Szélesmetélt tökkrémmel és zsályavajjal
Hozzávalók:
• 50 dkg szélesmetélt tészta
• 60 dkg megtisztított sütőtök
• 10 dkg tejszínes krémsajt
• 1 dl főzőtejszín
• 6 dkg vaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 10-12 db zsályalevél vagy 2 evőkanál szárított zsálya
• só, frissen őrölt bors
• reszelt sajt a tálaláshoz
1. A kockákra vágott sütőtököt sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és kis időre félretesszük.
2. A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, hozzákeverjük a zsályát és a zúzott fokhagymát. A keveréket bőségesen megsózzuk és enyhén megpirítjuk a fűszereket.
3. A zsályás vaj felét a tökhöz adjuk, belekeverjük a krémsajtot és a tejszínt. Botmixerrel pürésítjük, és összeforraljuk. Ha szükséges, még egy kicsit megsózzuk, és alaposan megborsozzuk.
4. A tésztát lobogó, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, de hagyunk alatta kb. 2-3 evőkanál főzővizet, majd elkeverjük a tökkrémmel. Azonnal, a maradék zsályavajjal megcsepegtetve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Ha visszaszilárdulna, még egy kicsit melegítjük.
Fotó: Vrábel Kriszta