Uncategorized

Hófehér függöny: így lesz újra makulátlan a beszürkült textília

A függönymosás kevesek kedvenc elfoglaltsága. Ahhoz, hogy könnyebb legyen a dolgunk, összegyűjtöttük a legjobb praktikákat függönymosáshoz.

Függönymosás 1×1

Négyhavonta mindenképpen érdemes kicsit felfrissíteni a lakás függönyeit. Az anyag redőiben ugyanis sok por ragadhat meg, amely akár allergiás reakciót is kiválthat. Miután leszedtük a karnisról a függönyöket, először alaposan rázzuk ki, ezután nem árt egy jó bő vizes áztatás.

Ezt a vizet cseréljük is ki néhányszor, és legalább 12–14 órán át hagyjuk benne a függönyt. Hideg vízzel áztassunk, mert a meleg nem tesz jót a kényes anyagnak.

Ezek után jöhet a mosás. Ha lehetséges, válasszunk folyékony mosószert, amely nem ragadhat bele a függöny redőibe. Külön mossuk a műszálas, a pamut- és a sötétítőfüggönyt.

Egyszerre csak két-három függönyt mossunk, ne tömjük tele a mosógépet, mert nem lesz szép és tiszta a végeredmény.

A vékony anyagokat maximum negyven fokon mossuk, és óvatosan centrifugázzuk. A vastag függönyöknek kell egy kis szárítás, érdemes – ha lehetőségünk van – a kertben kitenni a szárítókötélre, és még picit nedvesen átvasalni. Így könnyebben megszabadulhatunk az apró gyűrődésektől.

Soha ne csavarjuk ki, ne nyomogassuk a függönyt – kézi mosás esetén se –, mert nehéz dolgunk lesz a vasalással. A vékonyabb anyagok a mosógépből egyenesen a karnisra kerülhetnek.

Nejlonfüggöny mosásánál a mosógépbe ne öblítőt tegyünk, hanem keményítőt, sokkal szebb lesz az anyag. Fontos, hogy ezt a módszert csak fehér vagy világos anyagnál alkalmazzuk, mert a színes függönyök veszíthetnek élénkségükből.

Hogyan száradjon?

A függönyök mosás után azonnal kerüljenek szárítókötélre vagy a karnisra, ám miután kivettük a mosógépből, ellenőrizzük, hogy nem maradt-e mosópor az anyagon, ugyanis ez könnyen reakcióba léphet a napfénnyel, és roncsolhatja az anyagot! Semmiképpen ne fektessük le, mert az így keletkező redőket nehéz lesz eltávolítani.

Lehetőleg szobahőmérsékleten vagy meleg napsütésben száradjon az anyag, hőhatásnak ne tegyük ki, mert sérülhet a függöny textúrája, színei, minősége. A szárítógépet is felejtsük el, ha függönyről van szó. Ha vasalnunk kell az anyagot, a vasalót ne állítsuk 150 Celsius-foknál melegebbre. Az anyagot a fonákján vasaljuk, és mindig a száliránynak megfelelően.

Fehér függönyök

A fehér függönyök mosásához bevethetünk házi praktikákat is a konyhából: két csomag sütőport öntsünk egy adag mosandó függönyhöz, így gyönyörű fehér lesz az anyag. Ugyanilyen jól alkalmazható a só: egy kiló sót tegyünk annyi vízbe, ami ellepi a függönyöket, és egy napig áztassuk az anyagot a sós vízben.

Hófehér függönyökhöz csíkmentes ablakok dukálnak. Hogy hogyan lesz az, ide kattintva kiderül.

Fotó: pexels