Konyha

Laktóz- és gluténmentes tökéletesség: Taco fűszeres marhahússal – Recept

Minden kétséget kizáróan ez az eddigi leghosszabb receptünk, de nagyon is érdemes pepecselni vele, mert a végeredmény fantasztikus!

Taco fűszeres marhahússal

Hozzávalók 4 főre:
A tacóhoz:
• 20 dkg rizsliszt
• 5 dkg kukoricaliszt
• 12,5 dkg burgonyakeményítő
• 2-3 dl növényi tej
• 3-4 csipet só
A fűszeres marhahúshoz:
• 3 evőkanál étolaj
• 1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 szál sárgarépa, nagy lyukú reszelőn reszelve
• 30 dkg darált marhahús
• 2 dl paradicsomlé
• 2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
• só, frissen őrölt bors
A kiegészítőkhöz:
• 2 dl laktózmentes tejföl
• 1 érett avokádó (elhagyható)
• 10-12 szem koktélparadicsom
• 1 lime vagy citrom leve
• 2 db szívsaláta vagy egy kisebb jégsaláta
• friss koriander
• friss csili
• fél lime vagy citrom

1. Egy fazékban közepes lángon olajat melegítünk. Ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, 3-4 percig pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, hozzáforgatjuk a répát. Kevergetjük, majd hozzáadjuk a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és fedő alatt, közepes lángon összefőzzük. Ez nagyjából egy órát vesz igénybe. A folyadékot folyamatosan pótoljuk.
2. Fél óra után ráöntjük a paradicsomlevet, és a fűszerkeverékkel, borssal fűszerezzük. Egy bolognai raguhoz hasonló szószt kell kapnunk.
3. A taco hozzávalóit összedolgozzuk, pár percig pihenni hagyjuk. Diónyi golyókat formázunk, és lisztezett felületen 2 mm vastag lapokra nyújtjuk.
4. Forró, alig olajozott serpenyőben 1-1 perc alatt mindkét oldalukon megsütjük a lapokat. Nem baj, ha kicsit megkapja őket a forró serpenyő. Tálaláskor a tacót megkenjük tejföllel, ráhalmozunk a raguból és a feldarabolt kiegészítőkből. Friss lime vagy citrom levét csepegtetjük rá.

Recept: Szatmári Feri

Fotó: Puskás Nóra