Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Gyalogolni nagyon jó!

Az egykori tévés minden héten új írással jelentkezik a megújult Meglepetés magazinban.

Sokszor hangoztattam ezt a mondatot az elmúlt években, pedig nem mindig gondoltam így. Mert amikor egyszer csak autóm lett – úgy negyven évvel ezelőtt –, az bizony a fenekemhez nőtt, mindenhova autóval jártam. A városkám központjától kb. másfél km-re lakom, „természetes”, hogy minden ügyemet autóval intéztem, sok éven át. De képes voltam arra is, hogy autóba üljek, és kiálljak a garázsból, hogy átmenjek a húgomhoz – 300 méterre.

Nagy fordulatot hozott az életembe Édesanyám halála. Talán akkor tudatosult először bennem, hogy nincs nagyobb érték az egészségemnél, és hogy azért mi magunk tehetünk a legtöbbet. Tudom, ez szinte közhelyként hangzik, de mégis igaz.
Így hát, kezdtem én is másként, egészségesebben élni, többek között elkezdtem mozogni. Jól tudjuk, sokféle módon edzhetjük, tarthatjuk karban a testünket. Én az úszás mellett elkezdtem gyalogolni, és ezt azóta sem hagytam abba, hiszen a gyaloglás, a természetben, a jó levegőn töltött idő a testemnek, lelkemnek is jót tesz. A napi minimumom 5 km, ebbe természetesen nem számít bele a napi jövés-menés. Az a lényeg, hogy ezt egyben, tempósan teszem meg.

Sokszor a legjobb megoldások egyben a legegyszerűbbek is. Nincs szükség semmiféle különleges felszerelésre, nem kell, hogy feltétlenül „jó kondiban” legyünk, csak el kell indulni, és kész.

Mert mit mondanak a szakemberek? Itt most csupán néhány pozitívum: a gyaloglás megkönnyíti a stressz, a feszültség, a harag, a fáradtság, a rosszkedv levezetését, akár néhány perc alatt is. Felére csökkenti a meghűlés esélyét. Erősíti a karokat, a vállakat, az izmokat. Megdolgoztatja a hasi izmokat. Csonttömeget épít, csökkenti a csontritkulás kockázatát. Erősíti a lábakat, a csípő és a comb izmait. Több zsírt éget, mint a kocogás. Csökkenti a glaukóma kockázatát. Csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát. Javítja a szív egészségét: emeli a pulzusszámot, javítja a keringést. Helyreállítja a vérnyomást. Javítja az egyensúlyérzéket.
A lényeg tehát, hogy a mozgással tegyünk meg mindent az egészségünkért, mert gyalogolni jó. Nagyon jó!

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete