Sztárok

Trill Zsolt: „Lehúzni egymás mellett egy életet gyönyörű dolog”

A Nemzeti Színház színművésze elárulta, szereti az állandóságot az életében. Nem véletlen, hogy csaknem 30 éve ugyanazok a kollégái, a barátai, és első, főiskolai szerelme a felesége.
lajkó-cigány az űrben mozifilm nemzeti színház színművésze szurovecz kitti trill zsolt szűcs nelli

Kárpátalján, kisgyerekként rendre fellépett az iskolai rendezvényeken, ünnepségeken, és mindig nagy örömmel töltötte el, hogy képes megnevettetni vagy épp megríkatni másokat. Persze, akkor még nem álmodozott arról, hogy egy szép napon a budapesti Nemzeti Színház közönségét fogja szórakoztatni, a rendszerváltozás előtt erre nem volt kilátás. Ám amikor később a határ megnyílt, a helyi vezetés szeretett volna létrehozni egy profi színházat Kárpátalján, így hát ötszáz fiatalból választottak negyvenkettőt, akik felvételizhettek Kijevben, a Színművészeti Egyetemre. Trill Zsolt is köztük volt. „A főiskolán az elméleti órákon oroszul, a mesterségórákon pedig magyarul tanítottak bennünket, hiszen magyar ajkú színház létrehozása volt a cél – meséli Zsolt. – Ez nem mindig volt egyszerű, de így is nagyon élveztem azokat az éveket, ott nyíltam ki igazán. Későn érő típus voltam, mint testileg, mind lelkileg, de különösen a szerelemben! Kamaszként csak más pároknak drukkoltam, hogy legyenek nagyon boldogok, de hogy én udvarolni kezdjek, azt kizártnak tartottam. Aztán a főiskolán minden megváltozott: nemcsak egyik azóta is legjobb barátomat, Vidnyánszky Attilát, hanem a feleségemet, Szűcs Nellit is elém sodorta ott a jósorsom, amivel kezdetét vette az én nagyon is szerencsés pályám és életem.” Zsolték a főiskola elvégzése után sok éven át Beregszászban csináltak színházat, majd amikor Vidnyánszky Attila Pestre került rendezni, csakhamar szerepet ajánlott a barátjának is. Zsolt és felesége, Nelli jó ideig ingáztak, kétlaki életet éltek, majd végül a sok munka indokolttá tette, hogy átköltözzenek Magyarországra. „Nem volt cél, hogy itt éljünk – meséli Zsolt. – Szeretem Kárpátalját, szeretem a gyökereinket, de fontos kihívások vártak itt. Ma már otthonosan érezzük magunkat Magyarországon. Pilisborosjenőn élünk. Ha épp nem játszunk, nagyon szívesen vagyunk a természetben. Nelli minden nap főz nekem és a két kamasz gyerekünknek, de én is kiveszem a részem a házimunkából: bejárok a békási piacra bevásárolni. Amúgy én egy teát sem tudok összehozni a konyhában, szóval a feleségem nélkül nagy bajban lennék” – nevet a színész.

Feleségével sosem rivalizálnak

Zsolt elárulta, őt sosem vonzotta a sztárság. A színházcsinálás érdekli, az, hogy fontos témákkal, jó darabokkal foglalkozhasson, és nagyon boldog, hogy ez a Nemzeti Színházban megadatik neki. Jelenleg többek között a III. Richardban, a Galilei életében, a Fodrásznőben és a Részegekben láthatja a közönség. „Belőlem már sokan akartak sztárt csinálni, de még senkinek sem sikerült – nevet Trill Zsolt. – Többször felhívtak már kereskedelmi televízióktól, hogy lenne ez a sorozat meg az a sorozat, de sosem csábultam el, mert nagyon veszélyes helyzet az a színésznek, amikor az arcát a nézők egy bizonyos karakterrel azonosítják. Nekem annál, mint hogy keressek egy kis pluszpénzt, többet ér, hogy mély, tartalmas anyagokkal foglalkozhassak, és mindig nagyon más lehessek a színpadon. Ettől izgalmas ez az egész!” Zsolt elárulta, nagyon szeret a feleségével együtt játszani, hiszen Nellivel egy-egy rezdülésből is megértik egymást. „Nagyra tartom a kapcsolatunkban, hogy szakmailag sosem rivalizálunk, féltékenykedünk vagy irigykedünk egymásra. Sokszor kritikai észrevételekkel, tanácsokkal segítjük egymás munkáját, ami olykor fájó is lehet számomra, de mindenképp elgondolkodtató. A helyzet az, hogy a feleségemnek úgyis mindig mindenben igaza van” – sóhajt Zsolt.

A szép és tehetséges színésznők veszélyei

A színész mai napig emlékszik az első, Szűcs Nellivel együtt töltött estéjére. „Próba után felmentem hozzá egy teára, és ott ragadtam – meséli. – Hogy mi lehetett abban a teában, azt azóta sem tudjuk, mindenesetre a mai napig együtt vagyunk. Misztikus, csodálatos dolognak tartom az egész életen át tartó szerelmet, párkapcsolatot. Ma már minden, így a társunk is könnyen lecserélhető, pedig lehúzni egymás mellett egy életet gyönyörű dolog. Ilyen szempontból a legszebb példa előttem a szüleim kapcsolata. Apám, nehézségek ide vagy oda, a halála napjáig szerette anyámat. Nem sok olyan működőképes, szép párkapcsolatot láttam magam körül életem során, mint amilyen az övék volt. Az életen át tartó szerelem témájával a színpadon is nagyon szívesen foglalkoznék. Ha pedig már a színpadi szerelemnél tartunk: szerintem nincs veszélyesebb, ami egy házas férfiszínésszel megeshet, mint az, ha partneréül kap egy gyönyörű és tehetséges színésznőt. Ilyenkor bizony nagyon észnél kell lenni, hogy ami a színpadon van, az ott is maradjon, és az ember ne vigye át az érzelmet a magánéletébe is, mert az bizony sok bonyodalom forrása lehet. Ilyen értelemben is jól bánik velem a sors, mert aki engem a legjobban megfogott, őt el is vettem feleségül, és azóta sem találkoztam olyan színésznővel a szakmában, aki ennyire megérintett volna” – meséli Trill Zsolt.

Hamarosan moziban is láthatjuk

Trill Zsolt hamarosan feltűnik Lengyel Balázs Lajkó — Cigány az űrben című filmjében is, amelyet március 29-étől játszanak a hazai mozik. „Egészen kis szerepem van benne. Én leszek az a férfi, aki bedob a medencébe egy német nőt — nevet. — A pici, akár szöveg nélküli filmszerepeket sem bánom, mert mindből tanulok valamit, és szeretem a forgatások hangulatát. Különben pedig szerintem nem is létezik olyan, hogy kis szerep. Ha a rendező arra kér, hogy egy filmben vagy darabban egyetlen tekintettel vagy épp egyetlen szóval kell nagyon sok mindent elmondanom, az igenis nagyon szép színészi kihívás.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete