Otthon Riportok

Hideg napok szépségei: ilyen növényeket válasszon az őszi kertbe, amik bírják a cudar időjárást

Ősszel sem kell lemondanunk arról, hogy a kertünk vagy a balkonunk ezer meleg színben ragyogjon. Ha gondosan választjuk ki a lakóit, meghosszabbíthatjuk nyárias pompáját.

Akármilyen adottságú is a birtokunk, amennyiben megfelelően gondozzuk a növényeinket, azok késő ősszel, sőt akár az enyhe télben sem térnek nyugovóra. Eláruljuk, mit hová ültessünk, és hogyan neveljük a hidegtűrő virágokat.

Napfényvirág
Sárga, piros, narancsszínű és rózsaszínben játszó, bokrosodó virágzata, illetve a szárain ülő hosszúkás, mélyzöld levelek teszik látványossá. Más dísznövényekkel együtt, de önállóan is nagyon jól fest. Napos helyre ültessük, és öntözzük rendszeresen.

Díszkáposzta
A közönséges káposzta nemesített változatának színes levélzete lenyűgöző a kopár téli napokon: éppen akkor teszi mutatóssá a portánkat, amikor rajta kívül már semmi nem ékeskedik. Mivel kétnyári növény, ideális választás a kertbe, de teraszon, balkonládában is megél. Krizantém mellé is ültethetjük. A száraz őszi időben öntözzük, de a fagyoktól érdemes megóvni, mert ha megfagy, büdös lesz. Napos helyen színesedik szépen.

Krizantém
Tévhit, hogy csupán „temetővirág” lenne: az előítéleteknek ellentmondva remek dísze a kertnek. Nem csoda, hogy Japánban és Kínában valóságos kultusza van. Rengeteg színváltozatban és formában elérhető, kertbe és balkonra is jó választás, csak arra figyeljünk, hogy a világos vagy félárnyékos helyeket kedveli.

Seprűvirág
Közepes termetű örökzöld cserje. Skóciából származik, ahol a menyasszonyi csokrok elmaradhatatlan szereplője. A  szerencse jelképének tartják. Ősszel, télen remek választás a kertbe, de balkonládába is, mert a hideg időszakban is megőrzi élénk színeit és szépségét. A savanyú talaj és a lágy víz a kedvence.

Tarackoló kékgyökér
Rézsűk beültetésére is kiváló ez a 20-30 centi magas dísznövény, amely nyáron zöld, ősszel és télen pedig bordóra színeződő leveleivel díszít. Kobaltkék virágai rátesznek erre még egy lapáttal! Gyökérsarjakkal terjedő, remek gyepképző évelő. Napos, félárnyékos helyre ültessük, minimális mennyiségű vízzel is beéri.

Őszirózsa
Fészekvirágzatának köszönhetően elkülönül a többi kertlakótól. Számos színben és fajtában elérhető, és a gondozása is rendkívül egyszerű. Jól bírja a száraz körülményeket, az öntözést pedig egyenesen virágözönnel és növekedéssel hálálja meg. Napos helyen lesz igazán elemében.

Erika
Az Erika vagy más néven hanga bokrosodó, közepes méretű örökzöld törpecserje. Piros, rózsaszín, fehér árnyalatai üde színfoltot jelentenek az őszben. Sokan fagyérzékenynek tartják, ám a tapasztalat azt mutatja hogy a hidegben is megtartja mutatós, bokros formáját. Savanyú talajon, lágy vízzel vagy esővízzel folyamatosan nyirkosan tartva lesz szép.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete