók el. Ilyenkor takarítjuk be a sárgarépát, a céklát, a zellert, a karalábét és a  petrezselymet is. Az édesburgonyával azonban várjuk meg az októbert!

Tipp:

A tökfélék érésekor terítsünk a termések alá vastag szalmaréteget, ami megvédi őket a gombásodástól, és a termések deformálódását is akadályozza.

Új palánták a konyhakertben

Az ősz bizonyos haszonnövények ültetésére is ideális. Ilyen például az orvosi zsálya, amely nagy felületre, szegélynövénynek is remek választás. Kőedénybe, balkonládába is ültethető mutatós fajta. Szeptemberben a palántázásnak is kedvez az idő: a fejes saláta, a hónapos retek például védik is a veteményest sok kártevő aktív „munkájától”. Ősszel a zöldségnövényeknek, például a paprikának fontos egy kis extra tápoldatot adni. A magnézium- és foszfortartalmúak segítik a legjobban a termés fejlődését.

Szöveg: Kiszel Péter okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock