Lélek Sztárok

Mentődolgozók a Gálvölgyi-ügyről: „Az esetnek következménye lesz”

A 74 éves színészt jelenleg is intenzív osztályon ápolják. Múlt héten, otthon lett rosszul. Mentőt hívtak hozzá, ám az nem érkezett meg, így autóval vitték kórházba.

Valóságos össztűz zúdult az Országos Mentőszolgálatra, miután kiderült, Gálvölgyi Jánost a lányainak kellett bevinnie a kórházba, amikor a színész légzési nehézségekre panaszkodott és félrebeszélt – írta a Story. Bár a család riasztotta a mentőket, a hívást kezelő mentésirányító úgy ítélte meg, nem áll fenn közvetlen életveszély, így nem küldött mentőautót. Az ügy óriási hullámokat vetett, főleg annak ismeretében, hogy Gálvölgyi Jánost napok óta az intenzív osztályon kezelik, a legutolsó információk szerint is súlyos, de stabil az állapota. Az Országos Mentőszolgálat már a színész kórházba kerülésének napján vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményéről Győrfi Pál pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Lezárult a vizsgálat

A belső vizsgálatból kiderült, hogy a mentésirányító hibázott, rosszul döntött, amikor a beérkezett információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, és emiatt nem indult mentőautó az egyre rosszabb állapotban lévő színészhez. A vizsgálatból az is kiderült: az ugyan nem volt egyértelmű, hogy Gálvölgyi János közvetlen életveszélyben volt, ugyanakkor az ilyen kétséges esetekben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után.

Ezt gondolják a mentődolgozók

Az ügyben azóta megszólalt a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is, akik Facebook oldalukon tették közzé nyílt állásfoglalásukat. Ebben azt írják, „pont a szervezet 75 éves fennállását ünneplő Mentők Napján robbant be a köztudatba a hír, hogy egy országszerte ismert, tisztelt és kedvelt, a mentőszervezethez hasonló kort megért VIP-személy ügyében hibázott a mentésirányító, ami miatt elmarasztalták. Ennek az esetnek pedig egyenes következménye lesz, hogy mérlegelés nélkül kiküldésre kerül minden „feltételezhetően életveszélyes” bejelentéshez (ALS-)mentőegység. Ezzel nincs is gond, az over-triage a kisebbik hiba, de emiatt elvonásra kerül olyan esetektől az egység, ahol valóban szükség lenne rá.”

A mentődolgozók úgy vélik tehát, Gálvölgyi szerencsétlen esete miatt szigorodni fognak a mentésirányítási szabályok, ám ez nem feltétlenül jó, ugyanis olyan esetekhez is rohamkocsi érkezik majd, ahol erre nem lenne szükség, és ezzel esetleg nem tud menni olyan esetekhez az autó, ahol valóban nagyobb szükség lenne rá.

„Ez pedig az ország azon kevés pontján, ahol csupán elégséges minimum a mentőellátottság, ott potenciálisan átmeneti elégtelenséget generál. Emiatt tovább fog nőni a nyomás az irányítócsoportokon és az magában hordozza a hiba veszélyét, ami további elmarasztalásokat von maga után”folytatták a bejegyzésben, amit Csiszár Roland mentőtiszt jegyez.

A mentőtiszt több, szakmai jellegű javaslatot is tesz, hogy többé ilyesmi ne fordulhasson elő, ezek közül az egyik:

„Kérdéses esetekben, amikor a bejelentő vitatja a mentőküldés elutasítását, akkor pedig be kellene kapcsolni a beszélgetésbe egy nem leterhelt és pszichés vezetésben, kommunikációban is magasan képzett irányítócsoport-SuperVisort, hogy támogassa a döntést.”

Fotó: RTL

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete