Ezotéria

Ma gyújtjuk az első gyertyát: az adventi böjt, a nagytakarítás és a szellőztetés is segíti a spirituális felkészülést

Advent idején, a karácsonyra várva a testünket és a lelkünket is jó fokozatosan az ünnepre hangolni. Ez segít, hogy a lehető legmélyebben átélhessük annak valódi üzenetét.

A böjtölés áthelyezi a fókuszt

Az év legmeghittebb ünnepe lelki értelemben az Istennel való találkozásra is lehetőséget biztosít. Elődeink tisztában voltak ezzel – mint ahogy azzal is, hogy az ünnepbe nem lehet a hétköznapokból csak úgy „beesni”, testben és lélekben egyaránt fel kell rá készülni. Nem véletlen, hogy karácsony és húsvét előtt őseink még böjttel tisztították meg testüket és lelküket. Ez nemcsak azt jelentette, hogy bizonyos ételeket nem fogyasztottak, hanem azt is, hogy tudatosan áthelyezték a fókuszt a fizikairól a szellemi síkra, az elmélyülésre. Ez a megtisztulás abban is támogat, hogy anyagi és lelki téren egy­aránt eltávolítsuk mindazt, amire már nincs szükségünk, ami már csak az energiát vonja el tőlünk.

Lassuljunk le és gondoljuk át!

Akár böjtölünk, akár nem, szánjunk egy kis időt advent idején a lelassulásra. Figyeljünk befelé, meditáljunk, sétáljunk a természetben, s közben gondolkodjunk el azon, hogy melyek azok a meggyőződéseink, tudati mintáink, amelyektől már ideje lenne megszabadulni. Tekintsük át az életünk elmúlt időszakát, és vonjuk le belőle a tanulságokat, a következtetéseket.

A szellemi felkészülést, az áthangolódást segítik az ilyenkor mindenhol felcsendülő karácsonyi dalok is. Ha hallgatásuk közben épp valamilyen finomságot készítünk, a szeretet energiája az ételbe, süteménybe is átkerülhet.

Miről szól a nagytakarítás, a lomtalanítás?

Amikor mindent fényesre suvickolunk az otthonunkban, lényegében ugyanúgy felkészülünk fizikai síkon, mint lelkin: megszabadulunk attól, aminek már nincs helye az életünkben. A művelet máris könnyebbé válik, ha tudjuk, hogy ezzel nemcsak a vendégek fogadására készülünk elő, hanem az otthonunk rezgéseit is emeljük. Amit már legalább egy éve nem használtunk, és szó szerint felesleges súlyként nehezedik a sorsunkra, azt dobjuk ki. A lomtalanítás után fizikailag is megkönnyebbülünk, a lakásban pedig felfrissülnek az energiák.

A tisztítás során csutakoljuk le mindazt, amit már legalább fél éve nem mostunk le. Takarítás közben és után alaposan szellőztessünk ki, hiszen az állott levegőben nem mozog élénken az életenergia. Amikor már minden ragyog, füstölők vagy aroma­lámpák segítségével gondoskodhatunk a kellemes illatokról is.

Szabaduljanak fel az érzések

Figyeljünk befelé, hogy milyen érzések rekedtek bennünk, mi nyomja a lelkünket. Vegyük szemügyre a legfontosabb érzelmeinket: a szeretetet, a dühöt, a sértődöttséget, a kisebbrendűségi érzést… Vizsgáljuk meg, hogy megéljük-e őket, vagy elakadtak valahol. Szabadítsuk fel őket: sportoljunk nagy erőbedobással, ha kell, sírjunk, vagy beszéljünk róluk őszintén annak, akit illetnek. A lényeg, hogy ne söpörjük őket a szőnyeg alá.

Energetizálnak a színek

A színes gyertyák segítségével az otthonunkat is felfrissíthetjük. Égő gyertyával a kezünkben menjünk végig a lakáson, és közben erősen képzeljük el, hogy mi magunk és a környezetünk is megtisztul, erővel töltődik fel. Lássuk, milyen hatással lehetnek ránk az egyes színek!

  • Piros: serkenti az anyagcserét, felgyorsítja a légzést, erősítheti a vérkeringést, erővel tölt fel.
  • Narancssárga: az öröm és a vitalitás színe, segítségével búcsút inthetünk a rosszkedvünknek.
  • Sárga: serkenti az agyi és mentális funkciókat, jókedvre hangol.
  • Zöld: teltségérzetet ad, élénkíti az idegeket. Aki sokat ül a számítógép előtt, annak különösen javasolt, mert a szemet is nyugtatja.
  • Kék: a béke és a nyugalom érzetét kelti, jó hatással van a magas vérnyomásra, és segít megszüntetni a kínzó álmatlanságot.
  • Indigókék: a megérzések, a hatodik érzék erősödhet tőle, miközben a fájdalmakat is enyhítheti.
  • Lila: a női és a férfi energiák harmóniájának megteremtésében jeleskedik. Megnyugtat, megteremti az anyagcsere egyensúlyát.

Elengedő fürdő

Ha van kedvünk hozzá, spirituális tisztító fürdőt is vehetünk. Egy kád meleg vízbe tegyünk tisztító hatású gyógynövényeket (például csalánt, körömvirágot, zsurlót vagy cickafarkot). Használhatunk illóolajokat (például levendulát, citromot, eukaliptuszt) és egy evőkanál lúgosító hatású szódabikarbónát is. Azzal a tudattal merüljünk bele az illatos vízbe, hogy most elengedünk mindent, ami nyomasztó és nehéz, ami visszafog.

Tisztító energiák

Utolsó lépésként felszentelhetjük azt a teret, amelyben élünk. Ennek legegyszerűbb módja az ima, amelynek során kérjük a saját védőangyalunkat, hogy hozza el otthonunkba a tisztító energiákat, és szabadítsa meg azt minden nehéz, diszharmonikus rezgéstől. Képzeljük el erősen, hogy megérkezik ez az energia. Ezután kérjük, hogy töltse fel a lakást tiszta szeretettel, egészséggel, harmóniával, békével. Majd kérjük, hogy vonja körbe otthonunkat fénnyel, ami megtartja ezeket a jó erőket. Végül köszönjük meg a segítséget.

Szöveg: Izing Klára

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete