Otthon Riportok

Egy mérő, több generáció: rafinált trükkel elkerülhető a horror gázszámla, a jegyző kell hozzá

Családi házaknál gyakran előfordul, hogy több háztartás egy készülékkel, egy mérőórával használja a gázt, és így jóval az átlag fölött fogyasztanak. Ők hogyan tudják bizonyítani a kedvezményre jogosultságot?

A többgenerációs házban élő családok néhány hete még attól tartottak, hogy több százezer forintos gázszámlát kell majd kifizetniük. Az átlagfogyasztás (havi 144 m3 gáz) fölött ugyanis mindenkinek piaci áron számlázzák az energiafogyasztást. Egy szeptemberi kormányrendelet – 345/2022. (IX. 9.) – értelmében azonban ettől nem kell tartaniuk. Nézzük, hogy pontosan mit jelent az úgynevezett családi fogyasztói közösségi kedvezmény, és mikor lehet alkalmazni azt.

A jegyzőtől kell kérni

„2022. szeptember 10-től a jegyzők adnak ki hatósági bizonyítványt arról, hogy egy adott házban több lakás, háztartás működik. Így tudják a lakók többszörösen igénybe venni a kedvezménnyel elszámolt földgázmennyiséget. A több lakást magába foglaló, de csak egy gázmérővel felszerelt ingatlanokra lehet ezt a kedvezményt alkalmazni. További kitétel, hogy ezek nem társasházak, lakásszövetkezetek, és a kérelmezett ingatlanban 2-4 lakás található” – mondja Harmati Edina, dorogi hatósági ügyintéző.

Mi számít lakásnak?

„Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) kormányrendelet definiálja az önálló lakás fogalmát. Ezt mindenkinek érdemes áttanulmányoznia, de röviden úgy lehet összefoglalni, hogy a lakás különböző helyiségeinek lehetővé kell tenniük a pihenést, a főzést, az étkezést, a tisztálkodást, a mosást és a különböző tárgyak tárolását. Ezenkívül fűthetőnek kell lennie, lehetőleg minden helyiségben a megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell. Ha ezeknek a kritériumoknak a házban több lakás megfelel, akkor lehet benyújtani a kérelmet, és az ügyintéző is ezeket veszi figyelembe az eljárás során – mondja Harmati Edina.

Helyszíni szemle

Az eljárási határidő 8 nap, tehát még most is érdemes beadni a kérelmet, ha valaki eddig nem tette meg. „A kérelem beérkezését követően a hatósági ügyintéző munkatársak felveszik a kapcsolatot a kérelmezővel, és helyszíni ellenőrzést végeznek. Ettől nem lehet eltérni, minden esetben a lakásnál kell meggyőződni a kérelem jogosságáról. Ha az egyetemes szolgáltató a későbbiek folyamán azt észleli, hogy az ingatlan lakásként működő egységeinek a száma nem egyezik meg a hatósági bizonyítványban foglaltakkal, akkor azt jelzi a hatóságnak, amelynek újból ellenőrzést kell lefolytatnia” – mondja a szakértő. Amikor a jegyző kiállította az igazolást, akkor be kell azt nyújtani a szolgáltató felé. A kedvezményt a benyújtás követő naptári hónapban alkalmazza először a szolgáltató.

Szöveg: Kovács Vera

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete