Otthon Riportok

Ne hanyagoljuk a kertet ősszel sem: ezek most a leghalaszthatatlanabb munkák az udvarban

Beköszöntött az ősz, de ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. A szeptember igen mozgalmas időszak a kerti munkák szempontjából.

Kora ősszel rengeteget tehetünk azért, hogy a kertünk jövőre is pompázzon, és a lehető legszebb termést hozza. A szeptember a talajelőkészítés, a ­gereblyézés, az utolsó fűnyírások ideje ­– de lássuk csak szépen, sorjában!

Tároljunk okosan

Ez az időszak a szüretelésről is szól: a beérett almát, körtét, szőlőt vagy kései barackot ekkor szedjük le, és főzzük be a téli hónapokra. A leszedett gyümölcsöt gondosan válogassuk át, ne maradjanak köztük beteg vagy kukacos, kissé rothadásnak indult darabok. Nagyon fontos, hogy a termést hűtőben vagy jól szigetelt, hűvös pincében tároljuk, másként minden eddigi munkánk eredménye tönkremegy. Néhány gyümölcs – megfelelő tárolás mellett – akár tavaszig is eláll.

Gondoskodjunk a veteményesről

Szeptemberben érdemes rendbe tenni a zöldségeskertet. Fontos, hogy alaposan felássuk, hogy a talaj a téli pihenő előtt levegőhöz jusson. Ebben az időszakban vethetünk bele spenótot és fejes salátát – ezeknek vannak áttelelő változatai –, így télen sem marad majd az asztalunk friss zöldség nélkül. Ne feledkezzünk meg a tápanyag-utánpótlásról sem! Erre jó ötlet lehet a mostanság elvetett mustármag, amit tavasszal majd zölden a földbe szánthatunk. A növények nagyon meg fogják hálálni.

Ültessünk gyümölcsfát!

A kora ősz ideális időpont a gyümölcsfák ültetésére is. Különösen a bogyós termést hozók és a szőlőoltványok kedvelik, ha ekkor kerülnek a talajba, de az ősz az alma- és körtefának is kedvez. Ha most helyezzük ki őket a kertbe, tavaszra erős gyökeret eresztenek. Jó ötlet a földlabdás ültetés, így nagyobb biztonságban vannak az időjárás viszontagságaitól.

TIPP:

Az őszi gyümölcsök általában nem utóérők, így nem érdemes őket az érett állapotnál napokkal korábban leszedni.

Törődjünk a díszkerttel

Ne feledkezzünk meg a dísznövényeinkről! Ilyenkor kell felszedni a kardvirág hagymáit, míg a tulipánt és a nárciszt ekkor jó elültetni, hogy ősszel gyökeret ereszthessenek, tavasszal pedig csodás virágokkal halmozzanak el minket. Ha észrevettük, hogy valamilyen kártevő vagy betegség támadta meg a növényeinket, gondoskodjunk a megtisztításukról, frissítsük fel a földjüket – sokszor ez a gyógyulásuk titka.

Metszésre fel!

Ne hagyjuk ki az őszi metszést sem! Vágjuk le az elszáradt, elvirágzott egynyári vagy évelő növényeket, metsszük vissza, amit kell – ez vonatkozik a cserjékre, örökzöldekre is. Ne bánjunk kesztyűs kézzel az elszáradt ágakkal sem, így tehermentesítjük a növényt télre, és az esetleges hótakarót is könnyebb lesz elviselnie.

Fontos tudni:

A fűféléket, cserepes dísznövényeket már szeptemberben ajánlott fagyvédett helyre vinni, mert bármikor jöhetnek hideg hajnalok, amelyek tönkretehetik őket.

Szöveg: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete