Étcsokimuffin sült habcsóksipkával
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 12 dkg vaj
- 10 dkg 60% feletti étcsokoládé
- 1 dl tej
- 4 db tojás
- 5 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 5 dkg kakaópor
- a habcsókhoz:
- 2 db L-es tojás fehérje
- 15 dkg porcukor
Elkészítés:
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat a csokival együtt vízgőz fölött megolvasztjuk. A tejjel elkevert tojásokat a cukorral fehéredésig habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Elkeverjük benne a felolvadt csokoládés-vajas keveréket.
- A tésztát 8 részes szilikonos vagy kivajazott, kilisztezett muffinformákba osztjuk, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
- A szobahőmérsékletű tojások fehérjét elkezdjük habnak felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, minden kanál után további 1 percig verjük a habot. Kemény, fényes, vágható masszát kapunk. Habzsákba töltjük, és sipkákat nyomunk a kihűlt muffinok tetejére.
- A sütőt grillező fokozaton előmelegítjük, majd a habcsókokat 1-2 percre betesszük sülni. Figyeljük, mert hamar megéghetnek! Kivesszük a sütőből, a sütőt kiszellőztetjük, a hőfokát 90 fokra csökkentjük, és 15 percre visszatesszük száradni a habcsókokat.
Kesudiós-áfonyás csokis kocka, sütés nélkül
Hozzávalók 30 darabhoz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl kávé
- 2 evőkanál kakaópor
- 25 dkg darált keksz
- 1 dl tej
- 1 dl savanykás lekvár (sárgabarack, meggy)
- 10 dkg kesudió
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg vörös áfonya
a mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A vajat, a kockára tört csokoládét és a kávét olvadásig együtt melegítjük. A kakaóport, a darált kekszet és a tejet összekeverjük, és összedolgozzuk az olvasztott csokoládéval.
- A kesudiót apróra daraboljuk, és a masszába dolgozzuk a mazsolával és az aszalt áfonyával együtt.
- Sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit. Belelapogatjuk a kekszmasszát úgy, hogy kb. 2-2,5 cm magas legyen.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal és a vízzel együtt. Egyenletesen megkenjük vele a lesimított kekszlapot. Kanál hátával hullámokat húzunk bele, és 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kínáláshoz éles, vékony pengéjű késsel kockázzuk.
Képek: Vrábel Kriszta