Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Ön most is ül?

Természetesen nem ijesztgetni akarom a kedves Olvasót, inkább csak szeretném a figyelmét felhívni arra, hogy a sok ülésnek mik a velejárói, és mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki semmilyen betegségünk.

Amikor e sorokat írom, természetesen én is ülök. Pedig jó, ha tudjuk, a 21. századi ember egyik fő ellensége a szék, vagyis leginkább maga az ülés. És ahogy a nemzetközi felmérések mutatják, sajnos egyre többet ülünk, az elmúlt 10 év alatt egy órával többet. Ülünk az autóban, a tömegközlekedési eszközökön, a számítógép és a tévé előtt, evés közben, de akkor is, ha a telefonunkat nyomkodjuk.
Pedig jó, ha tudjuk, a rengeteg üléssel töltött időnek nagyon sok negatív hatása van az egészségünkre. Megjegyzem, egy felmérés szerint a magyar nők, a középkorúak és azon túliak napi 5-6 órát ülnek a tévé előtt. Ez bizony a fizikai és szellemi állapotukra is nagyon károsan hat. Elhízáshoz vezet, de a helytelen testtartás miatt mozgásszervi megbetegedések alakulhatnak ki, hiszen megterhelést jelent a hátunknak és az ízületeinknek. Az ülőmunkát végzők jelentős részénél jellemzőek a tarkó-, fej-, nyak-, hát- és gerincfájdalmak,  sőt  a vállunk és csípőnk is károsodhat az ülő életmód miatt.

Természetesen nem ijesztgetni akarom a kedves Olvasót, inkább csak szeretném a figyelmét felhívni arra, hogy a sok ülésnek mik a velejárói, és mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki semmilyen betegségünk. Már apró változtatásokkal is csökkentjük a kockázatokat. Magam is hajlamos vagyok belefelejtkezni a munkába, és ilyenkor szinte elzsibbad minden porcikám. Ezért jó, ha folyamatosan változtatunk a testhelyzetünkön. De a legjobb, ha 50-60 percenként felállunk, és teszünk kb. 250 lépést – például készítünk egy teát –, ez is segít átmozgatni egy kicsit a testünket. Régóta ajánlják a szakemberek a lépcsőzést, végre megfogadhatnánk a tanácsukat. Azzal is segíthetünk, ha a számítógépet úgy helyezzük el, hogy ne legyen se túl magasan, se túl alacsonyan.

Egyébként az interneten nagyon jó kis gyakorlatokat lehet találni, ülőtornára is. Persze ezek a rövid, frissítő mozgások nem helyettesítik a rendszeres sportolást. Bármilyen mozgásforma jó, ha örömünket leljük benne. Nekem – és ezt már itt is sokszor elmondtam – a gyaloglás a legjobb. Én naponta megyek, de ha már hetente háromszor-négyszer minimum 30 percet szán valaki magára, az egészségére, az is sokat számít. Most telt el kb. egy óra, tehát ideje felállnom, és megmozgatni magam. Tegyék ezt önök is!

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete