Riportok

„Szabadon engedtem a varjam, négy hónap után meglátogatott”

Sokan szeretik az állatokat, van, aki a madarakat a legjobban. Kevesen vállalkoznak azonban arra, hogy sérült tollasokat neveljenek fel, és amikor már a legjobban a szívükhöz nőtt, akkor újra szabadon engedjék azokat. Laczkó Orsolya dolmányos varjút fogadott örökbe, nem mindennapi történet az övék.
dolmányos varjú hortobágyi madármentő állomás laczkó orsolya okostelefont kezelő varjú papp noémi sherlock a varjú varjú a családtag

A fővárosnak is vannak olyan részei, ahol az ablakon kinézve búzamezőt látunk, ahol a házat virágzó gyümölcsfák veszik körbe, ahol az udvaron két kutya is csahol, galambok búgnak. Pont ilyen porta elé kanyarodunk, de amikor a házigazda, Laczkó Orsolya elénk jön, még nekünk is elkerekedik a szemünk. Egy dolmányos varjú ül a karján. Orsi gyerekkora óta rajong az állatokért, és néhány éve önkénteskedni ment a hortobágyi madármentő állomásra. Először egy szárnyán sérült dolmányos varjú került a családba, Dóri azóta is velük él. Majd egy másik példányt fogadtak be, a háromhetes fiókát az utcán találta valaki. Orsi három kislánya osztozik anyukájuk szenvedélyé-ben. A legnagyobb, Bogi kérte, hogy ha Dóri után újabb varjú kerül hozzájuk, ő nevezhesse el. Így lett a második madár neve Sherlock, az okos detektív miatt. „Nem tudtuk, hogy fiú-e vagy lány – nevet az anyuka. – De igazat adtam a lányomnak, hogy illik hozzá a név, mert ezek a madarak rendkívül intelligensek. Megismerik a színeket, megjegyzik az emberi arcot. Mondhatjuk, hogy mint egy ötéves gyerek, annyi mindent értenek a világból. Mindegyik egy egyéniség. Sherlock természete egészen különleges. Szinte dédelgetni lehetett, megengedte, hogy hozzá-bújjak. Minden ételt megkóstolt, amit mi is ettünk. Előbb röppent a krumplis tésztára, mint a húsra. Csak a libbenő függönytől fél és a fűvágás zajától. Olyankor el kellett vinni sétálni, annyira zaklatott lett.”

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete