Konyha Otthon és Kert

El sem tudja képzelni, mi minden mehet bele: tízezreket is spórolhat, ha okosan használja a fagyasztót!

Nemcsak a mireliten megvásárolt készételeket, zöldségeket, gyümölcsöket érdemes tartani a mélyhűtőben, de a főzésből megmaradt, vagy az akciósan nagyobb tételben megvett élelmiszereket is lefagyaszthatjuk, és máris spóroltunk.

Húsfélék

➤ Felvágottakból jó ötlet akár a nyaralás előtt betárazni, hiszen legalább 2 hónapig bírják a mélyhűtőben.
➤ A bacont és a kolbászt akár 1-2 hónapra is betehetjük a fagyasztóládába.
➤ Ha megmaradt a nyers darált húsból, tegyük be bátran a jégre, 3-4 hónapig eláll.
➤ A sonka és a virsli 1-2 hónapig is bírja állagromlás nélkül.
➤ A nyers baromfit egészben 12 hónapra is eltehetjük.

Olajos magvak

➤ A mandula, dióbél, mogyoróbél, mák is jól bírja a mélyhűtőben tárolást, így elkerülhetjük, hogy megavasodjanak.

TIPP

A címkézésnél ne csak azt tüntessük fel, mi van a csomagban és mekkora mennyiségben, de írjuk rá a dátumot, mikor tettük el. Ügyeljünk rá, hogy már eleve mindig a megfelelő adagban porciózzunk, hiszen felolvadás után már nem fagyaszthatók vissza.

Kenyér, péksütemény

➤ Ha rajtunk maradt a kenyér, vagy tudjuk, hogy késő este érünk haza a nyaralásból, amikor már nincs nyitva bolt, indulás előtt tegyünk be egy kis cipót, néhány kiflit vagy zsömlét is mélyhűtőbe. 3 hónapig tárolhatók így. Még kiolvasztani sem kell őket fogyasztás előtt, egyből tehetjük a meleg sütőbe. Egy kis vízzel lefröcskölve pedig biztos, hogy olyan lesz utána, mint új korában.

A Mestercukrász győztesének drámája: Roxit a párja forgatta ki a vagyonából, fegyvert nyomtak a fejéhez

Tejtermékek

➤ A magas zsírtartalmú sajtok, túró, juhtúró, vaj bátran a fagyasztóba tehető, kiolvadva azonnal fogyaszthatók, vagy dolgozhatunk velük. Így ha épp akciós vajhoz jutunk hozzá, nyugodtan vehetünk 1-2 dobozzal többet, és eltehetjük.
➤ A tej gond nélkül eláll a fagyasztóban 3 hónapig.
➤ Ha túl sok kávétejszínt vásároltunk, eltehetjük akár 4 hónapra is a mélyhűtőbe.

TIPP

Vizesen, nedvesen semmit ne fagyasszunk le, mert jegesedni fog az étel a csomagoláson belül.

Tojásfehérje

➤ Bizonyos sütemények, a besamel mártás, vagy a fánk sok tojássárgáját igényel. Az ilyenkor megmaradt fehérjét akár 12 hónapra is lefagyaszthatjuk! Először egy napig tároljuk a hűtőben és utána mehet mélyhűtőbe. Kicsit nehezebb így habot verni belőle felengedés után, de megéri megtartani.

Fűszerek

➤ A kiskertünkben elszaporodott a zöldfűszer? Milyen jól jön az majd később, télen! A petrezselyemzöldet, rozmaringot, mentát, oregánót nyugodtan be lehet pakolni a fagyasztóba.

Készételek

➤ Ha megmarad a levesekből, főzelékekből néhány adag, tegyük a jégre. Érdemes 1-2 személyes adagokban dobozokba tenni.
➤ Nem fogyott el az összes bolognai mártás? Nyugodtan tárolhatjuk a fagyasztóban, 3 hónapig nem romlik meg.

Gyümölcsök

➤ A meggy, cseresznye, őszibarack, sárgabarack, alma, körte, ringló különösen jól bírja a hideget. Tisztítás és szárítás után daraboljuk fel, és tegyük jól zárható dobozba vagy zacskóba őket.
➤ A puha bogyós gyümölcsöket – a málnát, szedret, ribiszkét – érdemes először tálcára tenni és pár óráig fagyasztani, majd csak ezt követően bezacskózni, így kevésbé sérülnek az apró szemek.

Zöldségek

➤ A zöldségeket eltehetjük nyersen is, némelyiket viszont érdemes fagyasztás előtt blansírozni. Ilyen például a karfiol, a káposztafélék, a karalábé, a zöldbab, a borsó, a kelbimbó vagy a spárga. Azzal, hogy a tisztítás után 2-3 percre zubogó vízbe tesszük őket, azaz kicsit előfőzzük, majd hirtelen jeges vízben lehűtjük és lecsepegtetve, kiszárítva elcsomagoljuk, jobban megőrzik eredeti színüket, állagukat és ízüket is.
➤ A megtisztított gombát vágjuk szeletekre és egy kis citromlében forgassuk meg, mielőtt elzacskóznánk a fagyasztóba, hogy ne száradjanak ki, miután főzés előtt felengedtek.
➤ A krumplit főtt állapotban tegyük el, felolvasztás után tepsis vagy steakburgonya is lehet belőle.
➤ A húslevesbe szánt zöldségeket akár vegyesen is eltehetjük, előkészített csomagban.
➤ A tököt gyalulva tegyük el a jégre.
➤ Ha nem tudjuk héjastól tárolni a vöröshagymát és a fokhagymát, aprítva, kis adagokban fagyasszuk le, nyugodtan.

Tésztafélék

➤ A megsütött piskótát, linzert betehetjük a mélyhűtőbe.
➤ Csakúgy, mint a nyers gyúrt tésztát, rétestésztát.

Amikkel viszont ne kísérletezzünk!

➤ A kevésbé zsíros tejtermékek és a lágy sajtok eredeti állagát megváltoztatja a fagyasztás.
➤ A magas zsírtartalmú tejfölnek, kefirnek és joghurtnak sem tesz jót a mélyhűtés, mert felolvadva grízes lesz az állaguk.
➤ A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök – az uborka, a paradicsom, a görögdinnye vagy a szőlő – nem bírják jól a fagyasztást, elveszítik eredeti jellegüket.
➤ A mandarin, narancs, grapefruit sem fagyasztható, de levük és a belőlük készült gyümölcspüré már igen.
➤ Héjastól tilos lefagyasztani a tojást, mert a héj megrepedhet a hideg hatására, és kifolyik a tojás leve. A főtt tojást sem lehet eltenni így.
➤ A házi készítésű majonéz sem bírja a fagyasztást, mert nincs benne tartósítószer, állományjavító, és kicsapódhat belőle az olaj.
➤ A főtt tészta sem való a mélyhűtőbe, mert ragacsossá, kásássá válhat a felolvasztás után, és túlfőtt állaga és íze lesz.
➤ Az őrleményszerű fűszereknek nem tesz jót a fagyasztás, se az őrölt paprikát, se a fokhagymaport vagy a curryt ne tegyük így el, mert megváltozik az ízük, mivel olvadáskor vizesednek.
➤ Üvegedényben semmit ne fagyasszunk le, mert az üveg eltörik a mínuszokban.

Szöveg: André Melinda

Fotó: Gettyimages