Riportok

A láthatatlan ember portréja

Különös alkut kötött a természettel Máté Bence. Csak egy-egy pillanatot kér kölcsön és ragad ki belőle, ám azokat az örökkévalóságként adja vissza nekünk, embereknek.

Bence nem szeretett iskolába járni. Micsoda szerencse, hogy papája, Máté Gábor matematika–technika szakos tanár, s mamája, Máté Ildikó tanítónő, ezt nem vette zokon. Bencét irigyelni kezdtem, amikor az apuka bölcset szól: „Tudtuk, hogy csak túl kell élnie az iskolát. Mi többgenerációs pedagóguscsalád vagyunk, az öccse, Soma is tanár lesz… ő a kivétel.” Bence már hatévesen közölte a szüleivel, hogy nem látja értelmét az iskolának. Nincs igaza, de kivételek vannak, s magára nézve nem is tévedett.

Pusztaszeren 1993-ban a szülők házat építettek a falu szélére, pont a nádas mellé. Bence ablaka a vízre és a madarakra nézett. A fiú sorsa eldőlt, ahogy exponálni kezdett egy Zenittel.  2001-ben a tantestület, bár tisztában volt Bence véleményével, vett neki egy repülőjegyet Angliába, ahol először magyarként ifjúsági díjat nyert a BBC-nél.

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete