Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Egy jó nap az éjszakával kezdődik

„A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a napi teendők, a munka fáradalmait az utána következő éjszakán fogjuk kipihenni, ám az már eső után köpönyeg.”

Nagyon sokáig magam is úgy gondoltam, ha időszűkében vagyok, akkor az a megoldás, hogy legfeljebb kevesebbet alszom. Sosem felejtem el, amikor egy Korhatártalanul klubtalálkozón dr. Osváth Péter sportorvos kiigazított: nem, Judit, az alváson nem lehet spórolni. És máris magyarázni kezdte, hogy az egyik legfontosabb, az egészségünket, a napi közérzetünket alapvetően meghatározó tevékenység az alvás. Ugyanis ilyenkor zajlik a gyermekek növekedése, a napi munka során kimerült testünk regenerációja, de ilyenkor szabadul meg a testünk a bomlástermékektől is. Azt is a doktor úrtól hallottam, hogy „egy jó nap az éjszakával kezdődik”.

A legtöbben úgy gondoljuk, hogy a napi teendők, a munka fáradalmait az utána következő éjszakán fogjuk kipihenni, ám az már eső után köpönyeg. Jobb, ha a sikeresnek remélt nap előtti éjszakát tekintjük előbbre valónak. Sajnos nagyon sok ember küzd különféle alvászavarral, és ezt nem szabad annyiban hagyni. Hiszen az álmatlanság testi és lelki betegségeket is okozhat, ezért vegyük komolyan, ha nem jön álom a szemünkre, és próbáljunk meg tenni ellene. Sokan végig sem gondolják, mennyit ártanak maguknak, amikor napközben isszák a kávét, a kólát, este pedig valami nyugtatóval, altatóval próbálnak elaludni.

Ez nem az egészséges pihenés. A jó fekvőhely is fontos feltétel. Jót mosolyogtam, amikor dr. Osváth Péter arra biztatta a közönséget, hogy amikor fekhelyet választanak, nyugodtan feküdjenek rá a bútorboltban a kiszemelt ágyra, mert ránézésre biztosan nem tudunk megfelelőt választani.

Arról is érdemes szót ejteni, hogy az alvás minősége szempontjából az sem közömbös, kivel alszunk együtt, milyen az alvótársunk. Sajnos a szerelem vagy a ragaszkodás nem elég ahhoz, hogy kellemesen tudjunk együtt pihenni. És végül, nem is gondoljuk, mennyire nem segíti a pihenésünket, hogy a tévé villódzó fényére alszunk el, vagy éppen már leragad a szemünk, de még rápillantunk az okostelefonunkra. Bár mi, idősödők már kevés alvással is beérjük, de a kiegyensúlyozott élet nekünk is fontos, ez pedig minőségi pihenés nélkül elképzelhetetlen, kortól függetlenül.

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete