Konyha

Recept: Karácsonyi csokoládés álmok – étcsokimuffin és sütés nélküli kesudiós kocka édesíti meg a karácsonyt

Manapság, amikor már majdnem mindent lehet készen kapni, egyre jobban felértékelődnek a kézzel gyúrt, otthon sütött finomságok.

Étcsokimuffin sült habcsóksipkával

Hozzávalók 8 darabhoz:
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg 60% feletti étcsokoládé
  • 1 dl tej
  • 4 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kakaópor
  • a habcsókhoz:
  • 2 db L-es tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés:

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A vajat a csokival együtt vízgőz fölött megolvasztjuk. A tejjel elkevert tojásokat a cukorral fehéredésig habosra keverjük, majd hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Elkeverjük benne a felolvadt csokoládés-vajas keveréket.
  2. A tésztát 8 részes szilikonos vagy kivajazott, kilisztezett muffinformákba osztjuk, és a sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
  3. A szobahőmérsékletű tojások fehérjét elkezdjük habnak felverni. Mikor már habos, de még nem kemény, kanalanként hozzáadjuk a porcukrot, minden kanál után további 1 percig verjük a habot. Kemény, fényes, vágható masszát kapunk. Habzsákba töltjük, és sipkákat nyomunk a kihűlt muffinok tetejére.
  4. A sütőt grillező fokozaton előmelegítjük, majd a habcsókokat 1-2 percre betesszük sülni. Figyeljük, mert hamar megéghetnek! Kivesszük a sütőből, a sütőt kiszellőztetjük, a hőfokát 90 fokra csökkentjük, és 15 percre visszatesszük száradni a habcsókokat.

Kesudiós-áfonyás csokis kocka, sütés nélkül

Hozzávalók 30 darabhoz:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 dl kávé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 25 dkg darált keksz
  • 1 dl tej
  • 1 dl savanykás lekvár (sárgabarack, meggy)
  • 10 dkg kesudió
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg vörös áfonya

a mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

  1. A vajat, a kockára tört csokoládét és a kávét olvadásig együtt melegítjük. A kakaóport, a darált kekszet és a tejet összekeverjük, és összedolgozzuk az olvasztott csokoládéval.
  2. A kesudiót apróra daraboljuk, és a masszába dolgozzuk a mazsolával és az aszalt áfonyával együtt.
  3. Sütőpapírral kibélelünk egy 20×30 cm-es tepsit. Belelapogatjuk a kekszmasszát úgy, hogy kb. 2-2,5 cm magas legyen.
  4. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk az olajjal és a vízzel együtt. Egyenletesen megkenjük vele a lesimított kekszlapot. Kanál hátával hullámokat húzunk bele, és 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Kínáláshoz éles, vékony pengéjű késsel kockázzuk.

Képek: Vrábel Kriszta