Riportok

Megosztó téma: mikor ivartalanítsuk a kedvencünket?

Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy kell-e, szabad-e, és ha igen, akkor mely időpontban a legjobb. Ennek a gazdik között is nagyon megosztó témának jártunk utána.

Vannak, akik szerint ártunk a kutyának a mű­téttel, és kellő óvatossággal elkerülhető a nem várt szaporulat, mások viszont azt gondolják, hogy az ivartalanításnak több a pozitív hatása az állat egészségére nézve. Dr. Talpag Bálintot, a Pilisvörösvári Állatorvosi Rendelő vezető állatorvosát kérdeztük az előnyökről és a hátrányokról.

Betegségek megelőzése

„Ahogy minden beavatkozásnál, úgy természetesen itt is fontos kérdés a kutya ivara, kora és fajtája. Szuka kutyák esetében bizonyított dolog, hogy az ivartalanítás után hatványozottan kisebb a hormondependens betegségek előfordulása, vagyis a petefészek és a méh egyes betegségei, emlőelváltozások stb. Ennek értelmében náluk mindenképpen javasolt az ivartalanítás. Tévhit, hogy egy szukának egyszer ellenie kell az egészséges pszichés fejlődéshez. Kisebb testű fajták esetében egyre inkább az ivarérés: általában 8 hónapos kor előtti operáció az elfogadott, míg nagyobb testű fajtáknál az újabb szakmai elvek alapján 1-2 tüzelést érdemes lehet megvárni. Ennek oka, hogy náluk a csontok növekedése később fejeződik be, és ebben szerepe lehet az ivari hormonoknak is” – mondja Talpag doktor.

Mit operálnak?

A műtét során a petefészkek kerülnek eltávolításra. Ez fontos a későbbi vizeletvisszatartási zavarok elkerülésének érdekében, hiszen a méh tartószalagjainak fontos szerepe van a húgyhólyag normál felfüggesztésében, így azok eltávolítása később az inkontinencia egyik oka lehet. Itt kell kiemelni, hogy a petefészkek eltávolítása nélkül a petevezetők „sima lekötése” műhibának minősül, ezért szigorúan tilos.

Nyugodtabb lesz

„Kanok esetében más szempontokat kell figyelembe venni. Jó tudni, hogy az ivaros idősödő kutyáknál gyakran okoznak problémát a prosztata megbetegedései, ami megelőzhető a kasztrációval. Fontos szempont lehet még az állatok szociális viselkedése. Az ivartalanított állatok rendszerint nyugodtabban viselkednek mind a társaikkal, mind pedig az emberekkel. Ezenkívül tapasztalati tény, hogy a sterilizált kanok, de a szukák is kevesebbet csavarognak” – állítja a szakember.

Későbbi hatások

Ami a kutyák gazdáit leginkább érdekelni szokta, az az ivartalanítás később kialakuló hatásaival kapcsolatos. Talán a legismertebb következmény az elhízás. „Valóban igaz, hogy mindkét nemnél nagyobb százalékban találkozunk elhízott egyedekkel a műtét után, ám ennek megelőzésére és kezelésére szinte minden tápgyártó piacra dobott már célzottan erre a problémára összerakott tápokat, ezek a „sterilized” tápok. Ezek összetétele nagyban elősegíti a megfelelő súly megtartását, de természetesen az elhízás megelőzésében kiemelt szerepe van a rendszeres mozgatásnak és a táplálékmennyiség kontrollálásának” – tanácsolja az állatorvos.

További esetleges következmény lehet az inkontinencia. Szukák esetében elvétve előfordulhat vizeletvisszatartási probléma az ivartalanítás után. Ez kialakulhat a hormonhiány miatt, de lehetnek egyedi okai is (a méh teljes eltávolítása, a méhcsonk hegesedési zavara stb.). Ezek a tünetek rendszerint gyógyszeresen orvosolhatók.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete