Uncategorized

Napi 200 szerelmes levelet kapott Rökk Marika, őrült rajongó figyelte: „Ne fogadjon látogatókat, mert agyonlövöm!”

Rajongtak érte a férfiak a harmincas évek Budapestjén, napi kétszáz szerelmes levelet kapott. Igazi primadonna volt, az operettek, cirkuszok sztárja, 21 évesen már saját villát tartott fent a Hidegkúti úton. Következzék Rökk Marika kalandos élete!

1913-ban született Kairóban, azért ott, mert az édesapja – aki egyben a menedzsere is lett később – ott kapott munkát. Aztán hazatértek, a kislányról pedig hamar kiderült, a színpadra született. Hétéves volt, mikor a család Hévízen nyaralt. Egyik este egy zenés mulatságon fogta magát, kiment a színpadra és mindenkit levett a lábáról a táncával. Ott volt a nézők között a híres színésznő, az akkor még idős Jászai Mari is. A rögtönzött előadás után odalépett a szülőkhöz és csak annyit mondott: „Ezt a gyereket pedig tanítsátok, mert a színpad lesz a kenyere!” Igaza lett.

11 évesen már szerepelt

Igazi csodagyerekként kezelték. Tizenegy évesen már a híres francia Moulin Rouge szólótáncosa volt, heti 60 dollárt kapott, ami akkor tetemes összegnek számított. A franciáktól csábították át a kislányt Amerikába a Broadway-re, ahol már dupla gázsit számoltak neki fel hetente. Huszonéves korára a világ összes valamire való mulatójában, operett színpadán fellépett, nem véletlen, hogy itthon is sztárként kezelték a csinos, szőke primadonnát. Tizennyolc évesen lett először szerelmes, az sikeres operett szövegkönyveket író Szilágyi Lászlóba habarodott bele. A 17 évvel idősebb férfitól óvták a szülei, aztán a kapcsolat hamar véget ért. Szilágyit megviselte a visszautasítást, de nem ezért, hanem egy súlyos betegség miatt halt meg mindössze 43 évesen a II. világháború alatt.

Rökk Marikát elhalmozták szerelmes levelekkel a rajongók, napi kétszáz piros, kék vagy éppen rózsaszín és illatos levélkét kapott. Az apja egyszer meg is jegyezte viccesen: „Édes , ha téged egy férfi meglát, mindjárt úgy tesz, mint egy fa tavasszal. Levelezni kezd…” Az egyik titkos hódolója miatt a rendőrséghez kellett fordulniuk. Történt, hogy egy álnéven írogató férfi napi négy levelet dobott a család villájának postaládájába. A tartalmukból kiderült, mindent tud arról, amiről a família a nappaliban beszélget. És az is, kezdi elvenni az eszét a viszonzatlan szerelem. Amikor az egyik levelében az állt „Ne fogadjon látogatókat, mert agyonlövöm!”, a család detektíveket hívott. Azok el is rejtőztek a villa kertjében éjszaka. Nem is kellett sokat várni, valaki átmászott a kerítésen az ablakok alá állt. Itt fogták el. Mint kiderült, egy 39 éves, vecsési magántisztviselő volt a fenyegetőző, akit a Lipótmezőre szállítottak kivizsgálásra.

Az első igazi sztár volt

Az emberek mindent tudni akartak róla, még Rökk Marika rajongók egyesülete is alakult az országban. Ő pedig örömmel válaszolt minden kérdésre. Így kiderült, hogy csak narancslevet iszik és kedvence a rántott csirke uborkasalátával. 1934-ben, húsz évesen aztán némi folt esett a renoméján, ugyanis kiderült, hogy egy bécsi cirkusz beperelte szerződésszegésért, több alkalommal is igazolatlanul hiányzott a fellépésről. A bírósági tárgyalásról részletesen beszámoltak a lapok, Rökk Marika a tárgyalóteremben is primadonnaként viselkedett, a tudósítások szerint háromszor ájult el miközben az ítéletet hallgatta. Végül 25 ezer schillinget kellett fizetnie.

Egy vállrándítással elintézte, hiszen tárt karokkal és vastag pénztárcákkal várták máshol. Hogy milyen jól keresett, arról csak annyit, még Bécsben egy este 750 schillinget kapott, egy operett-táncos viszont mindössze ötöt. 1935 januárjában aztán minden újság azzal volt tele, hogy Rökk Marika megpróbálta megölni magát. Ami tény, a jobb csuklóján egy öt centis, vágott sebbel rohantak vele kórházba, a vágás pedig az ütőerét is érte. Mikor jobban lett, állította, hogy csak balesetről volt szó. Este hajmosáshoz készülődött, elővett egy literes benzines palackot, ami azonban eltört és az egyik nagyobb üvegdarab vágta el a kezét. Még viccelődött is, azt mondta, egy oka lett volna arra, hogy előjöjjön ezzel az öngyilkossági históriával, hogy mostanában mintha többet írtak volna a lapok Fedák Sáriról. Rökk Marikáról is írtak eleget. Például arról is beszámoltak, hogy autóvezetés-órákat vett, méghozzá egy hófehér és méregdrága Bugatti volánja mögött ülve. Az első órája egy vidék országúton volt, s mint kiderül, két nyúl és hat tyúk élete bánta a kezdeti bizonytalanságot.

Nyugaton is népszerű volt

Rökk Marikát a német filmipar is felfedezte magának és mesés szerződést ajánlottak neki. Ott aztán 1940-ben hozzáment feleségül a nagy sikerű filmjei rendezőjéhez, Georg Jacobyhoz, aki 31 évvel volt idősebb nála. Négy évvel később, a kislányuk, Gabriele Jacoby is megszületett. Rökk Marika az önéletrajzi könyvében – amely néhány éve magyarul is megjelent – megírta, oda volt érte Adolf Hitler, de legfőképpen a náci propagandaminiszter, Joseph Goebbels. Rökk azt is megemlítette, előfordult, hogy egy társasági összejövetelen – ahol a férje, Jacoby is ott volt – Goebbels az asztal alatt próbálta simogatni a lábát.

A háború után egy amerikai újság azzal vádolta meg, hogy német kém volt. Beperelte az újságot és meg is nyerte a pert, ám időről időre előjött a téma, olyannyira, hogy néhány éve már azt ecsetelték titkos dokumentumokra hivatkozva, hogy kettős kém volt, mert a szovjeteknek is dolgozott. Rökk Marika a férje halála után ismét megházasodott, az osztrák színész Fred Raullal élt, annak 1985-ben bekövetkezett haláláig.

A magyar színésznő szép kort megélve, 2004-ben, a Bécs melletti Badenben aludt el örökre. 90 éves volt.

Fotó: Fortepan / Fortepan

A képen középen, szemüveggel Eisemann Mihály zeneszerző, balról Rökk Marika, szőkén Déry Sári, Kiss Manyi, Gombaszögi Ella színművésznők.

Forrás: ujsagmuzeum.hu