Meggyes borhableves habcsókkal
Hozzávalók kb. 6 tányérhoz:
• 5 dl vörösbor
• 5 dl víz
• 2 evőkanál forralt bor fűszerkeverék
• 1 rúd fahéj
• 1 db narancs
• 25 dkg fagyasztott meggy
• 4 db tojás
• 7 dkg kristálycukor
• 1 púpozott evőkanál vaníliás pudingpor
• 15 dkg porcukor
• tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A bort és a vizet összeöntjük egy fazékba, beletesszük a fűszereket, a felkarikázott narancsot és a meggyet. Összeforraljuk, és 10 percig főzzük. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, csomómentesre keverjük a pudingporral, majd fokozatosan, hőkiegyenlítéssel a forralt borhoz öntjük. Forráspontig melegítve összefőzzük.
2. A sütőt 150 fokra előmelegítjük, 2 szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel kezdjünk verni, amikor már szép habos, de még nem kemény, fokozatosan, evőkanalanként hozzáadjuk a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot legalább 1 percig.
3. Mire a végére érünk az összes cukornak, a massza csillogó fehér lesz, és olyan kemény, hogy tetszés szerint vághatjuk, formázhatjuk. Nyomózsákból a fehérjehabból sütőpapírral bélelt sütőlapra kis korongokat, kupacokat formázunk, sütőbe tesszük, 10 perc után 120 fokra mérsékeljük a hőfokot, és 35-40 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt, résnyire nyitjuk az ajtaját, és hagyjuk kihűlni. A levest a habcsókkal és tejszínhabbal kínáljuk.
Túrós csusza haltepertővel, lecsókrémmel
Hozzávalók 4 adaghoz:
a lecsókrémhez:
• 1 fej vöröshagyma
• olaj
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 50 dkg lecsópaprika
• 1 nagyobb szem paradicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• só, frissen őrölt bors
a haltepertőhöz:
• 50 dkg afrikai harcsafilé
• 10 dkg liszt
• 1 evőkanál őrölt pirospaprika
• 1 teáskanál só, frissen őrölt bors
• 1 teáskanál fokhagymapor
• olaj a sütéshez
a csuszához:
• 25 dkg csuszatészta
• 25 dkg túró
• 2 dl tejföl
• só
Elkészítés:
1. A lecsókrémhez az apróra kockázott vöröshagymát olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát, a felkarikázott paprikát, a darabolt paradicsomot, a zúzott fokhagymát. 2. Öntünk alá 1 dl vizet, sózzuk, borsozzuk, és lefedve puhára főzzük a lecsót. Ha elkészült, botmixerrel teljesen simára turmixoljuk, és félretesszük.
3. Nagy tálban a lisztet összekeverjük a paprikával, fokhagymaporral, sóval, frissen őrölt borssal. A megmosott, szárazra törölt harcsafilét kis kockákra vágjuk, megforgatjuk a paprikás lisztben. Bő, forró olajban adagonként ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat.
4. A túrót villával áttörjük, elkeverjük a tejföllel, enyhén sózzuk. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük, leszűrjük, elkeverjük a túróval, majd a lecsókrémmel és a haltepertővel tálaljuk.
Aranygaluska gyömbéres, narancsos, sütőtökös sodóval
Hozzávalók 8 adaghoz:
a tésztához:
• 2 dkg friss élesztő
• 2,5 dkg cukor
• 2 dl tej
• 35 dkg liszt
• 1 db tojás
• 5 dkg vaj
• csipet só
a forgatáshoz:
• 5 dkg olvasztott vaj
• 4 evőkanál barna cukor
• 15 dkg darált dió
a sodóhoz:
• 4 db tojássárgája
• 8 dkg cukor
• 2 tasak vaníliás cukor
• 2 db narancs
• 5 dl tej
• 1-2 cm-es friss gyömbér
• 15 dkg sütőtökpüré (ha nincs sült sütőtökünk, használhatunk hozzá bébiételként kapható 100%-os tökpürét vagy tökitalt)
Elkészítés:
1. Az élesztőt a cukorral együtt krémesre keverjük a langyos tejben, és a liszthez adjuk. Belekeverjük a tojást, a szobahőmérsékletű vajat, csipet sót. Egyneműre dagasztjuk a lágy kalácstésztát, és konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kis méretű fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk a galuskákat.
2. Megforgatjuk őket az olvasztott vajban, majd a cukor és dió keverékében. Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy vajjal kikent kerámiatálba egymás mellé helyezzük őket, és újabb 45 percig kelesztjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük, és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
3. A sodóhoz a tojások sárgáját fehéredésig verjük a cukorral, vaníliás cukorral, narancshéjjal. Fokozatosan felöntjük a tejjel, lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük, nem forraljuk. A tökpürét simára turmixoljuk a narancsok kifacsart levével és a reszelt gyömbérrel, és elkeverjük a sodóval. Hagyjuk kihűlni.
Képek: Vrábel Kriszta