Lélek Sztárok

70 éve nem volt rá példa: így néz ki Károly király koronázási ceremóniája, Kamilla nem kap saját koronát

Új királya lesz ma a Brit Nemzetközösségnek, s vele új királynéja, Kamilla. De hogy is néz ki valójában ez az egész napos, igen-igen nagyszabású ceremónia?

II. Erzsébet 1953-as koronázása volt és az is marad minden idők legcsodálatosabb királyi eseménye, melyet még Hollywood sem tudott utánozni. Három és fél órán át tartott, 8500-an vettek részt rajta. Károlyé és Kamilláé egyórás lesz, és 2000 főt várnak. Az ezeréves szertartáson nem változtathatnak, de kevesebb lesz az ének, az ima, és a nemességnek sem lesz szerepe, a királyi családból pedig nem hárman, hanem csak Vilmos tesz hűségesküt a királynak. Az uralkodót előbb szentelt olajjal felkenik, ez a kapocs jelzi Istentől kapott hatalmát és felelősségét, s azt, hogy csak és kizárólag Istennek tartozik elszámolással. Az olajat, az anyja koronázásán használttal ellentétben csak növényekből keverik.

II. Erzsébet királynő koronázása 1953-ban

Háromszáz év óta Kamilla lesz az első királyné, akinek a fenntarthatóság és költségcsökkentés okán nem készítenek a koronázásra külön koronát. Őt Károly dédanyja, Mária királyné, az 1910 és 1936 között uralkodó V. György király feleségének koronázására készült fejékkel fogják megkoronázni.

Az utóbbi három évszázadban minden koronázáskor használták az aranyhintót

A majd háromszáz éves koronázási hintót pedig csak a szertartás után használják majd, de míg Erzsébet több mint két órán át kanyargott vele London utcáin, addig Károlyék tíz percet fognak. Hetven éve Erzsébet segítői hercegek és márkik lányai voltak, Károlynak és Kamillának az unokáik, közeli rokon kisgyermekeik segítenek majd, például a palástjuk hordozásánál.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: GettyImages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete