Címlapsztori Sztárok

Édesanyja Beton.Hofi legfőbb támasza: „Minden férfi hasznára válna, ha sírna”

Talán joggal kérdezik az idősebb olvasóink, hogy ki ez a jóképű férfi? A 32 éves rapper a fiatal korosztály egyik legkedveltebb művésze. Röpke pár év alatt szinte a semmiből építette fel a karrierjét, most pedig már sokmilliós lejátszásai vannak.

A közvéleményben sajnos él egy sztereotípia, mely szerint a rapperek balhésak és nagyképűek. Ennek egyszerre felel meg és cáfol rá Beton.Hofi, aki személyesen meglehetősen szerény, intelligens és mély érzésű. A Schwarcz Ádám néven született rappernek egyetemi diplomája van, bár a tanult szakmájában, közgazdászként sosem dolgozott. Labdarúgó szeretett volna lenni, de a sorozatos sportsérülések miatt erről az álmáról le kellett mondania. „Tíz év alatt nyolcszor operálták a  lábamat, hónapokat töltöttem kórházban. A focival eltűnt egy óriási szenvedély az életemből. Kellett valami más a helyére. Ez lett rap, a dalszövegírás és a zeneszerzés. 2021-ben jelent meg az első lemezem” – mondja Beton.Hofi.

Szorongó típusnak tartja magát

A kétszeres Fonogram-díjas előadó Budapesten született és a Józsefvárosban nőtt fel. Erre szokták mondani, hogy komoly környék, ahol nem ritkák az utcai balhék, a rendőrségi razziák. A mostani Beton.Hofit mégsem tudom elképzelni rosszfiúként, ahhoz túlságosan becsületes a kinézete. És hát érzékenynek tűnik, amiről nyíltan beszél. Megtudom tőle, hogy szorongó típus, erre a tulajdonságára oda kell figyelnie, hogy ne hatalmasodjon el rajta.

„Könnyen bele tudok merülni a saját világomba, a művészetembe. Napokig el tudok lenni egyedül a lakásban. De a pályám sajátossága, hogy amikor dolgozom, új számokat írok, ahhoz kell egyfajta elmélyülés” – mondja. Talán nem véletlen, hogy a zene mellett a képzőművészet a hobbija. Az is magányos műfaj.

„Újabban festegetni is szeretek. Absztrakt képeket, vizuális alkotásokat készítek. Bizonyos érzéseket színnel és formával ábrázolok, párosítok. Ha valaki feljön hozzám, és tetszik neki, amit festettem, szívesen odaadom neki. Nem ragaszkodom a tárgyaimhoz.” Jószívű, és kiderül, ezt a tulajdonságát otthonról hozta.

„A szüleimtől azt láttam, hogy amikor a barátaik, ismerőseik feljöttek hozzánk, minimum egy tányér étellel megkínálták őket. Fontosak a barátok, megosztani velük, amink van.”

Nem szégyelli a könnyeit

A rapper összetett személyiség, akinek az elvonulós időszak mellett az emberi kapcsolatokra is nagy igénye van. „A barátaimat az életem különböző szakászában ismertem meg: a fociból, az egyetemi éveimből és a zenéből. Kedvelem a klubokat és a mulatozást, a házibulik is bejönnek. A régebbi szomszédaimtól ezúton is elnézést kérek, mert a zene miatt gyakran éjszaka is ment a hangoskodás. Most már tudom, hogy egy társasházban, egy lakóközösségben be kell tartani az együttélés szabályait” – mondja nevetve. Amikor megkérdezem tőle, hogy mivel lehet boldoggá tenni őt, azonnal rávágja:

„Ha rappelhetek és a szeretteimmel lehetek. Az édesanyám kiemelkedően fontos az életemben. Erős és kitartó nő. A nevelőapukámra is mindig számíthatok, a vér szerinti apám sajnos már meghalt. Az anyai nagymamám nagyon komoly és fegyelmezett, én csak a zenében vagyok az. Legutóbb pedig a nevelőapukám édesanyját, az erdélyi nagymamámat veszítettem el, januárban volt a temetése. Nagyon közel állt hozzám. Nyáron lent voltam nála Désen, akkor már nem érezte jól magát. Nagyon kikészültem, sírtam, amikor megtudtam, hogy elment.”

Kisgyerekként Ádinak becézték

A rapper nem titkolja azt sem, hogy néhány órával a találkozásunk előtt is könnybe lábadt a szeme. Véletlenül kérdeztem rá, hogy mikor fordult elő ez vele utoljára, ő pedig nem leplezte: „Ma reggel. Sokszor szoktam sírni. Például, amikor fáj a lelkem, vagy eszembe jut valami rossz emlék. Régi sebek előjönnek a mélyből, nem hagynak. A sírás természetes. Tudom, apáink idejében egy férfi nem mutathatta ki az érzékenységét, de engem a sablonok már nem érdekelnek. Szerintem minden férfi hasznára válna, ha sírna, ha kiadná magából a lelki fájdalmát.”

Reméli, hogy jó apa lesz

A párkapcsolat is szóba kerül. Úgy tűnik, a fiataloknak mostanában nehezen megy az elköteleződés, a házasság. „Szerintem ez abból fakad, hogy a szüleink generációjában nagyon sok volt a válás – mondja. – Az a minta, amit az én korosztályom gyerekként látott, nagyon kihat arra, hogy milyen bizalmunk van a párkapcsolat, az elköteleződés felé. Az én szüleim is elváltak, talán ezért is éltem meg intenzíven a korábbi szakításaimat. A házasság nem sürgős, ki kell várni a megfelelő alkalmat.”

A rapper jelenleg egyedül él. „A zenei karrierem indulása óta nehezebb a kapcsolódás. Néha nyomaszt, de görcsösen nem lehet megoldani. Az internetes társkeresés elterjedt, de én korábban sem szerettem ott ismerkedni. Felregisztráltam, de letöröltem a profilomat, a vakrandi nem az én műfajom. Nekem fontos, hogy a való életből történjen valamilyen előzmény, ne a virtuális világban találkozzunk először.”

Beton.Hofinak konkrét elképzelése van a jövőjéről. „Szeretnék családot, gyerekeket. Hiszem, hogy találok majd egy társat. Remélem, jó apa is leszek. Nem gondolom, hogy negyven- vagy ötvenévesen rapsztárként szeretnék a színpadon állni. Ezt a műfajt Magyarországon talán csak egy ideig lehet csinálni, nem életem végéig. Később zenei producer lennék, vagy egy pályakezdő fiatal előadó menedzsere. Alkotóként mindenképp aktív kívánok maradni.”

A legfontosabb koncertjére készül

A napokban jelenik meg a rapper O című mixtape-je. A 16 tonna fehér hó és a Holnap megállnak című dalokhoz videóklip is készült, ami Beton.Hofi YouTube-csatornáján már látható. A lemezbemutató koncertet pedig április 13-án az MVM Dome-ban tartja. „Ez lesz az eddigi legfontosabb show-m” – mondja az előadó, aki úgy érzi, hogy szofisztikáltan és kocsmanyelven is tud ugyanarról a témáról beszélni. Az összes asztaltársasághoz tartozik, és egyikhez sem.

Fotó: Miki357, Somai Márk, archív • smink-haj: Szabó Lilla • styist: Bendes Bianka • ruha: Asos, Van Graaf

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete