Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Újévi fogadalmak

„A fogyókúra mindig az élen szerepelt, hiszen mióta az eszemet tudom, túlsúllyal küzdök, hol többel, hol kevesebbel.”

Elkezdődött a 2023-as esztendő, új lehetőségekkel, új reményekkel. No, és az óév utolsó napján meghozott döntésekkel, fogadalmakkal. Bevallom, valamikor régen, az év utolsó napjaiban én is sorra vettem, mi mindent fogok csinálni a következő 365 napban. A fogyókúra mindig az élen szerepelt, hiszen mióta az eszemet tudom, túlsúllyal küzdök, hol többel, hol kevesebbel. Sokakhoz hasonlóan az én fogadalmam is hamar kudarcot vallott. Pontosabban nem a fogadalmam, hanem én magam. Így aztán rendre hozzájárultam ahhoz a statisztikához, mely szerint a felnőtt lakosság nagyjából fele tesz újévi fogadalmakat, de ebből 90 százalék nem jut el odáig, hogy egy éven keresztül be is tartsa, amit tervezett.

De mi lehet az oka annak, hogy ilyen nehezen tartjuk magunkat ahhoz, amit elképzelünk? A leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik az egészséges életmód, benne a fogyás, a több mozgás, aztán sokan a dohányzásról vagy a túlzásba vitt vásárlásról szeretnének leszokni. Pszichológusok szerint a kudarc alapvető oka az, hogy nem reális célokat tűzünk magunk elé. Vegyük a fogyókúrát: jó lenne lefogyni – két hét alatt, és sokat. Erre minden dietetikus azt mondja, a gyors fogyásnak semmi értelme, mert ebből alakul ki a jojóeffektus, sokszor több jön vissza, mint amennyi lement… Minden elhatározásunk kezdetén nagyon lelkesek vagyunk, de idővel a lelkesedésünk alábbhagy, és szép lassan szertefoszlanak a célok.

Akkor mégis mit lehet tenni, hogy ne járjunk így, és képesek legyünk olyan újévi fogadalmat tenni, amit be is tartunk? A szakemberek szerint az a fontos, hogy a kitűzött célunk legyen reális. A fogyókúránál maradva, ne 30 kiló legyen az első cél, hanem mondjuk, 2 kiló egy hónap alatt. Mert a 30 kilóról el sem tudjuk képzelni, hogy megvalósítható, még el sem kezdtük, már abba is hagyjuk. De a heti fél kiló az reális. A másik jó tanács, hogy egyszerre csak egyvalamire koncentráljunk. Nincs értelme sok dologba belekezdeni, hiszen így csak szétforgácsolnánk az erőnket, energiánkat. Végül még egy ötlet: az elhatározásunkat pozitívan fogalmazzuk meg. Tehát ne úgy, hogy „ezentúl nem fogok lustálkodni”, hanem valahogy úgy, hogy „többet mozgok az egészségemért”

Boldog új évet kívánok!

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete