Egészség Riportok

Védekezzen a vírusok támadása ellen: az immunrendszer felépítése a konyhában kezdődik

A hideg, esős idő komoly feladat elé állítja az immunrendszerünket. Ha azonban törődünk a karbantartásával, kivédhetjük a vírusos betegségek ilyenkor szokásos támadását.

A hideg, esős idő komoly feladat elé állítja az immunrendszerünket. Ha azonban törődünk a karbantartásával, kivédhetjük a vírusos betegségek ilyenkor szokásos támadását.

Az emésztőrendszer egészsége

Ha az immunrendszerünket szeretnénk támogatni, különösen oda kell figyelnünk a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumtörzsek egyensúlyára. A szakértők szerint a védelmi rendszer működése akár 80 százalékban is ennek a függvénye lehet. A bélflórát hatékonyan támogathatjuk probiotikumokat tartalmazó, erjesztett élelmiszerek, például savanyú káposzta vagy joghurt rendszeres fogyasztásával. Emellett az élelmi rostok bevitele is lényeges, például zöldségekkel, aszalt gyümölcsökkel, hüvelyesekkel vagy teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

Ki a szabadba!

A testünkben a napfény hatására képződő D-vitaminból szinte mindenki hiányt szenved télvíz idején. Épp ezért érdemes kihasználni minden olyan percet, órát, amit napközben a szabadban tölthetünk. A vitaminpótlás mellett ez azért is fontos, mert a szabadban végzett tevékenység, különösen a testmozgás feloldja a bennünket a hétköznapokon bőségesen érő feszültséget. A folyamatos stressz rontja a védekező rendszerünk működését, így létszükségletnek tekinthető, hogy megtanuljuk kezelni. A megfelelő mennyiségű pihenés, alvás és a megnyugtató tevékenységekre, önmagunkra szánt idő mellett a természet közelsége is nagyon sokat segíthet a stresszmentesítésben. Ha a friss levegőn kirándulunk, sétálunk, esetleg kocogunk, felélénkül a vérkeringésünk, nő a szervezet oxigénfelvevő képessége, és magához a hideghez is hozzászokunk: ez is támogatja a szervezetünket abban, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben.

A konyhában kezdődik

Télen hajlamosak vagyunk kevesebb zöldséget, gyümölcsöt enni, kisebb is ezekből a választék, mint a nyári hónapokban. A déligyümölcsökkel és az olyan egészséges zöldségfélékkel, mint a káposzta, a gyökérzöldségek vagy a fekete retek azonban elláthatjuk a szervezetünket a legfontosabb tápanyagokkal. Különösen lényeges a védelmi rendszer működésében részt vevő vitaminok és ásványi anyagok, például az A-, a B-, a C-, az E- és a D-vitamin, valamint a cink pótlása. A cink fontosságáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig a testünkben zajló több kölcsönhatásban is kiemelkedő szerepe van. Nélkülözhetetlen az egészséges immunrendszer fenntartásában, a fertőzések kialakulása elleni védelemben, de a megfelelő látáshoz, ízleléshez és szagláshoz is szükségünk van rá. Halfélékben, sovány vörös húsokban, magvakban, hüvelyesekben, teljes értékű gabonákban van jelen a legnagyobb mennyiségben.

A változatos táplálkozás jegyében éppen ezért kerüljenek az asztalunkra sovány hús- és halfélék, tejtermékek, tojás és hüvelyesek is. Az egyszerű szénhidrátok (például a fehér liszt, a cukor) helyett válasszuk az egészséges, összetett szénhidrátokat tartalmazó, teljes kiőrlésű pékárukat. A szervezet működését támogató zsiradékok bevitele érdekében együnk időnként olajos magvakat, és használjunk növényi olajokat. A cigaretta és az alkohol viszont az egész szervezetnek, így az immunrendszerünknek is rosszat tesz, ideje hát lemondani róluk.

Fotó: pexels.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete