Lélek Sztárok

Nem hajlandó feketében gyászolni férjét Sáfár Anikó: „Megpróbálom jókedvvel, humorral folytatni az életemet”

A 74 éves özvegy színésznő imádott férje, Berecz János elvesztése után is megőrizte életszeretetét. Nem hajlandó fekete ruhában gyászolni, a szívében őrzi társa emlékét.

Egy fülledt júliusi hajnal volt, amikor Sáfár Anikó észrevette, hogy férje olvasás közben, az ágyában fekve örökre elaludt. Az egykori politikust 91 éves korában érte a halál. „Papával 35 évet töltöttünk nagyszerű házasságban. Olykor nagyon nehéz, mégis szép közös életünk volt. János váratlan elvesztése fájt, de megpróbálom jókedvvel, humorral folytatni az életemet. Nem hagyom, hogy a depresszió felülkerekedjen rajtam, örülök a hétköznapoknak, a családom és a barátaim szeretetének. Anyukám mindig azt mondogatta: kislányom, nem lehet annyira rossz, hogy jobb ne legyen!” – meséli a színésznő.

Romlott volt a hímlőoltása

Anikó igazi túlélő. Már gyerekként meg kellett küzdenie az életben maradásért. „Csecsemőként romlott himlőoltást kaptam, ezért hosszú ideig tíz emberre való betegségem volt. Az orvosok csodájára jártak, hogy életben maradtam, mert azok a gyerekek, akik romlott himlőoltást kaptak, sajnos meghaltak. Később csont-tbc-vel kezeltek, lebénult az arcom, egy éven át mindennap rákellenes injekciót kaptam. A szabadság-hegyi gyermekszanatóriumban kezeltek, oda jártam iskolába is” – idézi fel a múltat.

Ha kellett, kaparós sorsjegyeket árult

Később egészen más okból került kilátástalan helyzetbe. A Kádár-rendszer politikusa, Berecz János feleségének lenni számos hátránnyal járt. „Egy évvel azután, hogy 1988-ban összeházasodtunk, megbukott a szocializmus, és mi a rendszerváltás miatt parkolópályára kerültünk. A barátoknak hitt emberek elmaradtak mellőlünk, egyikünk sem kapott a képességének megfelelő munkát. Én akkoriban erőm teljében voltam, mégis kaparós sorsjegyeket árultam, az udvarunkban pedig libákat, kacsákat és nyulakat tartottunk, hogy legyen mit ennünk. De nem süppedtem bele a bánatba, nem lettem alkoholista és öngyilkos. A nehézségek megerősítettek a házasságunkat és az élethez való ragaszkodásomat.”

Anikó a lányával, Vikivel és a férjével 1988-ban

Anikó 74 évesen jól érzi magát a bőrében. „Nem akarok beteges, rozzant öregasszony lenni. Tudatosan figyelek az egészségemre. Gyógyteákat készítek magamnak és kristálykövekkel energetizálok. Bújom a természetgyógyászati szakirodalmat, hiszem, hogy a jó egészség kulcsa nem a gyógyszerekben, hanem a gyógynövényekben rejlik. Az összes fogam a sajátom, és nem kopaszodom. A dús hajam titka például az, hogy házilag készített diópáccal masszírozom át hetente kétszer a fejbőrömet. Millió csodafegyverem van, amit nemcsak magamon, hanem a szeretteimen is boldogan alkalmazok.”

Szerető család veszi körül

A művésznő csak azt sajnálja, hogy az ő korában már nincsenek jelentős színpadi szerepek. A mi szakmánk nem az idős színésznőknek kedvez. Hiába vagyok mentálisan friss, jó, ha havonta néhány szórakoztató előadásban játszom. Igényem van a nevetésre, a humorra, és szeretnék többet találkozni a közönséggel” – mondja.

A társ nélkül maradt Anikó igyekszik elfoglalni magát a budai otthonában. „Az meg sem fordult a fejemben, hogy elköltözzek innen. Szeretnék minden tárgyat, bútort úgy hagyni, ahogy a Papa idejében volt. Nem félek a házban, és az sem hat rám nyomasztóan, hogy a férjem itt hunyt el az ágyban. Hiszem, hogy a sorsunk meg van írva, és ennek így kellett történnie.”

Anikó szerencsés, mert szerető család veszi körül. „Jánossal közös gyerekünk nem született, de a férjem az első házasságából hozott magával három gyereket, és egy korábbi házasságomból nekem is született egy lányom, Viki. Így tehát négy gyerekem és három lányunokám van. Állandóan hoznak-visznek, nem hagyják, hogy magányos legyek.”

Hollywood várt rá

Fiatal korában szexbombának számított, pályakezdő színésznőként számtalan ajánlatot kapott neves külföldi filmrendezőktől, de nem akarta elhagyni a hazáját. „A 60-as években öt évre szóló szerződést kínáltak nekem Holly­woodban, de én szerettem a szüleimet, a testvéreimet. Karrier helyett a családomat választottam.”

A 60-as években szexszimbólumnak számított

Fotó: Karizs Tamás, Fábián Olga, Birton Szabolcs

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete