Sztárok

Heincz Gábor Biga: „Én érzem magam jobban tőle, amikor másoknak adok”

Hat év után visszatért A Dal színpadára Heincz Gábor BIGA. Az énekes úgy érzi, ismét van mondanivalója, és szívesen képviselné hazánkat az Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban.
a dal eurovíziós dalfesztivál good vibez hajléktalanoknak segít heincz gábor biga holczhaffer csaba

Hat évvel ezelőtt robbant be a zenei köztudatba egy szemüveges énekes, Heincz Gábor BIGA. A jellegzetes fekete keretű szemüvegét mostanra elhagyta, helyette egy stílusos gitár lóg a vállán. „A szemüveg dioptria nélküli volt, orvosilag nem indokolt a viselése. Amikor 2012-ben indultam A Dalban, a zenei szakemberek azt tanácsolták, legyen rajtam valami karakteres, ami miatt könnyen megjegyezhető leszek. A vastag keretes szemüveg jó választásnak tűnt, mert a közönség hamar azonosított vele” – meséli BIGA, aki az idei versenyen egy vagány gitárral kíséri a saját produkcióját. „Egy képzőművész barátommal közösen rajzoltuk fel a motívumokat a hangszerre. Olyan dolgokat jelenítettünk meg a gitáron, amik jellemeznek engem. Napfény, pálmafa, békejel és még az ujjlenyomatom is rajta van, amit színes festékbe mártva örökítettem meg. Ez most a kedvenc hangszerem, és remélem, szerencsét hoz nekem.”

Hajléktalanoknak segít

Bár hat évvel ezelőtt nem BIGA dala jutott ki az Eurovízióra, de a Learning To Let Go, az akkori év egyik legnagyobb slágere lett. „Bízom benne, hogy a mostani versenydalomra, a Good Vibez-re is hasonló sors vár. Az elődöntőbe bekerültem, és ez jó jel! Negyven felett már csak olyan dalokat akarok írni és előadni, amiknek van mondanivalójuk, amiknek a szövege megérint, és vélhetően másokban is elindít egy fajta gondolatmenetet. A dalom pedig azért angol nyelvű, hogy külföldön is megértsék az üzenetét, a mondanivalóját.” BIGA nem csak elmélyültebb és bölcsebb lett az elmúlt években, de sokkal jobban odafigyel a közvetlen környezetére. „Vannak témák és missziók, amikben hiszek. Az egyik ilyen a hajléktalanok sorsa. Ez világszerte nagy probléma, és nem értem, miért nem tudjuk őket integrálni a társadalomba. Szerintem közös megoldással, sikerülne” – véli az énekes, akiről megtudom, mindig tart magánál fémpénzt, hogy adhasson a rászorulóknak. „Nekem az a 200 forint nem okoz gondot, de lehet, hogy annak a hajléktalannak az aznapi reggelije. Amikor a piros lámpánál megállok az autómmal, és kérnek tőlem néhány forintot, mindig adok. Én érzem magam jobban tőle, amikor adhatok. A tavalyi évben egy hajléktalanoknak rendezett gyűjtésen is részt vettem a Rákóczi téren, szendvicseket osztogattunk és meleg takarókat, nagyon baráti hangulatú volt az egész, minden pillanatára élénken emlékszem. A tragikus sorsokat látva rádöbbentem, mennyire könnyen jut az ember olyan helyzetbe, hogy utcára kerül. Nem szabadna ennek megtörténnie” – csóválja a fejét BIGA.

Komoly műtéten esett át

A gitáros-énekes a saját bőrén is érezte már a kiszolgáltatottságot. „Novemberben egy örökletes betegség miatt műteni kellett a jobb kezemet, mert az inak letapadtak, és csomókat kezdtem érezni a kezemben. Az operáció után még hetekig be voltam fáslizva, és nem tudtam használni a hangszeremet, vagyis a munkaeszközömet. Ez egy fájdalmas és lelkileg is megterhelő időszak volt, örülök, hogy szerencsésen túl vagyok rajta.” BIGA négy évvel ezelőtt szerepelt nálunk utoljára, akkoriban agglegényéletet élt, de örömmel hallom, ez az állapot mostanra megváltozott. „Végre találkoztam egy olyan lánnyal, aki elfogadja a rendszertelen, zenész életemet. A barátnőm a divatszakmában dolgozik, és nagyon lojális a tekintetben, hogy nem várja el tőlem, hogy este hat órára otthon legyek. A mi pályánk nagyon kiszámíthatatlan. Én például nem csak énekesként és zeneszerzőként tevékenykedem, háttéremberként is sokat dolgozom. Például a zenekarommal mi játsszuk fel a különböző zenei alapokat az olyan népszerű show-műsorok számára, mint A Nagy Duett, a Sztárban sztár vagy a jelenleg is futó Sztárban sztár+1 kicsi.”

Aktuálissá vált a gyerekvállalás

BIGA már várja azt az időszakot, amikor elvonultabb üzemmódba kapcsolhat. „Úgy gondoltam,
A Dal után adok magamnak egy kis szünetet. Szeretnék a barátnőmmel és a családommal hosszabb időt lenni. Utazgatni, biciklizni és feltöltődni. Tervezgetni a jövőt, és eldönteni a hogyan továbbot. Nem vagyok házasságpárti és nősülős típus, de a gyerekvállalás és az apaság egyáltalán nem lenne ellenemre…” – árulja el őszintén. BIGA Balatonfüreden élő édesanyja, Piroska is vélhetően várja azt a pillanatot, hogy a fia révén nagymama lehessen. „Anyukám nyugdíjas. Régebben egy rétesboltot vezetett Füreden, ami mai napig a családunk tulajdonában áll, de már nem vesz részt olyan aktívan a napi dolgokban, mint korábban, így biztos több ideje jutna unokázni. Erről a témáról azonban még nem beszélgettem vele, mert ő szerencsére úgy fogad el engem, ahogy nekem jó!”

Évekig élt Mallorcán

Heincz Gábor BIGA hat éven át játszott különböző szállodákban Mallorcán, majd két éven keresztül egy skandináv óceánjáró hajón zenélt. „Fiatalként ez nagyon izgalmas időszak volt, mert rögtön a mély vízbe kerültem. Élőben játszottunk, különféle ízlésvilágú közönség előtt. Estéről estére meg kellett küzdeni a sikerért. A színpadi rutinomat akkor szereztem” — árulja el BIGA, aki 20 éves kora óta foglalkozik zenéléssel.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete