Sztárok

Szabó Győző: „A legnagyobb hatalom az őszinteség”

Pár éve még jaj volt annak az újságírónak, aki a magánéletéről merte kérdezni Szabó Győzőt, aki ma már a színpadon is előszeretettel épít a saját traumáira, megéléseire. Kíváncsiak voltunk, mi áll a változás hátterében.
álomutazó magyar sztárok szabó győző színész

Az élete tele van munkával: egyik bemutató követi a másikat. Két ünnep között az Álomutazó című mesemusicalben láthattuk őt, mint elragadó álombáránykát a színpadon – itt bizony háttérbe szorult a kemény macsó stílus, ám Győző egyáltalán nem bánja, mert elmondása szerint ért a gyerekek nyelvén, és minél több arcát mutathatja meg a közönségnek, annál jobb. Az álombárány jelmezében ugyan ez kevésbé jutott érvényre, de Győző remek formában van, talán sosem volt még ennyire kisportolt és összeszedett. Meg is jegyzem, hogy megváltozott. „Negyvenhét évesen már törekednem kell arra, hogy vigyázzak a testemre – meséli Győző. – Korábban a szó minden értelmében jól szétcsaptam magam, és most már komoly felelősség, hogy formában legyek, karakterben maradjak, mert ha elpuhulok és bácsikás leszek, elvesztem egy részét annak, ami miatt kedvel a közönség. Büszkeséggel tölt el, amikor az edzőteremben kiderül, gyakran erősebb vagyok, többet bírok, mint egy kigyúrt huszonhat éves. Ráadásul én csak sportolás közben tudom kikapcsolni az agyam, ez nyugtat meg, oldja bennem a stresszt, és nem utolsósorban távol tart a függőségeimtől.” Szabó Győző néhány éve Toxikoma című könyvében vallott először a drogfüggőségéről – a kötet nagy port kavart, ugyanakkor a színész úgy érzi, ha érték is támadások, rengeteg embernek segített azzal, hogy leírta a személyes történetét. „Azóta rájöttem, hogy az őszinteség a legnagyobb hatalom – árulja el Győző. – Mindig is utáltam a magánéletemről beszélni, úgy éreztem, nem tartozik másokra, nem is értettem, miért kellene olyasmiről mesélnem, ami nem szakma, azonban mára úgy gondolom, ha sokakat érintő problémáról van szó, és segíthet egy-egy személyes történetem, vagy mások tanulhatnak belőle, akkor kötelességem elmondani.” Megkérdezem, mikor várható a következő nagy kitárulkozás, mire felnevet, és örömmel meséli, hogy január 20-án, a Hatszín Teátrumban mutatják be párjával, Rezes Judittal a szerelmük történetére épülő Loveshake – Az élet összeráz című kétszemélyes darabot.

Nem volt mindig mintaférj

„Tizenhat év alatt egy párkapcsolatban minden megtörténik, ami megtörténhet, márpedig Judit és én ilyen hosszú ideje vagyunk együtt – meséli Szabó Győző. – Megéltünk különböző mélységeket és magasságokat, így saját élethelyzeteinket is felhasználtuk, amikor felépítettük ezt a párkapcsolatról szóló darabot, amelyből nem maradnak ki sem a fájdalmak, sem a csodák, hiszen a legszebb és legszomorúbb közös emlékeinkre építettünk. Az előadás alatt énekelünk és táncra is perdülünk.” Szabó Győző nem rejti véka alá, hogy nem volt mindig tökéletes férj: az ő kapcsolatukba is bekúszott az évek során a hűtlenség, és eljött a pont, amikor akár szét is mehettek volna, mégsem tették, mert sok-sok beszélgetés és küzdelem árán sikerült megvédeniük az egységet, amit alkotnak. Mára a kisfiukkal, Misivel kiegészülve alkotnak harmonikus, boldog családot.

Az éttermi munkát is élvezi

Szabó Győző életének van egy másik, a nagyközönség számára kevésbé látható oldala is, méghozzá a gasztronómia. Két évvel ezelőtt nyitotta meg Steamboo nevű éttermét, ami műfaját tekintve amolyan rizsszendvicsező. „Minden ételünknek a rizs az alapja, de a fő csapásirány egyáltalán nem ázsiai, hiszen kifejezetten magyaros ízvilág is fellelhető nálunk. Rizsből rengeteg dolog kihozható, a lényeg a kreativitás – mondja Győző. – Én már kiskoromban vonzódtam a konyhához. Nyírbátorban paníroztam anyukám mellett a húst, és vele együtt gyúrtam a házi csigatésztát. Aztán később, nagyon fiatalon, nyaranta sokat utaztam. Nem csak Budapesten: Olaszországban, Franciaországban és Kínában is megfigyelhettem a nemzetközi gasztronómiát. Mindig éreztem, hogy nekem a gasztronómiához ennél komolyabban is közöm lesz. Örülök, hogy a kis éttermem jól megy, már visszajáró törzsvendégeink is vannak. Biztos nem ebből lesz autóm vagy házam, de imádom csinálni, két előadás és próba között a vendéglátás feltölt és kikapcsol. Ráadásul néhány embernek az étterem által munkát adhatok, a nagylányom, Bori is ott dolgozik. Mostanában rengeteg bemutatóm volt, ezért kevesebb időm jutott az étteremre, csakúgy, mint az otthoni főzésre. Nálunk én vagyok a konyhafőnök, ha vendégeket várunk, örömmel állok a tűzhely a mellett. Remélem, idén lesz majd lehetőségem egy kis kikapcsolódásra is a családdal.”

Jön a Valami Amerika 3!

A Valami Amerika legújabb része február közepén kerül a mozikba. „Nagyon örülök, hogy a mozisorozat, amely által annak idején széles körben megismert a hazai közönség, megérte a harmadik részt, és sokan nagyon várják — mondja Szabó Győző. — Elárulom, a történet még mindig tartogat meglepetéseket! Új szereplőket, sok humort és elképesztően profi akciójeleneteket, képi világot. Nagyon élveztem forgatni, mert olyan, mint egy osztálytalálkozó, együtt lenni azokkal, akikkel elkezdtem a pályát. Nagyon szerencsés vagyok, mert a színészi karrierem azóta sem feneklett meg soha, egy pillanatra sem.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete