Sztár

Bolti halászlé kerül az asztalra karácsonykor Endrei Juditnál: „Érdemes a legszebb ünnep miatt stresszelni?”

Az ünnepi vacsorát is egyszerűsítettem. Mert korábban sok háziasszonyhoz hasonlóan a sok sütéstől-főzéstől estére már elfáradtam, és bizony olykor nyűgös lettem.

Az ünnep közeledtével a legtöbb háziasszonyban egyre nő a feszültség, mert azt szeretné, hogy minden csillogjon-villogjon otthon, hogy mindenkinek meglegyen a személyre szabott ajándéka, és hogy az ünnepi vacsora a lehető legtökéletesebb legyen. Már aki ezt a felsorolást olvassa, annak is összeszorul a gyomra, tényleg mindennel kész leszek?!

Nemrégiben egy előadást hallgattam a stresszről, amiben sok mindent felsoroltak, mi okozhatja. És ma már tudjuk, a kezeletlen stressz az egyik legveszélyesebb faktor az egészségünkre nézve. Érdekes, mi minden volt ezen a listán. Munkahelyi nyomás, családi problémák, anyagi gondok, kapcsolati konfliktusok, időhiány, zajos környezet, változások… És valahol a sorban egyszer csak ott látom: karácsony! Szíven ütött, szabad, érdemes a legszebb ünnep miatt stresszelni? Hát persze hogy nem!

Azért régen én is azok közé tartoztam, akik aggódtak, szorongtak amiatt, hogy minden úgy legyen, ahogy elképzeltem. Ám ahogy teltek az évek, egyre fontosabbá vált, hogy én is szeretném jól érezni magam a legkedvesebb ünnepem alkalmával. Már a készülődés során is. Ha nem volt időm fenekestül felfordítani a házat, bizony csak ott takarítottam, ahol a „papok táncolnak” – anyukám mondta ezt mindig –, akkor úgy is jó volt. Megesett, hogy nem díszítettem fel a karácsonyfát, csak az égőket raktam rá, úgy is gyönyörű volt, úgy is örömöt szerzett.

Bolti halászlé

Az ünnepi vacsorát is egyszerűsítettem. Mert korábban sok háziasszonyhoz hasonlóan a sok sütéstől-főzéstől estére már elfáradtam, és bizony olykor nyűgös lettem. Pedig az asztalnál ülőkkel együtt élvezni szerettem volna az ünneplés, az együttlét pillanatait.

Ezért ma már a halászlét boltban veszem meg – vetekszik az éttermivel. A húgom kedvéért csinálok egy finom vegetáriánus ételt, mi meg a lányokkal évek óta töltött csirketekercset eszünk egy könnyű salátával. Ja, a mákos gubát el ne felejtsem! Mindig ez a desszert, én csinálom, természetesen tripla mákkal. Hangsúlyozom, mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné, ahogy jónak látja. De csak annyit, csak úgy, hogy ne járjon stresszel! Mert különben a legszebb ünnep csak nyűggé válik, az pedig sem nekünk, sem a szeretteinknek nem jó.

Szeretettel: Judit